10 expozitii noi deschise incepand de maine la Muzeul National de Arta Contemporana. O retrospectiva cu lucrarile mai putin cunoscute ale maestrului Stefan Caltia si creatii de Dani Gherca, Dorina Horatau, Ion Grigorescu, Murivale sau Ana Maria Micu.
Joi, 8 decembrie, se lanseaza noul sezon expozitonal al Muzeului National de Arta Contemporana din Bucuresti. Vor fi vernisate 10 expozitii, dispuse pe cele cinci niveluri ale muzeului, in spatii expozitionale si alternative care prezinta arta contemporana romaneasca creata de cel putin 3 generatii diferite de artisti.
Sezonul de iarna MNAC va putea fi vizitat pana pe 16 aprilie 2023 si va include o expozitie de fotografie a lui Dani Gherca, o instalatie melancolica semnata de catre Dorina Horatau, experta in instrumentarea plastica a elementelor naturale, o continuare a retrospectivelor dedicate lui Ion Grigorescu dar si expozitia Leviathan care ofera acces in depozitul de arta al muzeului.
Marea surpriza a noului sezonului expozitional MNAC este restrospectiva Stefan Caltia curatoriata de Alexandra Manole si Catalin Davidescu.
Intitulata „Stefan Caltia. Insemnari dintr-un timp trait”, expozitia cu operele maestrului Caltia va putea fi vizitata la etajul al treilea al muzeului si ofera o imagine noua, neasteptata a unui pictor consacrat si preferat de multi colectionari de arta romani sau straini.
Expozitia, organizata in colaborare cu Fundatia Stefan Caltia, face parte dintr-o cercetare sistematica a operelor picturale si grafice mai putin cunoscute ale artistului. Demersul curatorial de la Muzeul National de Arta Contemporana se concentreaza in special asupra lucrarilor realizate intre anii 1965 si 1995.
Lucrarile alese indeparteaza privitorul de interpretarile comode si ii propune redescoperirea lui Stefan Caltia drept un comentator extrem de subtil al cotidianului in care isi formeaza opera.
Pentru cei pasionati de opera maestrului Caltia, expozitia va include si un spatiu de cercetare la mezanin, in zona bibliotecii muzeului, intrarea se face de la parter. Vor putea fi consultate publicatii legate de conceptul curatorial al expozitiei dar si articole din presa, cataloage ale unor expozitii recente si albume cu operele de arta ale artistului.
La parter si in sala de marmura a muzeului veti gasi expozitii dedicate lui Dani Gherca si Dorinei Horatau.
„Flux Continuu – Imagini Discontinue” este o expozitie curatoriata de Sam Steverlynck care pune in evidenta lucrarile de mari dimensiuni ale artistului roman Dani Gherca. Foloseste fotografia pentru a examina notiunea de urbanitate, scara si deconectare, realizand vederi aeriene ale diferitelor metropole din intreaga lume – care sunt de nerecunoscut – fiind transformate in juxtapuneri paradoxale.
Lucrarile expuse in noul sezon MNAC au fost realizate incepand cu 2021 si sunt o reflectie pe marginea vietii in era datelor, artistul transforma marile orase ale lumii in baze de date. Expozitia lui poate fi vizitata la parterul muzeului.
Tot la parter, sala de Marmura, cel mai provocator spatiu al muzeului, este dominata in aceasta iarna de „Reconstructie de peisaj”, expozitia curatoriata de Calin Dan, directorul MNAC, cu „padurea” creata de Dorina Horatau.
Expozitia a fost inspirata de forma si continutul silvic al unui perimetru din paduricea aflata in fata MNAC. Conceptul a fost adus intr-o forma abstractizata in spatiul interior al cladirii. Fiecare trunchi / recipient construit din interior contine frunzele adunate de sub copacul „corespondent”, aflat in mediul natural din exterior. Propunerea acestei instalatii site-specific mizeaza pe o experienta senzoriala bazata pe contradictia puternica dintre spatiul delimitat si continutul acestuia, cu intentia de a crea o realitate activa, obiectiva in care interventia artistica sa creeze un loc al introspectiei, al chestionarilor si al reflectiilor.
In timp ce etajul 1 gazduieste o noua retrospectiva Ion Grigorescu – intitulata „Vieti paralele. O retrospectiva”, la etajul al doilea puteti vizita „Leviathan – In maruntaiele colectiei”.
Proiectul multidisciplinar le ofera vizitatorilor ocazia de a cutreiera la propriu prin depozitul muzeului care este rezervat de obicei doar specialistilor. Expozitia este conceputa ca un labirint deschis, cu enclave pentru activitati temporare: ateliere educationale sau conferinte.
La etajul al patrulea veti gasi atat expozitia „Ana Maria Micu – Mana stanga spre priveliste departata” unde artista a lucrat in situ pentru a construi un intreg univers, fiind curatoriata de Simona Vilau, dar si „Charif Benhelima – Morning Light” semnata de curatoarea Sandra Demetrescu.
Charif Benhelima se concentreaza in primul rand pe cautarea identitatii si pe sentimentul de dezradacinare care a devenit treptat motorul demersului sau artistic. Desi este in profunzime autobiografica, opera lui Benhelima merge dincolo de intrebarile de natura personala, fiind formata de si formand un discurs socio-politic de natura universala, abordand subiecte precum memoria/uitarea, timpul, spatiul, originea, politicile de reprezentare, adevarul si perceptia.
Tot la etajul al patrulea veti gasi si o expozitie cu tinerele talente ale Universitatii de Arte din Bucuresti, noua generatie de artisti contemporani aflati inca in formare.
Expozitia „Intimitate” reprezinta o continuare a colaborarii MNAC cu studentii Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti: atat cu studentii de la Istoria Artei care debuteaza in calitate de curatori – conceptul din acest sezon fiind dezvoltat de absolventa Alexandra Mot – dar si de tinerii artisti de la sectiile de maestrie ale facultatilor vocationale. Programul este coordonat de Dana Parvulescu, initiatoarea proiectului „Laborator artistic” si a spatiului multidisciplinar „Stirbei 47”.
In spatiul „Dialog” de langa zona de cafenea a muzeului veti vedea lucrari semnate de Diana Oana, Petra Martin, Ruxandra Nitescu, Georgiana Cojocaru, Adela Holdon, Iulia Jugaru si Gabri Rosca.
Pe scara interioara a muzeului veti gasi gasi alte doua expozitii: „Urban Steps” care prezinta 20 de ani de arta urbana in Romania si tot atatea voci ale street art-ului romanesc printr-un un graffiti de 500 de metri patrati si „Murivale. Marinica, baiatul meu”, o interventie site-specific a artistului Vasile Muresan – Murivale cu 400 de portrete ale prietenului sau, realizate in ultimul an, alaturi de portretele tuturor celor din muzeu.