A fost anuntat locul in care va fi amplasat memorialul oficial al Reginei Elisabeta a II-a. Ieri s-au implinit doi ani de la moartea regretatei regine.
In weekend, guvernul britanic a anuntat locul de amplasare al memorialului oficial dedicat regretatei regine Elisabeta a II-a. Anuntul a venit intr-un moment simbolic, cu o zi inainte ce lumea intreaga se pregatea sa omagieze cei doi ani trecuti de la decesul fostului monarh.
Se asteapta ca memorialul sa ia forma unei statui sau a unei sculpturi, planurile pentru designul final ar trebui sa fie dezvaluite pana la centenarul nasterii reginei, in 2026.
Amplasamentul va fi in zona Parcului St James, intre Marlborough Gate si Blue Bridge, o zona adiacenta The Mall (ruta dintre Palatul Buckingham si Trafalgar Square pe care o utilizeaza toate ceremoniile regale importante, inclusiv funeraliile reginei).
Decizia de a construi monumentul acolo, intr-un loc nu departe de The Mall, are stransa legatura cu momentele istorice surprinse in urma cu doi ani cand sute de mii de oameni se aflau de o parte si de alta a rutei pentru a-si lua ramas bun de la regretata regina. The Mall are o semnificatie istorica, constitutionala dar si personala pentru biografia fostului monarh, fiind locul prin care a defilat cand a fost botezata, cand s-a casatorit, cand i-au murit parintii sau cand i s-au nascut stranepotii.
Proximitatea fata de Palatul Buckingham ia in calcul faptul ca turistii ce viziteaza celebra cladire ar putea ajunge cu usurinta la memorialul caree comemoreaza cel mai longeviv monarh britanic.
In plus, statuia va fi in apropierea memorialelor dedicate parintilor sai, Regele George al VI-lea si Regina Elisabeta, regina mama.
Decizia a fost luata de un comitet infiintat de guvernul Regatului Unit si de Casa Regala in 2023. Au fost luate in considerare diferite optiuni, fiind consultata inclusiv opinia publica si a unor experti din cele patru natiuni: Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.
In viitorul apropiat, guvernul britanic va sprijini propunerile selectate si va finanta proiecte memoriale in Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.
Monumentul funerar este destinat sa ofere nu numai un monument adecvat, ci si un spatiu pentru contemplare. Va avea o dimensiune si o statura adecvate pentru a egala impactul Reginei Elisabeta a II-a asupra tarii, a Commonwealth-ului si chiar a restului lumii.
Desi ar parea ca este vorba de un comitet cu o structura guvernamentala, grupul de lucru pentru memorialul Regina Elisabeta este prezidat de Lordul Janvrin, secretarul privat al Reginei, care ii cunostea cel mai bine dorintele si afinitatile fostului monarh. Lordul se va consulta cu Regele si cu prim-ministrul in functie inainte de a lua orice decizie.
In plus fata de noul memorial, va exista un program de comemorare mai amplu, care ar putea lua forma unor facilitati sau servicii pentru comunitatile locale. De exemplu, Regele George al V-lea, care a murit in 1936, a fost comemorat prin deschiderea a numeroase terenuri de sport si parcuri, aproximativ 500 de terenuri de sport ce ii poarta numele sunt in continuare raspandite in intreaga tara.
In acelasi timp, Cabinet Office a emis anul trecut un avertisment potrivit caruia cladirile, pub-urile, parcurile sau intreprinderile nu pot purta numele reginei fara o autorizatie oficiala. O astfel de permisiune ar fi „acordata cu moderatie”, au declarat reprezentanti ai institutiei.
Pe 8 septembrie 2022, in urma cu doi ani impliniti ieri, Regina Elisabeta a II-a se stingea din viata la Castelul Balmoral.
Asa cum a promis inca de la inceput, Regele Charles nu marcheaza ziua printr-o desfasurare de evenimente fastuoase. In schimb, opteaza anual pentru o slujba la o biserica din Scotia — unde monarhul si-a petrecut vacanta de vara si a luat parte la cateva evenimente specifice zonei — si indeamna publicul la cateva zile de “reflectie personala”.
Mai jos puteti revedea momentele istorice din septembrie 2022 care au succedat anuntul decesului reginei.