S-au pus in vanzare biletele pentru cea mai mare expozitie Picasso din Romania in ultimii 50 de ani. Incepand din septembrie, 46 de lucrari de Picasso vor putea fi vazute la Bucuresti, evenimentul aniverseaza 50 de ani de la moartea artistului.
Pe 8 aprilie 2023 s-au implinit 50 de ani de la moartea geniului care a fost Pablo Picasso, artist spaniol care a redefinit istoria secolului trecut. Cu aceasta ocazie, guvernul spaniol si cel francez, alaturi de Muzeul Picasso din Paris, organizeaza la nivel mondial 42 de expozitii consacrate operei, personalitatii si influentei lui Picasso.
„Anul Picasso” este evenimentul cu cea mai mare amploare organizat in lumea artei in ultimele decenii iar Romania va fi inclusa in proiect prin „Efectul Picasso”, o expozitie deschisa intre 25 septembrie 2023 si 8 ianuarie 2024.
Expozitia va avea loc la MARe – Muzeul de Arta Recenta din Bucuresti si va fi cea mai mare expunere dedicata lui Picasso in Romania din ultimii 50 de ani.
UPDATE: S-au pus in vanzare biletele pentru expozitia „Efectul Picasso” de la MARe. Pot fi achizionate de aici.
In total, vor fi expuse la Bucuresti 46 de lucrari (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso si 57 de lucrari (picturi, sculpturi, ceramica, graffiti) semnate de 32 de artisti romani contemporani influentati de opera geniului spaniol
Printre artistii romani expusi impreuna cu Picasso se numara: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Victor Man, Dumitru Gorzo, Florin Mitroi, Marin Gherasim, Stefan Bertalan, Alexandru Tipoia, Alexandru Radvan, Neculai Paduraru, Alma Redlinger si Pisica Patrata.
Evenimentele organizate in intreaga lume sunt sprijinite de cele mai importante institutii culturale din Europa si Statele Unite, fiind un demers fara precedent in istoria artei. Proiectul va fi lansat printr-un simpozion desfasurat la finalul acestui an la Muzeul National Centro de Arte Reina Sofia din Madrid si se va incheia in mod onorific cu un alt simpozion organizat la UNESCO in Paris intre 6 si 8 decembrie 2023.
Pe langa aspectul expozitional, proiectul este gandit si ca o oportunitate extraordinara pentru istorici de arta, curatori si cercetatori care vor putea evalua, inspecta si scrie lucrari pe tema operelor care vor fi expuse in tarile lor. In acest sens, pe langa numeroase conferinte si simpozioane care vor fi organizate in fiecare tara inclusa in program, Muzeul Picasso din Paris va inaugura Centrul pentru Studii in Picasso intr-un spatiu renovat din Hotel de Rohan.
Vor fi organizate 16 expozitii in Spania, 12 in Franta, 7 in Statele Unite, 2 in Germania, 2 in Elvetia si cate una in Monaco, Belgia si Romania.
In timp ce in Romania expozitia va fi deschisa in cel mai mare muzeu privat al capitalei – Muzeul de Arta Recenta – la nivel mondial vor fi incluse institutii prestigioase precum Muzeul Metropolitan si Guggenheim in New York, muzeele spaniole Thyssen-Bornemisza, Prado, Regina Sofia si Guggenheim Bilbao sau Petit Palais si Centrul Pompidou din Paris.
Expozitiile vor avea teme stabilite de Muzeul Picasso din Paris – mostenirea lasata de Picasso, influenta profunda pe care au avut-o marii maestrii asupra operei lui – El Greco, Goya, Velazques si Poussin -, relatiile cu artisti contemporani precum Joan Miró si Julio Gonzalez, dar vor fi adaptate la nivel local in functie de anumite interactiuni ale creatiilor lui Picasso cu anumite zone din Europa si din lume.
In Romania veti vedea „Efectul Picasso”, un concept pus in legatura cu singura mare expozitie dedicata lui Picasso la Bucuresti in anul 1968.
Potrivit dosarului de presa al proiectului „Picasso Celebration 1973-2023”, expozitia Picasso de la Bucuresti are ca punct de plecare un eveniment desfasurat in 1968 in capitala cand au fost expuse 150 de gravuri si litografii ale artistului. La vremea respectiva, expozitia a avut un impact considerabil asupra generatiei de tineri artisti romani pentru care Picasso reprezenta un spirit al libertatii creatiei. Mai jos veti gasi un scurt montaj video din cadrul expozitiei din anii ’60.
Creata impreuna cu „Musée National Picasso” din Paris, expozitia de la Muzeul de Arta Recenta va invita publicul sa redescopere o mare parte din lucrarile expuse in 1968, alaturi de capodopere din colectia permanenta a muzeului parizian. Pe langa creatiile originale ale lui Picasso, vor fi incluse si o serie de lucrari de arta romaneasca pentru a arata impactul si influenta geniului spaniol in arta locala.
In dosarul de presa, MARe – Muzeul de Arta Recenta – este descris ca fiind primul muzeu privat deschis in Romania in ultimii 100 ani, intins pe 1200 de metri patrati si dotat cu echipamente de ultima generatie in privinta sigurantei, temperaturii si luminii. Cladirea a fost proiectata de arhitectul Youssef Tohme si inaugurata pe 9 octombrie 2018, fiind expuse constant lucrari de arta create in Romania dupa 1960, pe care istoricii o numesc „arta contemporana”.
Potrivit News.ro, expozitia din Romania va include 46 de lucrari printre care o serie de tablouri celebre, unele de mari dimensiuni, alaturi de lucrari de grafica si desene.
Intr-un mod echilibrat, vor fi incluse si 50 de lucrari create de artisti romani, moderni si contemporani, menite sa ateste influenta lui Picasso.
Intr-un interviu acordat site-ului Gandul.ro, Erwin Kessler, directorul MARe, a declarat: „Pentru multi artisti romani, Picasso a fost atunci reinvestit ca un exemplu major de libertate si modernitate inovatoare. Expozitia din 1968 a avut un mare efect asupra constiintelor si practicilor artistice, dar si asupra publicului. Viitori protagonisti ai scenei artistice locale, precum Florin Mitroi, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Alin Gheorghiu, Octav Grigorescu, Sorin Ilfoveanu, Constantin Piliuta si multi altii au gasit inspiratie si sustinere durabila in expozitia Picasso de la Bucuresti din 1968.
Din 1968, nu a mai fost organizata in Romania nicio alta expozitie personala a unui artist international de prim ordin. Nici dupa 1989, in ciuda deschiderii spre lumea culturală occidentala, nu au fost deschise expozitii dedicate protagonistilor modernitatii artistice internationale. Romania a fost plasata la marginea fluxului curent de expozitii majore internationale pentru ca sistemul muzeistic local este slab echipat, insuficient finantat si conservator ca practici curatoriale.”
Expozitia de la Muzeul de Arta Recenta va ocupa toate etajele cladirii si va fi acompaniata de o serie de video-documentare prezentate in Auditorium-ul MARe. Vor fi organizate cursuri pentru copii si adolescenți, tururi ghidate, conferinte, dezbateri si va fi lansat si un catalog de cercetare in romana si franceza, in colaborare cu Muzeul Picasso din Paris.
Anul trecut a avut loc in Romania o alta expunere dedicata lui Picasso in cadrul Art Safari 2022 unde au fost incluse gravuri si desene ale costumelor spectacolului de balet „Palaria cu 3 colturi” prin care muzica lui Manuel de Falla si-a facut debutul pe scena internationala.
Picasso detine recordul mondial pentru „Cel mai prolific pictor din istorie”.
Pe numele de botez Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno de los Remedios Crispin Cipriano de la Santisima Trinidad Ruiz y Picasso, geniul spaniol a terminat prima lucrare, „The Picador” in 1889, la varsta de 9 ani.
Pana la finalul vietii incheiate in 1973, Picasso a devenit cel mai prolific pictor din lume cu 13.500 de tablouri si desene, 100.000 de printuri si gravuri, 34.000 de ilustratii si 300 de sculpturi si obiecte din ceramica. Realizarile au fost omologate de Cartea Recordurilor.
Tablourile lui Picasso sunt printre cele mai bine cotate din lume, fapt care l-a transformat in artistul preferat al hotilor de arta. In 2012, Registrul Operelor de Arta Pierdute a raportat 1.147 de lucrari semnate de Picasso care au fost furate.
Interesul in creatiile lui Picasso este in continua crestere, operele sale de arta sunt printre cele mai bine vandute in majoritatea licitatiilor Sotheby’s si Christie’s, in acelasi timp sunt de interes atat pentru hotii de arta dar si pentru cofetari si pentru specialistii in restaurare care au realizat descoperiri importante in legatura cu tablourile artistului.