Un muzeu din Tasmania recunoaste ca expune falsuri dupa Picasso. Curatorul si-a dorit ca presa si publicul sa-si dea seama ca sunt falsuri dar nimeni nu a investigat picturile
Muzeul de Arta Veche si Noua din Tasmania a scandalizat lumea artei luna trecuta dupa ce a expus trei lucrari de Picasso in toaleta femeilor. Ulterior, dupa ce specialistii si reprezentantii Muzeului Picasso din Paris au facut presiuni si au cerut mai multe lamuriri cu privire la aceasta decizie, conducerea institutiei a declarat ca picturile sunt falsuri realizate de un artist local.
Muzeul sustine ca a expus lucrarile in toaleta in semn de protest fata de o hotarare judecatoreasca prin care sunt obligati sa le ofere acces si barbatilor in salonul de relaxare din toaleta femeilor. Astfel, reprezentantii institutiei au mutat lucrarile pentru a fi privite exclusiv de publicul feminin.
Falsurile au fost realizate de Kirsha Kaechele, artista, curatoare si sotia lui David Walsh, milionarul care detine muzeul.
Galeria are o abordare nonconformista fata de discursul clasic al marilor muzee din restul lumii si promoveaza acte de rebeliune fata de sistemul traditional al institutiilor de arta. Initial, muzeul a sustinut ca picturile de Picasso au fost mostenite de la strabunica lui Kaechele, mintind ca aceasta a fost o mare admiratoare a artistului spaniol si ca in tinerete si-a petrecut vacantele cu el.
Kaechele a declarat intr-o postare pe site-ul web al muzeului ca a decis sa falsifice lucrarile cand a creat salonul de relaxare pentru femei, deoarece „trebuia sa fie cat mai opulent si somptuos, astfel incat barbatii sa se simta exclusi. Salonul ar fi trebuit sa prezinte cele mai importante si mai bune opere de arta din lume. Am vrut ca intreaga camera sa fie monocroma, verde, si nu avem timp sa caut un Picasso original. Prietenii de la care puteam sa imprumut nu aveau lucrari de Picasso care sa fie predominante verzi.”
Una dintre lucrari este o copie dupa versiunea lui Picasso a lucrarii „Dejun pe iarba” de Edouard Manet.
Kaechele sustine ca a pictat panzele in secret, nici macar personalul galeriei nu stia ca erau falsuri. Artista a declarat ca anterior a achizitionat numai lucrari originale de Picasso.
„Am inceput ca artist conceptual si am sfarsit ca activist. Pentru mine este o problema greu de justificat, cea a prezentarii simultane, in aceeasi cladire, a unor lucrari de Picasso orginiale si a unor falsuri. Mi-am imaginat ca expunerea lucrarilor in salon va crea un scandal si ca cineva, un specialist in Picasso sau un admirator infocat, va observa ca este vorba de niste falsuri si ca ma va demasca, mai ales ca una dintre picturi a fost expusa cu susul in jos, insa acest lucru nu s-a intamplat.” a adaugat Kaechele.
Daca va doriti sa vedeti lucrari originale ale lui Picasso, Muzeul Picasso din Paris a publicat in premiera si in mod gratuit mii de picturi si desene create de Pablo Picasso, alaturi de o arhiva impresionanta de documente, scrisori, sculpturi, obiecte si fotografii ale artistului care au fost digitalizate.