De neratat. Muzeul Copiilor, cel mai mare hub de invatare din Bucuresti, un proiect interactiv cu ghizi de specialitate
Bucurestiul se alatura oraselor europere care au dezvoltat activitati recrativ-educative ca parte integranta a petrecerii timpului liber cu o serie de muzee pe care copiii ar fi curiosi si bucurosi sa le viziteze, printre care si cel mai nou spatiu dedicat acestora – Muzeul Copiilor.
Inaugurat in 2019 in Bucuresti si situat pe bulevardul Decebal nr. 11, Muzeul Copiilor are o capacitate totala de 350 de vizitatori simultan si este structurat pe sectiuni tematice in cele 110 incaperi care au fost gandite sa acopere o paleta larga de domenii precum tehnologie, geografie, istorie, arta si cultura. In plus, vizitatorii pot vedea 25 de expozitii interactive permanente, din toate domeniile.
In noul spatiu amenajat de Centrul de Proiecte Educationale-Proedus, aflat in subordinea Primariei Capitalei, cei mici pot invata prin joc si isi pot petrece timpul liber in siguranta.
Muzeul Copiilor a fost creat pentru ca micutii sa poata descoperi, prin intermediul realitatii virtuale sau in cadrul mini-laboratoarelor tematice, ce inseamna de fapt stiinta: brate robotice, holograme, imprimante 3D, simulatoare de submarin, de racheta sau chiar o calatorie virtuala prin corpul uman.
Dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 18 ani muzeul are o suprafata totala de 1.850,77 metri patrati si reprezinta un spatiu ultramodern, interactiv si inovator, care le ofera celor mici posibilitatea de a avea acces la diferite resurse culturale si educative intr-un mod interactiv.
Tururile se fac pe categorii de varsta, cu insotitor, sub forma de circuite. Pentru fiecare tur este indicata o durata de vizitare de aproximativ 2 ore. Fiecare tur trece prin mai multe sectiuni, la fiecare sectiune e un alt ghid imbracat si costumat tematic, pregatit sa explice intr-un mod foarte accesibil copiilor elementele din sectiunea sa.
In cadrul turului 1, micutii calatoresc in lumea viitorului, unde pot admira holograme, un simulator de racheta spatiala, machete realizate cu o imprimanta 3D si un planetariu – un mix de simturi vizuale si auditive, informatii despre sistemul solar, dar si o proiectie de 10 minute despre cosmos.
Sala dedicata revolutiilor stiintifice este atractia principala a muzeului, aici micutii se pot juca si interactiona cu un robot.
Circuitul 2 include artele spectacolului, cu expozitii de costume de teatru, istoria filmului si a fotografiei, arta gastronomiei pentru care a fost creat un spatiu gastronomic ca o bucatarie a copiilor complet utilata, anatomia corpului uman si laboratoarele de fizica si chimie, unde cei mici sunt atrasi prin experiente haioase imbinate cu jocuri distractive realizate de profesorii trazniti. Inca de la deschidere, in laboratorul profesorilor trazniti au fost facute peste 500 de experimente, la care au participat in jur de 12.000 de mici savanti.
In spatiul destinat anatomiei, copiii pot vedea cum arata un bloc operator in miniatura si pot experimenta proceduri medicale sau acorda primul ajutor.
Zona dedicata corpului uman cuprinde camere senzoriale, unde cei mici pot explora diferite parti si simturi ale organismului. Spatiul destinat anatomiei a fost creat intr-o forma interactiva pentru a facilita ca micutii sa invete prin joaca.
Circuitul cu numarul 3 ii va duce pe copii in lumea studiourilor multimedia de televiziune, in studioul de radio si cel de montaj si in laborator de creatie grafica. In continuare, acestia vor vizita sectiunile de realitate virtuala si mediile de viata. Micutii se vor plimba virtual prin mediul subacvatic cu ajutorul simulatorului de submarin, printr-o gradina botanica sau una zoologica. Expozitia cu tematica „medii de viata” este formata din ecrane si pereti mobili cu jocuri interactive, proiectii senzoriale, elemente de decor 2D si 3D, si jocuri digitale.
Circuitul cu numarul 4 este dedicat copiilor cu varsta de pana la 7 ani si include sectiuni precum racheta, simulatorul, zona de jocuri interactive si lumea povestilor.
La categoria georgrafie exista o harta a Romaniei, mai exact un spatiu de cultura generala si dezvoltare sustenabila, iar in spatiul dedicat istoriei orasului, vizitatorii pot admira o expozitie fotografica interactiva cu orasul Bucuresti din trecut si din prezent.
Muzeul Copiilor este spatiul care completeaza invatamantul formal printr-o paleta diversa de activitati si propune o abordare multidisciplinara oferind posibilitatea fiecarui participant sa descopere cat si cum sa invete, in functie de preferite, prin metode moderne.
De asemenea, in spatiul existent de pe bulevardul Decebal nr. 11 pot fi organizate ateliere si seminare pe diverse tematici.
Programul de vizitare al muzeului este de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00-18:00. In conformitate cu situatia epidemiologica actuala, peste 30.000 de vizitatori i-au trecut pragul in cele 100 de zile de functionare din 2020. Vizitele la muzeu s-au putut realiza dupa completarea unui formular online, cu programare, pe platforma www.pmb.ro sau pe site-ul www.proedus.ro.
In prezent, cel mai mare hub de invatare din Bucuresti este inchis publicului pana la o data care va fi comunicata ulterior.