Un arheolog egiptean sustine ca a descoperit mumia pierduta a Reginei Nefertiti, sotia Faraonului Amenhotep al IV-lea. A domnit in urma cu 3400 de ani, fiind considerata cea mai frumoasa femeie din lume.
Zahi Hawass, fostul Ministrul de Stat pentru Antichitati al Egiptului, sustine ca ar fi descoperit mumia Reginei Nefertiti, ascunsa in urma cu 3350 de ani. Hawass face parte dintr-o echipa de arheologi si cercetatori care au descoperit amulete care apartineau regelui Tutankhamon in timpul unor excavatii de amploare din decembrie 2021 in Valea Regilor, langa orasul Luxor. In acelasi timp, echipa a dezgropat si cateva mumii anonime, printre care si presupusa mumie lui Nefertiti.
Desi Hawass este increzator in potentiala sa descoperire dar unii dintre arheologii si egiptologii din cercurile proeminente sunt suspiciosi.
”Exista mai multe obstacole care ingreuneaza descoperirea mormantului lui Nefertiti, avand in vedere viata ei misterioasa despre care s-au dezvaluit putine lucruri. Se spune despre cele mai misterioase personaje din istoria Egiptului Antic ca sunt si cele mai celebre astazi. Din motive politice si religioase ma indoiesc ca echipa de arheologi va descoperi mormantul lui Nefertiti in Luxor” a declarat intr-un interviu pentru Al-Monitor istoricul si egiptologul Bassam al-Shammaa.
Hawass sustine ca in octombrie va putea anunta cu certitudine descoperirea mumiei lui Nefertiti, alaturi de cele ale lui Ankhesenamun, sotia lui Tutankhamon.
Echipa de cercetatori condusa de Hawass detine deja mostre cu ADN-ul mai multor mumii din cea de-a XVIII-a Dinastie a Egiptului, de la Akhenaten la regii Amenhotep al II-lea si al III-lea. Cu ajutorul acestor probe vor putea determina mai usor identitatea mumiilor anonime, insa intregul proces se intinde pe o perioada lunga de timp.
In ultimii 7 ani mai multe teorii cu privire la descoperirea mumiei lui Nefertiti au fost vehiculate in mediul academic.
Cel mai recent, arheologistul Nicholas Reeves a sustinut ca Nefertiti ar fi fost ingropata intr-o camera ascunsa din mormantul regelui Tutankhamon, descoperit in 1922. O alta teorie controversata a fost publicata in 2003 si pretindea ca Nefertiti s-ar fi aflat printre mumiile dezgropate din mormantul faraonului Amenhotep al II-lea. Toate teoriile de pana acum au fost respinse de Ministerul Culturii din Egipt.
Nefertiti a domnit in timpul celei de a XVIII-a Dinastii Egiptene alaturi de sotul ei, faraonul Amenhotep al IV-lea. In timpul domniei lor Egiptul a trecut printr-o perioada de prosperitate si tulburari sociale si a fost reformat pe plan cultural si religios.
Amenhotep al IV-lea a convertit regatul de la o religie politeista la una monoteista dedicata discului solar, Aton. Faraonul si-a schimbat numele in Akhenaten si a mutat capitala regatului de la Teba intr-un oras construit rapid, Akhetaten, care inseamna ”orizontul zeului Aton”. Dupa moartea lui Akhenaten, regatul a revenit la cultul politeist si majoritatea monumentelor construite in timpul domniei sale au fost distruse sau inlocuite. A fost exclus din lista oficiala de conducatori ai regatului iar detaliile despre moartea si mormantul sau si al sotiei sale au fost ascunse.
Despre Nefertiti nu s-au pastrat scrieri sau informatii precise, unele dintre ele fiind complet distruse. A devenit recunoscuta datorita frumusetii sale, fiind numita uneori si cea mai frumoasa femeie din lume. Dupa Cleopatra, Nefertiti este cea mai populara Regina din Egiptul Antic. In secolul al XX-lea, celebrul bust al lui Nefertiti de la Berlin a inceput sa devina din ce in ce mai popular, fiind cel mai copiat bust al artei egiptene antice.