Un muzeu din Bucuresti devine primul din Romania care implementeaza masuri specifice pentru a facilita accesul copiilor cu tulburari de spectrul autist la experiente culturale. Angajatii muzeului sunt consiliati pentru a interactiona mai empatic cu micii vizitatori.
Muzeul Geologic National din Bucuresti devine primul muzeu din Romania care implementeaza masuri specifice pentru a facilita accesul copiilor cu tulburari de spectrul autist (TSA) la experiente culturale. Astfel, muzeul devine un model de bune practici pentru alte institutii culturale.
Proiectul este important deoarece copiii cu autism se confrunta cu dificultati in a participa la activitati culturale din cauza sensibilitatii la stimuli senzoriali si a nevoilor specifice de comunicare. Scopul proiectului numit “Exploram impreuna la muzeu” este de a reduce izolarea sociala a copiilor cu autism, cresterea increderii in sine a acestora, promovarea incluziunii in comunitate si mai ales de a deveni un imbold si pentru alte muzee din Romania.
Merita mentionati si creatorii initiativei: Asociatia Help Autism, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati.
Copiii cu autism se confrunta adesea cu provocari in medii nefamiliare sau supra-stimulante.
Prin acest proiect, organizatorii doresc sa ofere copiilor cu autism oportunitatea de a explora lumea fascinanta a muzeelor intr-un mediu sigur si adaptat nevoilor lor specifice.
Incepand cu luna septembrie, acestia vor deschide portile Muzeului Geologic National din Bucuresti, implementand o serie de masuri inovatoare si adaptate nevoilor copiilor cu tulburare de spectru autist.
„Transformam Muzeul Geologic National intr-un spatiu prietenos si incluziv, unde fiecare copil se simte binevenit. Cu ajutorul hartilor senzoriale, a rucsacurilor personalizate si a adaptarii tururilor ghidate, copiii cu nevoi speciale pot explora lumea fascinanta a muzeului intr-un mediu prietenos pentru ei si nevoile lor. Astfel, incurajam dezvoltarea sociala, emotionala si cognitiva a acestor copii si cream un model de bune practici pentru alte institutii culturale., a declarat Tiberiu Bratu, specialist accesibilizare in tulburarea de spectru autist.
Prima etapa a proiectului a constat intr-un audit detaliat al spatiului muzeal, cu scopul de a identifica si elimina barierele senzoriale care pot impiedica copiii cu TSA sa se bucure de o vizita la muzeu. Au fost analizate cu atentie toate detaliile, de la nivelul de iluminare pana la acustica spatiului.
Pe baza datelor obtinute, echipa de experti in accesibilizare va crea, in cea de-a doua etapa a proiectului, o harta senzoriala detaliata care indica zonele linistite si cele cu nivel redus de stimulare si va semnaliza zonele de retragere, pentru copiii care au nevoie de acest lucru in timpul tururilor ghidate.
Pentru a oferi copiilor cu TSA un sentiment de siguranta si confort in timpul vizitei la muzeu, echipa de accesibilizare a creat si rucsacul senzorial. Contine o varietate de obiecte tactile, auditive si vizuale care ii ajuta pe copii sa se adapteze mai usor la mediul muzeal si sa gestioneze stimulii din exterior.
In plus, pentru a optimiza experienta vizitatorilor, vor integra in spatiul muzeal indicatoare specifice care semnaleaza zonele cu potential de suprastimulare senzoriala.
De asemenea, proiectul are in vedere amenajarea unui spatiu dedicat relaxarii, unde copiii pot lua o pauza si se pot echilibra senzorial.
Masurile vor fi implementate incepand cu 30 septembrie cand la Muzeul Geologic vor fi disponibile atat rucsacurile dar si harti senzoriale detaliate si tururi ghidate adaptate.
Mai exact, experientele muzeale vor fi personalizate, concepute special pentru a raspunde nevoilor copiilor cu autism, cu un ritm si explicatii adaptate. Inclusiv personalul muzeului va fi consiliat pentru a interactiona cu copiii cu autism intr-un mod eficient si empatic.
Echipa de implementare a proiectului „Exploram impreuna la muzeu” este coordonata de Tiberiu Bratu, specialist in accesibilizarea spatiilor, care a lucrat alaturi de o echipa de psihologi specialisti in tulburarea de spectru autist din cadrul Asociatiei Help Autism.
Muzeul National Geologic poate fi vizitat in Piata Victoriei, la intrarea de pe Soseaua Pavel Kiseleff, nr. 2.