Muzeul de Arta Recenta are duminica un atelier in care explica suprarealismul pe intelesul copiilor. Adultii pot vizita noua expozitie Hermann Nitsch.
„Despre suprarealism pe intelesul copiilor” este un atelier care isi propune sa le prezinte copiiilor cateva dintre lucrarile de la MARe (Muzeul de Arta Recenta), care par a sfida logica, imagini care par imprumutate dintr-un vis indepartat.
Atelierul va avea loc duminica, 27 septembrie pentru doua grupe de varsta: intre 4 si 7 ani de la 12:00 la 13:00 si intre 8 si 12 ani de la 13:30 la 15:00. Prezenta costa 40 de lei pentru fiecare participant iar inscrierile se fac strict pe adresa de mail [email protected] unde puteti mentiona grupa de varsta si numarul de copii care vor participa.
Cateva intrebari la care cei mici vor raspunde in cadrul atelierului educational se gasesc in anuntul evenimentului MARe: „Au visele sens? Putem sa transformăm un vis în artă? Cu siguranță că da. Așadar, vă invităm, dragi ARTventurieri, să ne povestiți un vis recent, unul fantastic, înfricoșator sau amuzant. Aveți un vis preferat? Sau ați reușit vreodată să vizitați alte lumi în vis? Cum arată visele voastre și ce simboluri apar în ele? Visați în culori sau în alb și negru? Sunteți spectatori ai viselor voastre sau personaje principale? Ați reușit vreodată să zburați în vis? Abia așteptăm să le punem celor mici toate aceste întrebări.”
Celor mici li se va explica cum suprarealistii folosesc simboluri pe care mintea le genereaza cu ajutorul personajului „Ochiul Magic”. Vor incerca sa interpreteze lumile magice si stranii din tablouri prin propria imaginatie si creativitate.
Atelierul sustinut si realizat de Ana Lazarescu va include un joc prin care acestia se vor pierde intr-un automatism al culorilor, formelor si reprezentarilor, menit sa ii ajute sa isi descopere subconstientul.
Daca vreti sa ii introduceti deja pe cei mici in universul suprarealist, puteti incepe cu cel mai cunoscut artist roman care a reprezentat acest curent artistic, Victor Brauner.
In timpul atelierului pentru copii, adultii pot vizita noua expozitie MARe care va fi deschisa incepand de astazi: Hermann Nitsch – Ritualuri.
Intre 25 septembrie si 6 decembrie 2020, MARe prezinta o selectie de 19 tablouri de mari dimensiuni si o serie de documentatii video ale unor prestatii ale artistului austriac Hermann Nitsch.
Nascut in 1938, Nitsch este fondatorul gruparii neo-avangardiste Wiener Aktionismus, care a condus practicile artistice postbelice spre experiențe extreme.
In performance-urile lui Nitsch, durerea a devenit un catalizator al fuziunii ritualurilor derivate din religie cu tinte politice, cu provocarea artistica si cu participarea sociala extrem de intensa fizic.
Orgien Mysterien Theater a fost lansat de Hermann Nitsch in anii 1950 si a devenit un exemplu al miscarii Wiener Aktionismus. Artistul a pictat prin intermediul performance-urilor folosind deversari sanguine in loc de culori si ruperea și framantarea manuala în loc de pensule. Picturile sale pot consta in pete sau siroaie subtiri de sange ce evoca maceluri sau dimpotriva, din texturi si straturi cromatice dense de materie contorsionata.
Perioada acoperită de expozitia MARe porneste din anii 1970, precum Die Sinnlichkeit ist die Offenbarung des Geistes (Senzorialitatea e Revelația Minții,1974) si pana la cele mai recente performance-uri din 2007-2020 cu Schüttbilder (picturi actioniste).