Disconfortul izolarii creste numarul cazurilor de insomnie si vise bizare. Metode pentru a reduce efectul acestor tulburari
Specialistii au raportat o crestere a numarului dezechilibrelor asociate somnului, cauza principala fiind anxietatea legata de traitul in izolare.
Dificultatea de a adormi, dar si visele stranii, care par foarte reale, sunt mult mai frecvente acum. Persoanele incluse in studii desfasurate in acest moment au raportat mai multe cosmaruri si vise ciudate.
Un grup de experti in psihanaliza din Londra au numit fenomenul “Lockdown Dreams”
Visele provocate de anxietate pot fi des intalnite in situatiile stresante, insa acum caracterul lor este unul diferit pentru ca sunt foarte intense si contin detalii pe care in mod normal nu ni le-am fi amintit a doua zi. Cercetatorii cred ca acest fenomen se intampla mai des pentru ca oamenii au o activitate redusa in timpul zilei si o viata reala mai banala.
Un studiu aflat in desfasurare la Lyon Neuroscience Research Center a descoperit o crestere cu 35% in reamintirea viselor si cu 15% a viselor negative. In vis, oamenii tind sa asocieze imbratisatul, apropierea fizica si chiar mersul la restaurant cu pericolul sau amenintarea
In cele mai multe dintre aceste vise, cel care doarme fuge de ceva sau descopera ca a facut ceva rau. Pentru cei care nu se afla in linia intai, frica de coronavirus se manifesta prin zombie, gandaci sau siluete intunecoase
Potrivit National Geographic, aceasta este de fapt o metafora pentru pandemia cu noul coronavirus. Unele grupuri de cercetare compara efectele acestei pandemii cu tulburarile de somn aparute in urma altor dezastre, cum ar fi atacurile teroriste asupra turnurilor gemene din New York, de pe 11 septembrie sau cutremurul care a afectat orasul L’Aquila, din Italia, in 2009.
Fenomenul se va estompa in timp, odata ce oamenii se vor obsinui cu situatia
Specialistii cred ca aceste tulburari de somn nu vor persista, ci vor scadea in intensitate, capacitatea organismului nostru de a se adapta fiind una foarte mare.
Crearea unei rutine, lenjeria din materiale anti-alergice, salteaua potrivita, lumina naturala sau temperatura optima in camera pot reduce tulburarile de somn
Dificultatile de somn in aceasta perioada sunt normale pana la un anumit nivel. Este important sa nu punem inca si mai multa presiune asupra noastra si sa incercam, prin toate masurile luate, sa conturam un mediu favorabil somnului.
Sportul praticat dupa-amiaza, evitarea factorilor de stres, limitarea accesului la prea multe stiri negative si practicarea tehnicilor de mindfulness ne ajuta sa avem o imunitate mai puternica si o stare emotionala mai buna
Specialistii ne recomanda sa avem mai multa grija de noi in aceasta perioada. Atentia asupra propriei persoane este foarte importanta pentru ca astfel schimbam punctul de interes si nu ne mai gandim atat de des la tot ce se intampla in exterior.
Muzica poate reduce insomnia si efectele provocate de stres
In acest context, este de preferat sa optam pentru ritmurile care produc mai multa relaxare in undele cerebrale. Pentru asta, cele mai potrivite sunt muzica clasica, cea instrumentala sau cantecele cu versuri soptite.