Marti incepe Eurovision Song Contest 2024. Iata cele 37 de melodii care concureaza in acest an. Publicul a cerut descalificarea Israelului din cauza situatiei din Gaza, sunt conditii speciale de securitate
Marti incepe Eurovision Song Contest 2024 care are 37 de melodii in competitie urmarita in intreaga lume.
Competitia din 2024 are loc in Suedia, dupa ce Loreen a castigat in 2023 cu piesa “Tattoo”. A devenit prima femeie care a castigat concursul de doua ori, dupa ce a triumfat in 2012 cu “Euphoria”.
Este a treia oara cand Malmo gazduieste Eurovision si pentru a saptea oara cand concursul are loc in Suedia.
Avand in vedere ca in 2024 se implinesc 50 de ani de la prima victorie a grupului suedez Abba la Eurovision, cu “Waterloo”, au existat speculatii cu privire la o posibila implicare a trupei. Insa membrii Abba — Bjorn Ulvaeus si Benny Andersson — au declarat pentru BBC ca nu vor fi implicati in showul din finala.
Organizata de Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU – European Broadcasting Union), competitia are cateva reguli simple: cantecele trebuie sa fie originale, sa aiba o durata maxima de 3 minute, vocea principala trebuie sa fie interpretata live iar pe scena se pot afla maximum sase cantareti si dansatori in timpul spectacolului. Procesul de votare este unul mai complicat, fiind bazat pe afinitati politice.
Fiecare interpret/trupa/grup de artisti care urca pe scena Eurovision reprezinta un stat care face parte din EBU — nu este obligatoriu ca artistul sa isi aiba originea in tara respectiva —, majoritatea statelor fiind europene. Tara care castiga marea finala gazduieste competitia in anul urmator, onoarea aduce o multime de turisti si publicitate uriasa statului respectiv.
Pe langa statele europene, Australia a inceput sa participe in competitie in 2015 — fiind invitata cu ocazia celebrarii celei de-a 60-a aniversari a Eurovision — iar Israelul concureaza deoarece face parte din EBU.
Cu toate acestea, Australia nu poate fi gazda. Daca ar castiga vreodata, ar trebui sa nominalizeze o natiune europeana care sa organizeze Eurovision Song Contest in numele sau.
Marea finala Eurovision Song Contest 2024 va avea loc sambata, 11 mai, pe Malmo Arena. Semifinalele vor avea loc marti 7 si joi 9 mai. Vor putea fi urmarit live si gratuit pe YouTube.
Din pacate, Romania a ales sa nu achite taxa de participare din acest an — 180.000 de euro — deci nu vom fi reprezentati la Malmo. Desi TVR a motivat alegerea pe seama “constrangerilor financiare”, merita mentionat ca 2024 este un an electoral important in tara noastra iar bugetele de stat sunt repartizate anul acesta in alte scopuri.
In plus, rezultatul obtinut anul trecut de reprezentatul Romaniei, cantaretul Theodor Andrei, a fost foarte slab, nu a reusit sa se califice in finala si a scorat printre ultimii in clasamentul general al celor doua semifinale.
In mod surprinzator, pe masura ce Eurovisionul a devenit un concept de care artistii romani nu vor sa se apropie — din cauza scandalurilor create in trecut si a sistemului troglodit din TVR —, la nivel international concursul atinge noi varfuri. In Italia, Finlanda, Spania si Suedia, selectiile nationale sunt cele mai mari evenimente televizate ale anului, toti artistii momentului se lupta sa obtina un loc in finala si sa isi reprezinte tara la nivel european. O astfel de expunere internationala a lansat multe cariere internationale in ultimii ani.
Italia este un exemplu exceptional in acest sens. Reprezentantul tarii este ales in cadrul Festivalului Sanremo care a fost reinventat in ultimii ani drept o rampa de lansare pentru cei mai cool artisti italieni. Peste 14 milioane de telespectatori au urmarit finala din acest an si peste 10 milioane au vizionat fiecare moment al celorlalte 4 seri ale competitiei. Ca rating, cifrele indica peste 60% dintre toti spectatorii care s-au uitat la TV in zilele respective.
Exista un favorit clar pentru Eurovision Song Contest 2024: Ucraina. Exista si o prestatie controversata, cea a Israelului.
Melodia “Teresa & Maria” din Ucraina, interpretata de alyona alyona & Jerry Heil, este favorita la casele de pariuri pentru a castiga concursul din 2024. Este un cantec emotionant cu versuri care incearca sa incurajeze si sa uneasca un popor aflat intr-un razboi crunt.
Ucraina a castigat concursul in 2022 tot cu o melodie care facea referire la razboiul — proaspat declansat la vremea respectiva — pornit de Rusia. Din cauza contextului social delicat, competitia nu a putut fi gazduita de ucrainieni iar onoarea a revenit tarii de pe locul al doilea: Regatul Unit. Daca victoria se va repeta in 2024, cel mai probabil va fi luata o decizie similara iar “castigatorul” in fapt va fi artistul clasat pe locul seund.
In lista favoritelor urmeaza “La noia” de Angelina Mango, pentru Italia, si “Rim Tim Tagi Dim” de Baby Lasagna, pentru Croatia. Insa acesti favoriti se pot schimba de indata ce vor incepe semifinalele deoarece competitia Eurovision se bazeaza pe prestatiile scenice si modul in care muzica si emotia sunt ambalate pentru un show TV.
Marea controversa la Eurovision Song Contest 2024 este prezenta Israelului, din cauza razboiului din Gaza.
Desi in regulamentul concursului se specifica in mod clar ca este apolitic, evenimentul a fost dintotdeauna un puternic instrument politic iar prestatia artistei Eden Golan — reprezentanta Israeulului — din acest an va starni cu siguranta multe huiduieli pe Malmo Arena.
Au existat petitii din mai multe tari din nordul Europei care au cerut excluderea Israelului din competitie, dinainte sa fie lansata melodia “Hurricane”. Fara exceptie, fiecare postare de pe conturile de Instagram, Facebook si TikTok ale concursului Eurovision sunt dominate de comentarii care cer boicotarea Israelului. Un lucru similar s-a intamplat la momentul invaziei rusesti din Ucraina iar EBU a cedat imediat si a exclus Rusia din competitie.
Controversele s-au inmultit in momentul in care prima versiune a cantecului propus de israelieni — October Rain — avea versuri care faceau referire la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Initial, televiziunea publica israeliana, Kan, a declarat ca se va retrage din concurs in loc sa schimbe versurile insa presedintele tarii, Isaac Herzog, a cerut „ajustarile necesare” pentru a se asigura ca Israelul poate concura.
Versurile actuale ale melodiei spun povestea unei femei care trece printr-o criza personala.
O alta favorita ar putea deveni melodia care reprezinta Spania. Este interpretata de Nebulossa, o interpreta in varsta de 56 de ani care canta cu mult curaj si umor despre misoginism.
Mai jos puteti asculta toate melodiile care vor concura anul acesta la Eurovision. Cinci dintre ele — Regatul Unit, Italia, Spania, Franta si Germania — sunt calificate automat in finala datorita investitiilor uriase pe care le fac in organizarea competitiei. Insa acest aspect nu favorizeaza neaparat tarile respective — Regatul Unit si Germania s-au clasat recent pe ultimele locuri.
Albania va fi reprezentata la Eurovision Song Contest 2024 de Besa cu “Titan” iar Austria cu “We Will Rave” de Kaleen.
Electric Fields reprezinta Australia cu “One Milkali (One Blood)” iar Belgia vine cu Mustii si “Before The Party’s Over”.
Cipru este reprezentat de Silia Kapsis cu “Liar” iar din Cehia va canta Aiko melodia “Pedestal”.
Din Danemarca, SABA va interpreta “Sand” in timp ce Olly Alexander, solistul trupei Years & Years va reprezenta Regatul Unit cu “Dizzy”.
Din partea Estoniei vor canta 5Miinust & Puuluup iar din Finlanda este proiectul amuzant Windows95Man cu piesa “No Rules!”.
LUNA reprezinta Polonia cu „The Tower” iar Natalia Barbu revine pe scena Eurovision in numele Moldovei cu „In The Middle”.
Marina Satty canta Zari pentru Grecia iar Isaak reprezinta Germania cu “Always on the run”, o melodie cu potential de radio.
Tara gazda, Suedia, va fi reprezentata de Marcus & Martinus cu „Unforgettable” iar Olanda l-a ales pe Joost Klein cu „Europapa”.
Franta este reprezentata de Slimane cu “Mon Amour” iar Georgia de Nutsa Buzaladze cu “Firefighter”.
Din Islanda va canta Hera Björk iar din Irlanda, Bambie Thug va interpreta “Doomsday Blue”.
Letonia este reprezentata de Dons cu “Hollow” iar Lituania de Silvester Belt cu “Luktelk”.
Luxemburg revine la Eurovision Song Contest dupa 31 de ani cu “Fighter”, melodie cantata de Tali. Malta va fi reprezentata de Sarah Bonnici cu “Loop”.
Din Norvegia, Gåte va canta Ulveham, o melodie inspirata din folclorul local. San Marino a ales Megara cu “11:11”.
Teya Dora va reprezenta Serbia la Eurovision cu “Ramonda”, in timp ce Raiven va canta “Veronika” pentru Slovenia.
Din Elvetia, Nemo va canta “The Code” iar din Portugalia a fost aleasa Iolanda cu „Grito”.
Trupa Ladaniva a fost aleasa sa reprezinte Armenia cu „Jako” iar Fahree si Ilkin Dovlatov vor reprezenta Azerbaijan.