Un miliardar vinde un Botticelli cu 80 de milioane de dolari si are deduceri de taxe de 33 milioane de dolari. Unul dintre motivele pentru care cei mai bogati oameni din lume cumpara arta.
Una dintre cele mai anticipate vanzari ale anului pe piata artistica se dovedeste a fi un bun exemplu al motivului pentru care, o mare parte din cei mai bogati oameni ai lumii cumpara arta.
Zilele trecute va prezentam una dintre ultimele lucrari ale lui Botticelli care se afla in proprietate privata si care va fi scoasa la licitatie publica de Sotheby’s.
Istoricii de arta considera ca subiectul tabloului „Young Man Holding a Roundel” – „Barbat tanar cu medalion in mana” este unul dintre membrii Casei Medici. Cunoscuti ca fiind cei mai importanti mecena din perioada Renasterii, Medici au starnit o multime de revolte in momentul in care au hotarat sa ridice taxele pentru cei mai bogati locuitori ai Florentei, in urma cu peste 500 de ani.
In 2020, lucrarea platita, cel mai probabil de familia Medici il va ajuta pe miliardarul Sheldon Solow sa obtina deduceri astronomice de taxe, totul fiind realizat in mod legal.
Solow a cumparat tabloul in 1982 pentru suma de 1,3 milioane de dolari si planuieste sa il vanda in luna ianuarie cu cel putin 80 de milioane de dolari intr-o tranzactie record intermediata de Sotheby’s.
Planul lui Sheldon Solow, magnatul din domeniul imobiliarelor din New York, de a obtine deduceri de taxe in valoare de 33 milioane de dolari este o practica obisnuita si chiar recomandata de avocatii si de contabilii celor mai bogati oameni din lume.
In mod obisnuit, Solow ar trebui sa plateasca taxe uriase statului american din vanzarea lucrarii creata de Botticelli la finalul anilor 1470. Din anii ’80 si pana astazi, miliardarul a transferat treptat cate putin din drepturile lucrarii „Young Man Holding a Roundel” catre o fundatie privata pe care o detine. Astfel, a castigat anual deduceri de taxe pentru donatii caritabile. Iar deducerea de 33 milioane de dolari de la finalul vanzarii Sotheby’s va fi bonusul cel mare.
Pana in 2001 cand tabloul era evaluat la 40,6 milioane de dolari, miliardarul a donat 71% din drepturile lucrarii catre „Solow Art and Architecture Foundation” care este inregistrata la adresa unuia dintre zgarie-norii detinuti de Solow si de familia lui. Parterul cladirii a fost constant decorat cu tablouri faimoase pictate de Basquiat sau Miro.
In 2015, fundatia detinea 99% din drepurile tabloului evaluat la 84,2 milioane de dolari.
Astfel de manevre sunt perfect legale si au fost parte din scandalul „Dosarele Panama” in care cei mai bogati oameni din lume si-au mutat banii in firme off-shore cu ajutorul vanzarilor de arta.
Una dintre cele mai mari descoperiri realizate de Bastian Obermayer si Frederik Obermaier, jurnalistii care au deconspirat documentele Panama, a venit din relatia stransa pe care cei mai bogati oameni din lume au avut-o cu Sotheby’s si Christie’s, cele mai mari case de licitatii de arta din lume.
In momentul in care drepturile asupra unei lucrari de arta sunt daruite unei fundatii private, firma donatoare scapa de taxele uriase datorate pe valoarea tabloului si primeste deduceri de taxe.
In cazul lui Solow, in anii din care a cumparat tabloul si pana in prezent, taxele pe care ar fi trebuit sa le plateasca au crescut de la 28% la 50%. Valoarea cadourilor pe care le-a facut fundatiei sale s-a ridicat la 60 de milioane de dolari in 2018.
Avocatii au folosit aceasta portita de a-si scapa clientii de taxe din cauza sumelor uriase pe care fiecare cumparator de arta trebuie sa le plateasca anual.
NYT2008112513121463C
La inceputul acestui an, au existat speculatii din partea analistilor financiari despre implicarea lui Jeff Bezos in piata vanzarilor de arta. La cateva zile dupa o tranzactie prin care a castigat 1,8 miliarde de dolari prin vanzarea unor actiuni din Amazon, miliardarul a cumparat prin licitatie publica doua tablouri in valoare de 70 de milioane de dolari, platind dublu fata de estimarile maxime ale specialistilor.
Tranzactia a parut suspecta pe piata artei si a adus un nou record de vanzari pentru artistul Ed Ruscha. Opera „Hurting the Word Radio #2” by Ed Ruscha” s-a vandut cu 52,5 milioane de dolari. Anterior, cea mai scumpa lucrare a lui Ruscha a fost cumparata pentru 30 de milioane de dolari.
In Romania, Institutul de Management al Artei de la Artmark declara pe site-ul oficial despre vanzarea unei lucrari de arta: „La pretul de adjudecare se adaugă un comision al casei de licitație, TVA la acel comision si taxa de timbru a artistilor plastici, totalul acestora variind intre 10% si 20% din pretul de adjudecare (suma incurajatoare prin raportare la comisioanele si taxele aferente tranzactionarii de arta in pietele externe, care variaza între 20% si 40%).”