10 muzee pe care le puteti vizita gratuit la Paris in prima duminica a fiecarei luni. De la Musée d’Orsay si Centre Pompidou pana la Musée Picasso, Musée du Quai Branly sau Musée de l’Orangerie.
Parisul este unul dintre cele mai importante centre culturale ale lumii, nu doar datorita scenei artistice variate, ci si multimii de muzee si colectii de arta gazduite in capitala Frantei. Dintre acestea, Muzeul Luvru este cel mai mare din lume, avand peste 72.735 de metri patrati de spatii expozitionale si 380.000 de obiecte in colectie, dintre care doar 35.000 sunt expuse.
Daca planuiti o vacanta la Paris in urmatoarele luni, este bine de stiut ca in prima duminica a fiecarei luni puteti vizita gratuit numeroase muzee. Va puteti transforma sejurul intr-o escapada culturala, descoperind arta si cultura din diverse colturi ale lumii.
Va invitam sa descoperiti mai jos 10 muzee pariziene care sunt gratuite in fiecare prima duminica a fiecarei lunii.
La Musée d’Orsay puteti admira lucrari de Van Gogh, Renoir, Manet, Degas, Cézanne, Monet si Gauguin.
Muzeul a fost deschis in 1986 si se afla in fosta gara d’Orsay, transformata in spatiu expozitional. Colectia muzeului cuprinde picturi, sculpturi, arte grafice, pasteluri, fotografii si arte decorative realizate intre 1848 si 1914. Este al doilea cel mai vizitat muzeu al Parisului, dupa Luvru.
La cateva minute de Musée d’Orsay se afla Musée de l’Orangerie. Situat in Gradinile Tuileries, acesta prezinta opere din secolele al XIX-lea si al XX-lea, inclusiv seria monumentala de lucrari cu nuferi realizata de Claude Monet, careia i-a fost dedicata o sala proprie. Muzeul este in prezent inchis temporar, dar va fi redeschis pe 2 martie, zi cu acces gratuit.
Centre Pompidou invita vizitatorii sa descopere gratuit colectiile permanente in prima duminica a lunii. Este cel mai mare muzeu de arta moderna si contemporana din Europa, gazduind opere de Brancusi, Duchamp, Picasso, Dali, Chagall si Matisse.
In colectia permanenta pot fi admirate si lucrari de Frida Kahlo, Anselm Kiefer, Vassily Kandinsky, Piet Mondrian, Joan Miró, Joseph Beuys si Robert Delaunay. Sunt ultimele luni in care poate fi vizitat, deoarece, incepand din septembrie, Centre Pompidou va fi inchis pentru o perioada de cinci ani, timp in care spatiul expozitional va fi complet reorganizat.
O parte esentiala a proiectului de renovare este integrarea Atelierului Brancusi in centrul constructiei — pana recent a fost amplasat intr-un spatiu adiacent muzeului.
La 10 minute de Centre Pompidou se afla Musée des Arts et Métiers, unde puteti descoperi o istorie fascinanta a progresului tehnologic din ultimele secole, de la constructii, instrumente stiintifice si mecanice pana la masinarii de transport si materiale inovatoare. Colectia permanenta poate fi vizitata gratuit si in fiecare vineri noaptea, in cadrul unui program special.
In apropierea Turnului Eiffel se afla Musée du Quai Branly, unde puteti descoperi o colectie impresionanta de arta provenita de pe patru continente: Africa, Asia, Oceania si America.
Muzeul a fost inaugurat pe 20 iunie 2006 si pune in valoare arta, obiectele si obiceiurile civilizatiilor extra-europene, prezentate la intersectia unor influente culturale, religioase si istorice. Pe langa colectia permanenta, muzeul gazduieste expozitii temporare, care pot fi si ele vizitate gratuit in prima duminica a fiecarei luni.
La Musée Guimet sunt prezentate in mod exclusiv artele asiatice. De la obiecte, tapiserii, desene si picturi, pana la sculpturi si mobilier din Coreea, Asia Centrala, Japonia si China.
La Cité de l’Architecture et du Patrimoine puteti explora cele mai remarcabile cladiri din istoria Frantei. Peste 1.000 de ani de istorie pot fi parcursi intr-un spatiu de 9.000 de metri patrati.
Situat tot in perimetrul Turnului Eiffel, in Place du Trocadéro, acest muzeu este cel mai mare dedicat arhitecturii din lume. Cele trei galerii prezinta patrimoniul arhitectural din mai multe perspective, de la ansambluri decorative si arhitectura medievala pana la arta murala si creatii contemporane.
Un alt muzeu inedit care poate fi vizitat in cadrul acestui program este Musée National de l’Histoire de l’Immigration, situat in Palais de la Porte Dorée, o cladire spectaculoasa in stil Art Deco. Muzeul prezinta istoria imigratiei si numeroasele teme care stau la baza acestui fenomen si evidentiaza importanta sa in contextul istoriei Frantei.
Musée Picasso poate fi vizitat gratuit in cadrul acestui program. Aici sunt expuse picturi, desene si sculpturi realizate de artistul spaniol, alaturi de documente de arhiva si scrisori.
Muzeul prezinta opera si viata lui Picasso, dar si conexiunile sale cu alti artisti. Institutia ingrijeste o o colectie de peste 5.000 de opere semnate de Picasso si peste 200.000 de documente de arhiva.
La Musée Gustave Moreau poate fi descoperita opera artistului francez de secol al XIX-lea. Moreau a fost o figura importanta a curentului simbolist, iar la finalul vietii a decis sa-si transforme casa in muzeu, pe care ulterior a donat-o statului francez. Este una dintre primele locuinte private din Paris transformate in muzeu. Sunt expuse sute de picturi si acuarele, alaturi de 4.000 de desene, distribuite pe patru etaje.
Initiativa de a oferi acces gratuit la muzeele din Paris in prima duminica a fiecarei luni a inceput in anul 2000.
Programul a fost introdus de Ministerul Culturii pentru a incuraja accesul publicului la institutiile culturale. Initial, programul s-a aplicat doar muzeelor nationale, precum Luvru, Musée d’Orsay si Centre Pompidou, dar din 2008 a fost extins si catre alte muzee. De asemenea, tot din 2008, intrarea la toate muzeele de stat din Franta a devenit gratuita pe tot parcursul anului pentru persoanele sub 26 de ani din Uniunea Europeana.
Pentru a putea vizita muzeele, chiar si gratuit, este necesar sa va rezervati biletul din timp. La majoritatea muzeelor, rezervarile trebuie facute cu cel putin cateva zile inainte. Daca este vorba despre o expozitie importanta, rezervarile se fac cu cateva saptamani in avans pentru a va asigura ca prindeti un loc. Biletele trebuie rezervate din timp deoarece parizienii utilizeaza frecvent aceste beneficii.