Skip to content

Un muzeu polonez vinde markere parfumate cu mirosul original al capodoperei „Dama cu hermina”, in momentul in care a fost pictata de Leonardo da Vinci. Obiectul suprinde note de lemn de nuc, culori de ulei si terebentina. 

O echipa de cercetatori din Polonia si Slovenia a realizat pentru Muzeul Czartorysk din Cracovia primul marker parfumat care recreeaza mirosul celebrei picturi „Dama cu hermina” de Leonardo da Vinci. Proiectul a fost initiat in 2021 si isi propune sa-i apropie pe privitori de arta prin experiente imersive fizice, nu doar digitale.

Capodopera a fost realizata intre 1483 si 1490 si o reprezinta pe Cecilia Gallerani, amanta de la acea vreme a lui Ludovico Sforza, Ducele de Milano si unul dintre mecena importanti ai lui Leonardo. Lucrarea se afla in colectia familiei Czartorysk din 1798, colectia  a fost transformata in muzeu in 1878.

Cu ajutorul unui marker parfumat, vizitatorii isi pot da seama cum ar fi mirosit atelierul lui Leonardo in timp ce picta lucrarea. 

Obiectul a fost creat dupa zeci de teste prin care s-a determinat un miros similar cu cel original pe care l-ar fi avut lucrarea. Dupa ce au analizat indeaproape compozitia chimica a operei, specialistii au pornit de la parfumurile de baza pe care le au materialele de pictura in ulei.

Expertii sustin ca simtul olfactiv joaca un rol esential in cadrul experientelor de zi cu zi si ca amintirile sunt retinute deseori prin intermediul mirosurilor si ajung sa faca parte din subconstient.

Desi mirosul original al picturii nu poate fi reprodus cu exactitate, deoarece acesta evolueaza in timp si in functie de ceea ce se intampla cu obiectul si unde este depozitat, specialistii au putut urmari cronologic si chimic componenta olfactiva a lucrarii.

Mirosul markerului este unul complex, cu note de lemn de nuc, terebentina si uleiuri pentru pictura. Este un miros similar cu cel intalnit in galeriile de arta cu opere proaspat restaurate. 

Notele de lemn de nuc au fost introduse deoarece pictura a fost realizata pe un panou din lemn de nuc. Cercetatorii sustin ca este un miros placut si sunt suficiente una-doua adulmecari pentru a simti intr-un mod imersiv pictura. Markerul trebuie inlocuit la 3 sau 4 saptamani deoarece dupa aceasta perioada nu mai are acelasi miros. 

Despre proiect, Elżbieta Zygier, conservator-sef, a declarat: „Muzeele percep de multe ori mirosurile emise de capodoperele expuse ca fiind inutile sau chiar nedorite. Cu toate acestea, de acum inainte, vizitatorii vor putea sa exploreze mirosul acestei picturi istorice intr-un mod complet nou. A fost un proiect cu adevarat inovator pentru noi.”

Proiectul face parte dintr-un program mai larg de creare a primei biblioteci cu mirosurile obiectelor istorice din lume. 

Echipa de cercetatori lucreaza in colaborare cu Universitatea din Ljubljana si Muzeul National Sloven pentru a recrea mirosurile altor noua obiecte considerate de mare importanta pentru patrimoniul din Polonia si Slovenia.

Printre ele se vor afla o tabachera care a apartinut lui Franc Prešeren, cunoscutul poet sloven de secol al XIX-lea, si o pudra igienica fabricata in Cracovia in anii 1920. Pentru aceasta din urma Polonia a castigat o medalie de aur la o Expozitia Universala de la Paris.

Arta vizuala si experientele oflactive reprezinta o combinatie din ce in ce mai cautata de catre vizitatorii muzeelor. In 2022 Muzeul Prado a recreat 10 parfumuri dintr-o pictura a lui Jan Brueghel cel Batran pentru o expozitie olfactiva.

Experienta inedita a fost deschisa la Muzeul Prado din Madrid sub forma unei expozitii olfactive care incorporeaza mirosul pentru a impresiona publicul iubitor de arta. Astfel, langa o capodopera de Jan Brueghel cel Batran au fost sunt eliberate mirosuri de flori, dar si al unei pisici africane care apare in pictura langa Venus si Cupidon.

Pentru a reda parfumurile elementelor reprezentate in pictura, reprezentantii muzeului au creat un grup de lucru format din curatori, cercetatori, istorici de arta si specialisti ai casei de parfumuri Puig. Provocarea lor a fost sa recreeze 10 arome care sunt asociate unor elemente din lucrarea lui Brueghel.

Mai jos puteti citi articolul complet. 

Un experiment similar a fost realizat si la Amsterdam in 2021 ca parte a unei expozitii multi-senzoriale cu capodopere olandeze. Privitorii erau incurajati sa „adulmece mirosurile istoriei artei”. 

Citește în continuare