Muzeul Astra a lansat o aplicatie de mobil cu ghid audio. O serie de alte muzee si institutii culturale din Romania si-au digitalizat operele de arta pentru publicul larg.
Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu a lansat o aplicatie mobilă cu ghid audio, ASTRA Museum App, care poate fi descarcata gratuit din Google Play si App Store. Ghidul are in acest moment informatii despre 30 de gospodarii din muzeu, dar si o harta care le indica utilizatorilor ce obiective sunt de vizitat in apropiere, dar si cele mai apropiate restaurante sau toalete.
Aplicatia ofera notificari utilizatorilor privind noutatile si evenimentele din cadrul muzeului sibian.
De mai bine de 100 de ani, Muzeului ASTRA reprezinta un punct de reper al patrimoniului romanesc, sasesc, dar si al altor minoritati din Europa si de pe alte continente prin cele doua sectii: Muzeul de Etnografie Saseasca Emil Sigerus si Muzeul de Etnografie universala Franz Blinder.
In prezent, Muzeul le ofera vizitatorilor o imagine a vietii rurale de pe intreg cuprinsul Romaniei, cu peste 400 de case, anexe gospodaresti si instalatii tehnice.
Muzeul Astra nu este singurul care a inceput digitalizarea colectiilor sale sub forma unei aplicatii de mobil. O suita de aplicatii romanesti ale muzeelor si bibliotecilor sunt disponbile online, dar si o serie de carti romanesti pentru descarcat gratuit.
Aplicatia Muzee si Colectii din Romania, disponibila doar in Google Store, a fost dezvoltata de catre Asociatia Prietenii Muzeului National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu Institutul National al Patrimoniului, si pune la dispozitia utilizatorilor lista completa a muzeelor din Romania, 943 de institutii.
Monumente Romania, disponibila doar in Google Store, este un ghid digital cu informatii despre aproximativ 20.000 de monumente istorice din Romania, monumente ce includ case, ansambluri urbane si rurale, biserici, manastiri, cetati, castele, statui, cruci, morminte si multe alte categorii, fara a fi listate insa situri arheologice.
Muzeul Hartilor, Muzeul Satului si Muzeul Literaturii Romane au propriile aplicatii care va completeaza experienta muzeala, oferind si mult mai multa informatie si conexiuni utile intre lucrarile pe care utilizatorul le exploreaza online sau offline.
Si Biblioteca Judeteana din Arad a lansat o colectie de peste 300 de carti si 30.000 de ziare, reviste si periodice din secolele XIX si XX, o parte dintre ele fiind disponibile pentru descarcare gratuita in format PDF.