In Elvetia s-a deschis un muzeu cu un design care are ca inspiratie mecanismul unui ceas. Inauntru sunt cele mai exclusiviste ceasuri din lume
Musée Atelier Audemars Piguet, cunoscut si ca Muzeul Spiralelor, a fost finalizat de curand, fiind o extensie cu un design contemporan a brandului elvetian de ceasuri Audemars Piguet. Localizat langa locul unde Louis Audemars si Edward Auguste Piguet au avut primul lor atelier in 1875, biroul de arhitectura Bjarke Ingels Group a creat o spirala contemporana, care se inalta din pamant. Spatiul este astfel un muzeu care celebreaza cele mai inovatoare modele de ceasuri pe care compania le-a creat de-a lungul timpului, dar totodata permite publicului sa intre in contact cu mesterii care le creeaza.
Situat intr-o vale indepartata a Muntilor Jura din Elvetia, muzeul a fost atribuit biroului de arhitectura inca din 2014, cand acesta a castigat concursul de design. Ferestrele de la podea pana in tavan ofera o vedere panoramica asupra vaii, in arhitectura cladirii fiind incluse diferite tehnici care regleaza temperatura din muzeu in functie de vremea de afara. Acoperisul imbracat in iarba si plasa care inconjoara cladirea ajuta la aceasta functie de reglare a temperaturii.
Forma de spirala este un omagiu adus mecanismelor complexe ale ceasurilor
Pe langa povestea de design a muzeului-spirala, aceasta conduce vizitatorii intr-un sens natural al descoperirii colectiei de ceasuri. Aproximativ 300 de obiecte sunt disponibile in colectia Audemars Piguet, inclusiv un ceas vintage din 1899 care are peste 1100 de piese diferite.
Muzeul ofera si o parte interactiva, prin care vizitatorii pot incerca sa creeze un ceas manual, cu ajutorul componentelor rafinate si foarte scumpe ale atelierului Audemars Piguet. De asemenea, acestia pot asista la crearea unui ceas, fiind vizibila munca manuala pe care mesterii ceasornicari ai brandului de lux o depun pentru fiecare mecanism in parte.
Muzeul s-a deschis pe 25 iunie, insa proprietarii vor sa extinda experienta si cu un hotel care sa sustina turismul din zona. Elvetia are numeroase muzee dedicate ceasurilor
MIH – The Musée international d’Horlogerie se gaseste in cladirea La ChaMusée international d’Horlogerie in La Chaux-de-Fondsux-de-Fonds, fiind considerate unul dintre cele mai mari si mai diverse muzee dedicate ceasurilor si orologiei.
Neues Museum din Bienne este cea mai apropiata experienta a intelegerii universului Rolex. De neratat sunt si Omega Museum, tot in Bienne, care imparte aceeasi cladire cu Swatch.