Primul muzeu dedicat exclusiv machiajului s-a deschis la New York. Secrete de la Marilyn Monroe si Greta Garbo.
O premiera mondiala in lumea beauty a avut loc la New York, odata cu inaugurarea primului muzeu dedicat exclusiv machiajului pe 1 septembrie anul acesta. Muzeul este fondat de Rachel Goodwin, una dintre cele mai cunoscute makeup artist ale vedetelor. Prima expozitie din muzeu este dedicata anilor 1950 si a machiajului folosit in acea perioada in SUA sub numele de “Pink Jungle: 1950s Makeup in America”.
Expozitia exploreaza antreprenorii produselor de frumusete de dupa cel de-al doilea razboi mondial, vedetele care le foloseau si o serie de artefacte vintage ale perioadei respective. O parte dintre exponatele din expozitie vizeaza elemente rare, cosmeticele pe care Marilyn Monroe si Greta Garbo le foloseau, o instalatie despre evolutia recipientelor pentru rimel, uscatoare de par, cutii de pudra sau ambalaje pentru ruj.
Muzeul are si o colectie de produse vintage Max Factor, dar si o serie de videouri despre acest brand care nu au mai fost prezentate pana acum
Max Factor (pe numele sau real Maksymilian Faktorowicz) este artistul de makeup care este responsabil pentru crearea produselor cosmetice in afara industriei filmului la inceputul anilor 1900.
El este si cel care s-a ocupat de actrita Norma Jane transformand-o in Marilyn Monroe.
Max Factor a emigrat in 1904 in America speriat de invazia nazistilor si repercusiunile asupra evreilor.
Videourile cu povesti despre activitatea sa sunt disponibile in Muzeul Machiajului si au fost facute in colaborare cu Hollywood Museum, narate chiar de presedinta si fondatoarea muzeului, Donelle Dadigan.
Datorita lui Max Factor, femeile din America au inceput sa foloseasca machiaj discret pentru a-si evidentia frumusetea, chiar daca nu lucrau in industria filmului sau ca prostituate, profesii care in vremea respectiva foloseau make-up zilnic. Tot Max Factor a creat diferite stiluri de styling pentru blonde, brunete si roscate, astfel incat sa le fie scoase in evidenta mai bine trasaturile.
Muzeul machiajului are o aplicatie disponibila pentru download cu informatii de context, dar care ofera si o istorie a machiajului, care dateaza de cel putin 10.000 de ani, conform descoperirilor arheologice. Cronologia prezentarii machiajului incepe cu faraonii din Egiptul Antic pana in prezent.
O alta sectiune a muzeului prezinta revistele vintage Ebony si Jet, publicatii glossy dedicate persoanelor de culoare, care trateaza problematica reclamelor dedicate idealului de frumusete doar prin albirea excesiva a pielii.
Jurnalele makeup artistului Kevyn Aucoin, artistul care le-a avut in grija pe Cher, Cindy Crawford, Madonna, Tina Turner sau Janet Jackson, faimos in anii 80, sunt disponibile in format digital in acest muzeu
Sapte dintre jurnalele lui Kevyn Aucoin sunt disponibile in varianta digitala, cuprinzand activitatea din perioada 1983 -1994. Acesta obisnuia sa fotografieze cu aparatul sau Polaroid vedetele cu care lucra, astfel incat o mare parte din colectia de tip colaj este formata din fotografiile personale.
Kevyn Aucoin, care are o linie de beauty disponibila si in Romania prin magazinele Douglas, a fost atat de faimos in lumea vedetelor incat a aparut intr-un episod in Sex & The City in propriul rol, Tori Amos i-a dedicat un cantec, iar la moartea sa in 2001, prezentatorul tv, Stephen Colbert i-a dedicat un episod in seria Comedy Central.