Muzeul Albertina din Viena pune la dispozitie peste 150.000 de opere de arta digitizate gratuit online. Printre lucrari se afla desene ale lui Klimt, Munch, Dürer si altii
Muzeul Albertina gazduieste una dintre cele mai mari si mai pretioase colectii de arta grafica din lume, iar de curand, acestea sunt puse la dispozitie in format digital publicului larg, care se pot descoperi pe website-ul institutiei.
Colectia de arta grafica a muzeului a fost fondata in 1776 de catre ducele Albert de Saxa-Teschen. Aceasta contine peste un milion de desene si tiparituri din goticul tarziu pana in prezent. De la Michelangelo si Dürer la Rembrandt si Rubens, si de la Klimt si Schiele la Picasso pana la Richter si Lassnig, colectia Muzeului Albertina ofera o imagine de ansamblu bogata asupra a 600 de ani de istorie a artei. Datorita sensibilitatii lor la lumina, capodoperele muzeului nu pot fi expuse permanent.
Printre operele renumite se numara „Iepurele de camp” si „Maini in rugaciune” al artistului Dürer, „Lacul cu nuferi” al lui Monet, „Dansatoarele” lui Degas si „Portretul de fata” al lui Renoir, dar si capodopere semnate de Rubens, Schiele, Cézanne, Klimt, Kokoschka, Picasso si Rauschenberg. Din creatiile artistilor romani sunt prezentate lucrari de Ignat Bednarik (desene si acuarele), respectiv gravuri de Nicolae Brana. Cele mai fascinante directii artistice ale ultimilor 130 de ani captiveaza atentia si cu picturi de Beckmann, Macke, Chagall, Malewitsch, Rothko, Rainer si Katz. De asemenea, Muzeul Albertina detine si o colectie de arhitectura si una de fotografie (Helmut Newton, Lisette Model) prezentate in expozitii speciale.
„Considerata a avea una dintre cele mai bune colectii de desene si imprimeuri din lume”, spune Medievalists.net, Albertina se mandreste cu „o colectie mare de lucrari ale lui Albrecht Dürer (1471-1528), un artist german care a fost renumit pentru gravura sa in lemn, tiparituri si o varietate de alte lucrari.”
Cei interesati de dezvoltarea lui Dürer, Klimt, Munch si alti maestri europeni vor putea sa descopere schite si studii, dar si lucrari complete, asupra carora va puteti concentra.
Partea de digital a Muzeului Albertina a mai oferit publicului larg si alte variante de expunere, cel mai recent pe platforma Only Fans.
Mai multe muzee de arta din Viena si-au deschis cont pe platforma OnlyFans, cunoscuta publicului in special pentru continutul pentru adulti. Decizia a fost luata in urma cenzurii impuse de mai multe platforme de social media, cea mai recenta fiind o fotografie a artistului japonez Nobuyoshi Araki care arata un san feminin.
De exemplu, anul trecut, publicatia The Guardian mentioneaza cum contul de TikTok al Muzeului Albertina a fost suspendat si apoi blocat pentru ca a afisat lucrari ale fotografului japonez Nobuyoshi Araki care aratau un san feminin ascuns. In 2019, Instagram a decis ca o pictura a lui Peter Paul Rubens a incalcat standardele platformei care interzic orice reprezentare a nuditatii, iar in 2018, o fotografie din colectia Muzeului de Istorie in care era infatisata figurina Venus of Willendorf, veche de 25.000 de ani, a fost considerata pornografica de Facebook si scoasa de pe platforma.