Metoda de lucru a lui Dan Perjovschi incurajeaza copiii din 6300 de scoli din Romania sa fie creativi. Recent, artistul s-a implicat in campania pro vaccinare.
Dan Perjovschi, unul dintre cei mai bine cotati artisti romani, a lansat un demers de accesibilizare si democratizare a modului in care este predata arta contemporana in scoli.
Programul „Afterschool” isi propune sa doteze toate cele aproape 6300 de scoli din Romania cu un kit expozitional in forma de ziar in format A3, de 32 de pagini. Contine desenele lui Dan Perjovschi care pot fi instalate in multiple moduri de catre elevi.
Pe langa constientizarea si promovare starii educatiei artistice din scoli, proiectul isi propune sa ofere sanse egale elevilor din mediul rural.
Instructiunile pentru „Afterschool” ii indeamna pe elevi sa isi foloseasca creativitatea pentru a crea ceva unic. Ulterior, ii pot trimite lucrarea lor lui Dan Perjovschi.
Indicatiile oferite de Dan Perjovschi prin ONG-ul Altiasi care a creat aceasta initiativa la nivel national, le gasiti mai jos.
1. Pune pe perete o pagina-subiect si de jur imprejur. Lipiti desenele voastre pe acel subiect.
2. Colorati ziarul.
3. Rupeti paginile si lipiti-le pe perete cum vreti voi, in linii, talmes-balmes, grila, una peste alta.
4. Faceti cate un vapor din fiecare pagina si pe urma transformati clasa intr-un ocean.
5. Trimite-ti poze cu rezultate, plus numele scolii voastre, localitatea si judetul la adresa de e-mail: [email protected]
Ziarul este disponibil gratuit online, poate fi rasfoit, descarcat si imprimat pentru a putea fi utilizat in proiecte creative chiar si acasa, nu numai la scoala.
Ziarul se numeste „Afterschool, scoala de dupa scoala, de la gradinita la doctorat” si poate fi rasfoit si descarcat de aici.
In primele pagini, descrie rolul fiecarui om ca artist, urmat de desene si mesaje care au devenit definitorii pentru cariera lui Dan Perjovschi: comentarii sociale, incalzirea globala, iubirea in vremuri capitaliste, nesiguranta viitorului, inegalitati. Ziarul include si o pagina in care copiilor le este sugerat cum trebuie sa fie atenti la ceea ce le place sa faca si sa isi ofere libertate de expresie.
Proiectul include si 4 pagini cu mentiuni la pandemie si purtarea mastii.
Artistul a postat pe profilul personal de Facebook imagini cu scolari din Arad care iau parte la provocarea pe care le-a oferit-o.
Perjovschi a postat pe Facebook rezultatele sesiunii „Afterschool” ai elevilor de la Colegiul de Arta Sabin Dragoi din Arad, cu ajutorul profesoarei de grafica si artistei Nita Mocanu.
Perjovschi a confirmat pentru AGERPRES ca a decis sa se implice in campania pro vaccinare derulata de Ministerul Sanatatii printr-o serie de „desene de mobilizare”.
Prima lucrare realizata pentru Observatorul de Sanatate a fost prezentata deja pe retelele de socializare si poarta mesajul „Pupa-ma la vara!”. Onorariul artistului a fost donat catre Revista 22 pe care o ajuta sa supravietuiasca in vremuri grele.
In perioada pandemiei, Dan Perjovschi a avut o expozitie la Muzeul de Arta Moderna din New York si a intrat intr-un conflict cu Art Safari care i-a expus lucrarile intr-un context pe care artistul l-a considerat nefavorabil.
Dan Perjovschi este artist desenator, ilustrator, caricaturist, scriitor si autor de performance.
S-a nascut in 1961 la Sibiu, traieste si lucreaza la Bucuresti. Reputatia lui a venit odata cu desenele-caricatura realizate in cateva tuse simple si mesaje care se indreapta spre zona politica si sociala.
A avut expozitii personale la Bucuresti, VanAbbe Museum Eindhoven, Stuttgart Kunstverein, Portikus Frankfurt, Lombard-Freid Projects New York, Tate Modern Londra, Attitudes Geneva, Kunsthalle Budapest, La Caixa Barcelona, Kunstraum Innsbruck sau MoMA, New York.