Skip to content

Trend: 24 % din populatia lumii n-are partener sau prieteni. 5 moduri in care poti alunga singuratatea.

In zilele acestea si inca multe zile care vor urma este o presiune sociala imensa pentru cei singuri. Unii dintre cei singuri se simt vinovati ca nu se incadreaza in standardele sociale, altii sufera din cauza unor experiente anterioare in familie.

La targul de inventii si descoperiri CES 2024 o parte importanta din inovatii au avut la baza companioni roboti care foloseau Inteligenta Artificiala, iar asta arata din nou ce mare nevoie mondiala pentru companioni este la nivel global.

Daca sunteti singuri, nu puneti o presiune in plus pe dumneavoastra, nu trebuie sa va conformati societatii… Daca va doriti sa fiti intr-un cuplu sunt mai multe solutii care vin de la cei care ofera turism sau recomandari de la psihologi ca sa invatati mai multe despre dvs si cum va administrati relatiile cu ceilalti.

Astazi se gandesc variante de vacanta pentru a cunoaste oameni noi.  Unii dintre turisti pot opta pentru a nu locui in camera single ci pentru a locui alaturi de o  viitoare prietena sau prieten; este un obicei impamantenit pentru persoanele varstnice, de exemplu, care isi doresc un companion foarte mult si fac din excursiile lor o cale de a cunoaste noi oameni, fara sa fie implicata o latura sexuala a intalnirii

24% dintre adultii din intreaga lume se simt singuri, potrivit unui sondaj Gallup efectuat pe un esantion de peste 1.000 de persoane. Persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 29 de ani au raportat niveluri mai ridicate al sentimentului de singuratate in comparatie cu adultii de peste 65 de ani. De la aparitia muncii la distanta si a muncii hibride, oamenilor le este mai greu sa construiasca relatii la locul de munca.

In anii urmatori, AI va supraincarca conexiunile dintre calatori; folosind invatarea profunda, AI poate potential sa le recomande utilizatorilor calatorii cu care se vor distra cel mai mult sau activitatile de care se vor bucura in functie de datele de calatorie, de alegerea destinatiei si de interesele si pasiunile turistilor.

Singuratatea este o problema atunci cand vine vorba de obtinerea de ajutor, iar relatiile puternice sunt o solutie.

Experientele sociale pozitive afecteaza nu doar nivelul de stres si capacitatea unei persoane de a face fata la situatii dificile, ci sunt si indicatori ai sanatatii fizice, potrivit unui studiu din martie 2023.

Poate parea descurajant sa va extindeti conexiunile, dar iata cinci pasi semnificativi pe care ii puteti face in acest sens in 2025

Incepeti cu lucruri mici. Fie ca va faceti prieteni noi, ii aduceti pe cei existenti mai aproape sau va lansati pe scena intalnirilor, este in regula sa nu va lasati coplesiti si sa incepeti cu ceva mic, a declarat Adam Smiley Poswolsky, autorul cartii „Prietenia in epoca singuratatii”, intr-un interviu pentru CNN.

Acest lucru poate insemna sa trimiteti un mesaj pentru a verifica starea de sanatate a cuiva o data pe saptamana, sa va intalniti cu o persoana noua pe luna sau sa planificati o iesire sociala cu program saptamanal.

Cercetarile arata ca este nevoie de 90 de ore de timp petrecut impreuna pentru a considera pe cineva un prieten si mai mult de 200 de ore pentru a-l considera un prieten apropiat cu care ai o legatura emotionala, dar in lumea noastra ocupata, trebuie sa ne punem prietenia in calendar si sa ne angajam in activitati recurente.

Credeti sau nu, o mai buna conectare cu ceilalti poate necesita sa stabiliti limite puternice.

Nu este vorba doar de conflicte si de a tine oamenii rai afara. Este vorba, de asemenea, despre pastrarea relatiilor pe care le pretuiesti. Limitele sunt comunicari ale nevoilor, dorintelor si asteptarilor tale si poate ca trebuie sa stabilesti limite cu partenerul tau in ceea ce priveste nevoile tale in ceea ce priveste spatiul personal sau sa iti pastrezi relatia cu parintii prin stabilirea unor limite privind ceea ce astepti de la ei in legatura cu copiii tai.”

Invatatati despre dumneavoastra si modul in care va atasati de ceilalti.

Dezvoltate pentru prima data de psihanalistul John Bowlby in anii 1950, tipurile de atasament descriu modul in care oamenii functioneaza in relatii atunci cand vine vorba de apropiere, intimitate si potentiale amenintari. Exista patru tipuri de atasament: evitant, anxios, dezorganizat si sigur.

Conform cercetarilor, cunoasterea acestor tipologii va poate ajuta in relatiile cu prietenii, familia, colegii si partenerii romantici.

Invatati cum sa va administrati conflictele

Nu numai ca se intampla certuri, dar acestea pot fi sanatoase intr-o relatie de prietenie sau de iubire.

Cheia este sa te certi cu cei pe care ii iubesti intr-un mod productiv – adica unul care sa rezolve problemele si sa va aduca mai aproape unul de celalalt. Psihologul David W. Johnson a studiat conflictele si a etichetat cinci arhetipuri ale modului in care oamenii tind sa le gestioneze: broaste testoase, rechini, ursuleti de plus, vulpi si bufnite.

Testoasele, de exemplu, tind sa se retraga, in timp ce rechinii isi protejeaza cu forta propriile obiective, iar bufnitele privesc conflictul ca pe o problema care trebuie rezolvata. Vulpile tind sa faca compromisuri, iar ursuletii de plus se sacrifica pentru a mentine pacea. Cunoasterea tipului tau de atasament si de conflict te poate ajuta sa intelegi cum abordezi o cearta cu cei dragi.

Exprimati-va recunostinta. Un simplu „multumesc” poate fi de mare folos.

O cercetare din 2023 a aratat ca in cuplurile care isi exprima recunostinta unul fata de celalalt atunci cand o simt durata timpului petrecut impreuna a crescut cu mai mult de o ora pe zi.

Cheia este sa identifici recunostinta si sa o exprimi in mod autentic, nu sa stai si sa povestesti lucrurile frumoase pe care prietenul, membrul familiei sau partenerul tau le-a facut si pe care ti le poti aminti.

Citește în continuare