Skip to content

Mica istorie a inghetatei. 11 tipuri de inghetata din toata lumea

Odata cu temperaturile care cresc interesul nostru pentru inghetata este foarte mare, iar putina istorie a inghetatei si o excursie printre sortimentele de inghetata din lumea intreaga nu poate face rau nimanui pentru ca… fiecare zi in care invatam ceva e o zi buna.

Istoricii cred ca imparatii din dinastia Tang (618 907 d.Hr.) au fost primii care au mancat o forma de inghetata. Aceasta versiune era facuta din lapte de vaca, capra sau bivolita incalzit cu faina. Se adauga camfor, o substanta aromatica recoltata din copaci vesnic verzi, pentru a imbunatati textura si aroma. Amestecul era apoi plasat in tuburi de metal si coborat intr-un bazin de gheata pana la congelare. Acest proces este asemanator cu modul in care indienii faceau kulfi inainte de refrigerare.

In perioada medievala, arabii beau o bautura racoritoare inghetata numita serbet, sau sharabt in araba. Aceste bauturi racoroase erau adesea aromate cu cirese sau rodie. Cu timpul, bauturile au devenit populare in randul aristocratiei europene. Se spune ca italienii ar fi stapanit aceasta tehnica de preparare a bauturilor, iar francezii i-au urmat la scurt timp.

In secolul al XVII-lea, bauturile cu gheata au fost transformate in deserturi inghetate. Prin adaugarea de zahar, a fost creat sorbetto sau, asa cum il cunoastem mai bine, sorbet. Antonio Latini (16421692), un barbat care lucra pentru un vicerege spaniol in Napoli, este creditat ca fiind prima persoana care a scris o reteta pentru sorbetto. El este, de asemenea, responsabil pentru crearea unui sorbet pe baza de lapte, pe care majoritatea istoricilor culinari il considera prima inghetata oficiala.

Sa incepem excursia printre sortimentele de inghetata din lume cu Gelato . Italia.

Primul pe aceasta lista de tipuri de inghetata este gelato. Bernardo Buontalenti, un scenograf, a creat inghetata italiana in secolul al XVI-lea. El a numit-o gelato, o traducere directa a cuvantului „inghetata” in italiana. Catherine De Medici, regina Frantei, favoriza desertul lui Buontalenti. Acest lucru a facut ca gelato sa se raspandeasca in toata Europa. Gelato se prepara din trei ingrediente principale: lapte integral, zahar si smantana.

O diferenta intre gelato si alte tipuri de inghetata este modul in care este depozitat. Cele mai multe magazine de deserturi isi pastreaza inghetata la minus douazeci de grade. Gelato, pe de alta parte, este depozitata intre minus 5 si minust 2 grade. Producatorii de inghetata o bat intr-un ritm lent pentru a evita ca aerul sa patrunda in amestec. Acest lucru permite ca desertul sa aiba arome mai puternice si o textura mai fina in comparatie cu alte inghetate.

.

Inghetata Mochi . Japonia. Arome populare: Ceai verde, Mango, Ciocolata, Capsuni, Fasole rosie

Tipurile de inghetata din Japonia sunt la fel de delicioase ca si inghetata occidentala. Inghetata japoneza mochi este un descendent a doua tipuri de deserturi: Manju si daifuku. O japoneza, Frances Hashimoto, a inventat desertul in anii 1980. Ideea i-a venit atunci cand sotul ei a inceput sa manance portii mici de inghetata si sa le infasoare cu mochi. Hashimoto a modificat apoi parti din mochi si din inghetata pentru a face un mix perfect din amandoua. Ea a vandut-o apoi publicului incepand cu sapte arome.

Inghetata Mochi are un gust laptos din cauza mochiului si este suficient de moale pentru a fi mestecata confortabil. In prezent, Mikawaya are arome de ceai verde, matcha, susan negru, fasole rosie, prune, capsuni, mango, vanilie, ciocolata, chips de menta, cookies’ n’ cream si cafea de insula. Cu toate acestea, alte marci, precum My Mochi, ofera, de asemenea, diferite arome de inghetata mochi la nivel global.

Glace . Franta

Urmatorul pe lista noastra de tipuri de inghetata este o inghetata frantuzeasca numita Glace. Francezii se refera la glace ca fiind „inghetata clasica”. Puteti crea glace folosind crema de oua, smantana, gelatina, zahar si lapte. Deoarece contine cantitati mari de smantana, este mai grea si mai cremoasa in comparatie cu alte retete de inghetata. Glace foloseste, de asemenea, oua care dau o textura de crema groasa. Poate fi servita intr-o cupa, ambalata in folie de staniol sau chiar pe un cornet.

Casatoria dintre Henric al II-lea si Catherine De Medici a permis Frantei sa invete despre inghetata. Prima reteta de glace a fost consemnata in 1674 de Nicholas Lemery. O puteti gasi in cartea lui Lemery: Recueil de curiositez rares et nouvelles de plus admirable effets de la nature. Recueil de curiositéz rares et nouvelles de plus admirables effets de la nature.

Exista patru tipuri principale de inghetata glace. Francezii respecta cu strictete pasii necesari pentru a le crea pe fiecare in parte. Primul este creme glacee, care este o traducere directa a cuvintelor ice cream. Creme glacee necesita crema proaspata pentru a fi creata. Glace fermiere este un alt tip de glace. In comparatie cu creme glacee, glace fermiere trebuie sa fie facuta de fermieri in mod special.

Al treilea tip de glace este glace artisanale, care este creata fara utilizarea de produse industriale si produse gata de utilizare. Ultimul tip de glace este glace vegetale. Veganii reprezinta piata tinta pentru acest tip, deoarece utilizeaza numai grasimi vegetale si lapte.

Conul „J” . Coreea de Sud. Aromele populare: „Gheata cu zahar Ciocolata, Vanilie, Capsuni, Portocala

Jipangyi din Coreea de Sud duce inghetata obisnuita la un nivel superior cu o forma ciudata de con. Conul Jipangyi provine din Insadong, Coreea de Sud, si este inspirat de jipangyi original, o gustare traditionala coreeana din porumb.

Cornetul jipangyi are un gust crocant si fad, dar au beneficii pentru sanatate. Acest lucru se datoreaza faptului ca este facut din orez pufos si porumb, ingrediente care sustin sistemul imunitar si reduc nivelul colesterolului.

Dondurma . Turcia. Arome populare: Simplu, Pistachio, Cacao

Dondurma este cunoscuta si sub numele de „inghetata Maras”. Acest lucru se datoreaza faptului ca dondurma a fost inventata pentru prima data in orasul Maras. Aceasta include smantana, frisca, zahar, mastic si salep.

Masticul este un ingredient unic al dondurmei. Acesta este facut din arbori de mastic din insula Chios. Salep este, de asemenea, un alt ingredient special. Este facut din radacini tuberoase de orhidee. Din pacate, putine salep-uri legale sunt vandute in afara Turciei. Acest lucru se datoreaza faptului ca orhideele sunt pe cale de disparitie din cauza pierderii habitatului. Ca urmare, dondurma autentica poate fi dificil de gasit in alte tari.

Puteti gasi vanzatori ambulanti si magazine care vand dondurma in toata Turcia. Acestia sunt usor de reperat, deoarece poarta de obicei haine din perioada otomana. De asemenea, vanzatorii de dondurma isi tachineaza clientii ca parte a prezentarii. Vanzatorii se vor preface in mod repetat ca inmaneaza inghetata clientului, pentru ca apoi sa o ia inapoi cu diferite trucuri si miscari.

Spaghettieis . Germania. Arome populare: Vanilie, Capsuni, Ciocolata

Spaghettieis este un tip de inghetata care provine din Mannheim, Germania. Dario Fontanella a creat reteta de inghetata pentru copiii sai in anii 1960 si a fost conceputa sa arate asemanator cu o farfurie de spaghete. Timp de zeci de ani, spaghettieis a fost servita doar la ocazii speciale si in cateva gelaterii. Cu toate acestea, a castigat recent o reputatie in social media. Orasul Mannheim l-a premiat pe Fontanella in 2014 cu cea mai inalta distinctie civila, „Bloomaulorden”, pentru spaghettieis.

Pentru a crea spaghettieis, veti avea nevoie de o presa Spatzle sau de un storcator de cartofi de care aveti nevoie pentru a crea inghetata cu aspect de taitei. Reteta traditionala foloseste inghetata de vanilie pentru taitei si sirop de capsuni pentru sosul de rosii. Migdalele rase, ciocolata alba sau fulgii de nuca de cocos se presara deasupra inghetatei ca inlocuitor al parmezanului.

Kulfi . India. Arome populare: Apa de trandafiri, Fistic, Sofran

Diferenta dintre alte tipuri de inghetata si kulfi consta in modul in care este preparata. Cele mai multe retete de inghetata pun intregul continut la rece. Kulfi este creat prin fierberea ingredientelor si apoi prin inghetarea lor. De asemenea, s-a dovedit ca kulfi este mai sanatos decat inghetata conventionala. Acest lucru se datoreaza faptului ca ingredientele kulfi nu folosesc conservanti sau oua. De asemenea, kulfi nu necesita aditivi de aer.

Cuvantul kulfi provine din cuvantul persan qulfi, care inseamna „cupa acoperita”. Cercetatorii speculeaza ca provine din Imperiul Mughal, un imperiu care a existat in Asia de Sud. Sa nu il confundati cu kulfa, care are aceleasi ingrediente, dar este servit pe un platou si nu pe un bat.

Puteti face kulfi cu lapte fiert, zahar, sare, sofran si fistic

Pagoto . Grecia. Arome populare: Nutella Banana cu capsuni, Gelato Pavlova, sos de fructul pasiunii cu merisor.

Grecii antici consumau de mult timp deserturi inghetate, chiar inainte de inventarea pagotosului.

Alexandru cel Mare se bucura de bunatati inghetate cu miere si nectar in secolul al IV-lea i.Hr.A devenit mai accesibil publicului un secol mai tarziu.Grecii antici din secolul al V-lea i.Hr. consumau zapada cu miere si fructe.Acestia puteau achizitiona desertul in pietele ateniene. Hipocrate, parintele medicinei moderne, credea ca aceasta energiza sucurile vitale si era buna pentru sanatatea pacientului

Pagoto-ul modern are acum 200 de arome diferite.

I Tim Pad . Thailanda. Arome populare: Vanilie, Matcha, Capsuni

I Tim Pad originara din Thailanda e una dintre inghetatele cele mai surprinzatoare .Se amesteca bine pe un pat de gheata pentru a incorpora aerul inainte de a o rula si de a o aseza pe o cupa. Rezultatul final arata rulouri verticale de inghetata organizate si asezate unul langa altul. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care I Tim Pad este cunoscut si sub numele de inghetata rulata sau inghetata prajita.

Cetatenii din Thailanda au inventat I Tim Pad in 2009. In 2015, tendinta inghetatei rulate a inceput sa castige popularitate in Occident. Puteti crea I Tim Pad cu un amestec de lapte cu arome si fructe la alegere. Cu doua manere, vanzatorul taie si amesteca inghetata pe un pat de gheata timp de cateva minute. Oamenii descriu acest lucru ca fiind similar cu framantarea. Apoi, vanzatorii adauga cu grija topping-urile pe inghetata rulata in cupa.

Paletas . Mexic. Arome populare: Ananas, nuca de cocos, fructul pasiunii

Paleta este un tip de inghetata care se gaseste in Mexic. Paletas moderne sunt create cu ajutorul fructelor, cum ar fi mango si capsuni, dar pot fi facute si cu fistic sicilian sau ciocolata. Paletas  este o inghetata compusa din apa, lapte condensat si lapte. Persoanele care au consumat paletas il descriu ca fiind aromat, cu bucati de fructe si legume in interior. Paletas traditionale aveau mango, castraveti, suc de lamaie si tamarind amestecate impreuna.

Citește în continuare