Cum gasiti motivatie pentru a face sport. Studiile arata ca un minim de miscare are un efect major asupra starii de bine, reduce stresul si imbunatateste tonusul.
Sportul si miscarea fizica sunt esentiale pentru mentinerea unei vieti sanatoase, insa pentru multe persoane motivatia de a incepe sau de a continua o rutina de exercitii fizice poate fi greu de gasit. Specialistii recomanda cel putin 20-25 de minute de miscare zilnic pentru a sustine corpul, inima si oasele intr-o forma optima.
Cu toate acestea, exista mai multe tehnici si strategii care va pot ajuta sa gasiti energia si dorinta de a face sport. Va invitam sa cititi cateva sfaturi care va pot motiva in acest sens.
Inainte de a incepe un program de exercitii este important sa va stabiliti obiective specifice care sa va ajute sa ajungeti la rezultatul dorit.
Motivatia scazuta de a face sport se poate datora si lipsei unui obiectiv sau a unei directii prestabilite.
Inainte de inceperea unui program, ganditi-va la rezultatul la care doriti sa ajungeti pe termen scurt si lung, daca doriti sa slabiti sau sa mariti forta si rezistenta sau daca doriti sa aveti mai multa energie si un stil de viata mai activ. Totodata, se recomanda sa va stabiliti obiective masurabile si realiste cu care sa progresati in timp.
Pe langa un scop precis, este util sa creati o rutina si sa o urmati cu consecventa. Cautati un program care sa se potriveasca stilului dvs. de viata si incercati sa faceti sport in acelasi interval orar in fiecare zi. Daca sunteti incepatori, porniti cu sesiuni scurte, de 10-15 minute, pe care le puteti prelungi in timp cu exercitii mai complicate.
Lipsa de motivatie poate fi remediata si cu ajutorul unui partener de antrenament care sa va sustina si sa va incurajeze in zilele in care simtiti ca nu aveti chef sau initiativa.
Un partener de antrenament va poate ajuta sa ramaneti motivati si responsabili fata de programul de sport, atunci cand cineva va incurajeaza este mai greu sa renuntati. Daca va plac activitatile in grup, in functie de preferinte, puteti incerca o clasa de fitness sau alergatul in grup.
Un alt sfat este sa alegeti activitati si exercitii care va plac si care va motiveaza sa incepeti fiecare sesiune de sport. Incercati sa va diversificati rutina cu activitati distractive, care sa va aduca si mici momente de bucurie, de la dans pana la drumetii sau ciclism, astfel va puteti mentine motivatia pentru a continua si progresa. Puteti experimenta cu mai multe exercitii sau activitati pana gasiti ceva ce va place.
Printre altele, monitorizarea progresului este unul dintre cele mai eficiente stimulente pentru a va mentine motivatia. Va poate ajuta sa va simtiti mai impliniti si va ofera un sentiment de bine cand vedeti rezultatele muncii. Puteti folosi un jurnal de antrenamente sau o aplicatie prin care va monitorizati parcusul.
O recomandare din partea antrenorilor de sport este sa faceti exercitii pe muzica preferata. Aceasta are un efect benefic asupra starii de spirit si va poate oferi un plus de motivatie.
Pentru sesiunile de sport va puteti crea o lista cu melodii care sa va motiveze si sa va ofere un impuls de energie si bucurie. Muzica potrivita va poate ajuta sa finalizati un antrenament cu entuziasm.
Pe langa beneficiile fizice, sportul are un efect pozitiv si asupra mintii. Exercitiile fizice ajuta la eliberarea de endorfine — hormonul fericirii —, imbunatatesc starea de spirit si reduc stresul. Daca va concentrati pe bunastarea pe care o simtiti dupa un antrenament, veti avea o motivatie suplimentara de a continua.
De asemenea, daca ratati o zi de antrenament este important sa nu adoptati o abordare foarte dura, evitati perfectionismul si incercati sa acceptati ca esecurile fac parte din proces si ca cel mai important este sa continuati, nu sa renuntati. Cand reusiti sa atingeti chiar si obiective mici va puteti rasplati cu o recompensa sau cu un moment de rasfat pentru a va aminti ca munca dvs. nu trece neobservata.
La articolele urmatoare puteti citi mai multe despre sport si wellness.