Miriam Raducanu, celebrata in FNT 2024 printr-o serie de evenimente ce ii pun in valoare forta creatoare. Artista implineste astazi 100 de ani.
Festivalul National de Teatru 2024 o celebreaza, cu prilejul implinirii a unui secol de viata, pe Miriam Raducanu – dansatoarea, coregrafa, profesoara, artista care a inspirat nume reprezentative ale coregrafiei romanesti. Astazi, 17 octombrie dna Raducanu implineste 100 de ani.
Vor fi organizate evenimente care pun in valoare energia artistei cercetatoare, creatoare a unui vocabular de miscare profund personal, influentat de expresionismul german, folclorul autohton, poezia si proza contemporana.
Un argument in sustinerea unor astfel de evenimente in FNT 2024, cu genericul sugestiv Miriam Raducanu.100 de ani, il da Mihaela Michailov, curatoare FNT.
„Creatia coregrafei Miriam Raducanu, in dans si teatru, poarta atat amprenta unei metodologii extrem de riguroase si aplicate, cat si a unei libertati inovatoare descatusante. impreuna cu personalitati care au fost marcate de intensitatea colaborarii cu Miriam Raducanu, in spectacole care au facut istorie in artele performative din Romania, vom defini urmele lasate de artista si vom reconfigura aspecte definitorii ale creatiei sale. Dansatoare, coregrafa, artista de numele careia se leaga fenomenul Nocturnelor din anii `70 de la Teatrul tandarica, profesoara care a definit traseul unor actrite si actori de forta, Miriam Raducanu este deopotriva consistenta a istoriei dansului si persistenta a unui trecut care se reinventeaza permanent.” – Mihaela Michailov
In data de 19 octombrie, de la ora 12:00, va avea loc la Rezidenta9, in spatiul expozitional, evenimentul „Miriam Raducanu. A distruge pentru a recrea”. Este o discutie despre modul in care Miriam Raducanu aborda miscarea si raportul gest-cuvant, in dans si teatru, moderata de Mihaela Michailov, la care au fost invitati sa participe Mariana Mihut, Gigi Caciuleanu, Raluca Ianegic, Vava stefanescu.
Discutia marcheaza finalul expozitiei „Miriam Raducanu: o expozitie – arhiva cu senZ”, vernisata pe 27 septembrie la Rezidenta9 si care a fost initiata de Centrul National al Dansului, in parteneriat cu UNITER.
In continuarea discutiei va avea loc un performance sustinut de actorul Lari Giorgescu, care va prezenta fragmente din spectacolul „Poezia Visului”, conceput de Miriam Raducanu si bazat pe versuri de Emil Botta (Spectacolul a fost creat la unteatru).
“Miriam Raducanu. 100 de ani” include si spectacolul „Nocturn. Gigi Caciuleanu / Confesiuni”, programat in FNT pe data de 20 octombrie, ora 21,30, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”.
Dl Caciuleanu semneaza conceptul, scenariul, regia si interpretarea in timp ce coregrafia este creata impreuna cu dna Raducanu. In distributie sunt Lari Giorgescu, Lelia Marcu-Vladu, Alina Petrica si soprana Oana Berbec, cu participarea maestrului Virgil Ogasanu. Consultant – Silvia Ghiata. Producatori – Fundatia Art Production si Gigi Caciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI. Spectacolul dureaza o ora si 30 de minute.
Acele Nocturne de la Tandarica i-au „deschis” lui Gigi Caciuleanu nu doar mintea dar i-au „descuiat” si corporalitatea. Artistul spune ca Nocturnele au reprezentat pentru artisti, pentru spectatori niste momente si prilejuri de evadare. Si ca acele spectacole, poate mai mult chiar decat o serie de spectacole-cult, „sunt o metafora, daca nu a libertatii, cel putin a unei eliberari”.
„Am avut norocul sa fiu alaturi de Miriam de la primul Nocturn pana la al VI-lea. Nu dansam alaturi de o dansatoare sau coregrafa, si mai putin profesoara, dansam cu o idee, cu o METAFORA, in sensul brancusian, cu o Maiastra. Miriam Raducanu.” (Gigi Caciuleanu)
Gandul dlui Caciuleanu la centenar este: „Miriam Raducanu nu are varsta! De fapt, un artist ca Miriam nu a avut niciodata o varsta. Pentru ca, in pofida trecatoarelor mode si a altor tot atat de netemeinice ucazuri, arta sa nu are varsta. Pentru ca dansul ei a fost si ramane tanar. Pentru ca Miriam, Maiastra Miriam, dincolo de dansatoare si fauritoare de dansuri, de plamaditoare de artisti de toate orizonturile si deschizatoare de drumuri, este o Metafora. Iar metaforele nu au varsta!”
Miriam Raducanu a creat in 1969, la invitatia directoarei Teatrului Tandarica, Margareta Niculescu, formate de spectacole hibride — NOCTURNE — , in care evolua alaturi de dansatori, dansatoare, actori, muzicieni de jazz.
In peisajul artistic al anilor ‘70, Miriam Raducanu inova limbajul coregrafic si imagina creatii marcate de o libertate de expresie extraordinara si de un rafinament al rigorii.
A colaborat intens cu regizoarea Catalina Buzoianu care ii defineste aportul artistic pe mai multe paliere de interventie: „Aportul ei este (…) esential in ceea ce priveste ritmul – decupajul si montajul ritmurilor psihologice in caracterizarea personajului sau in prezentarea notiunii de stil al intregului spectacol. Cate aparitii fulgurante in istoria spectacolului contemporan sunt sigilate de inelul ei magic!” (Catalina Buzoianu, Trebuie sa renasti in permanenta, Revista Teatrul, nr. 9/1989).