Muzeul de Arta Moderna din Paris a deschis o expozitie dedicata pictorului roman Victor Brauner. Cele mai cunoscute lucrari ale sale, inclusiv autoportretul cu ochiul scos si portretul lui Andre Breton .
Pana pe 10 ianuarie 2021, Muzeul de Arta Moderna din Paris va tine deschisa una dintre cele mai importante retrospective dedicate lui Victor Brauner din ultimii ani. Este intitulata „Je suis le reve. Je suis l’inspiration.” (Eu sunt visul. Eu sunt inspiratia).
Artistul roman este descris de curatorii muzeului francez ca fiind o figura unica si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai suprarealismului.
Ultima expozitie dedicata operelor lui Brauner de la Muzeul de Arta Moderna a avut loc in 1972.
Expozitia include picturi, desene, sculputuri, colaje si un portret al lui Andre Breton, prieten al lui Brauner, liderul si co-fondatorul miscarii suprarealiste.
Expozitia are un parcurs cronologic care permite vizitatorilor sa descopere universul lui Brauner prin prisma evolutiei sale, atat din punct de vedere tehnic dar si prin perspectiva temelor care l-au inspirat. Au fost alese lucrari reprezentative pentru fiecare perioada definitorie din cariera sa.
Expozitia incepe cu perioada tineretii petrecute in Romania (1920-1925) cu „Portretul Domnisoarei R.B.” din 1925 si continua cu intalnirea artistului cu universul suprarealist din Paris (1925-1932) prin „Autoportret” cu ochiul scos din 1931 si „La Porte” din 1932.
Povestea lui Victor Brauner si a coincidentei fantastice care i-a marcat cariera o gasiti mai jos.
Plimbarea prin expozitie continua cu aprofundarea lumii suprarealiste din perioada 1933-1939 prin intalnirea cu Andre Breton si faimosul portret pe care i l-a facut liderului miscarii artistice.
Cele mai bine cotate lucrari ale lui Victor Brauner au fost realizate in aceasta perioada, inclusiv seria dedicata Domnului K din 1934, „Sur le motif” din 1937 si „Fascination” din 1939.
Portretul lui Andre Breton a fost realizat in 1934, in vremurile cand Brauner facea parte din Cercul artistilor Suprarealisti din Paris. Ulterior, certurile acestora l-au determinat pe Breton sa il excluda pe tanarul roman din grupul sau de prieteni.
Urmeaza perioada frontierelor intunecate de al Doilea Razboi Mondial (1939-1945) care include lucrarea „Omul ideal” din 1943, un amestec de pictura, desen, ceara si colaje si „Conglomeros”, o sculptura din 1945.
Finalul expozitiei este marcat de perioada de dupa Razboi (1946-1948) si „dincolo de suprarealism” (1949-1966) cand a inceput sa se inspire din simboluri mistice, carti de tarot si kaballah.
„Jacqueline si vacanta mare” din 1946, „Suprarealista” din 1947 si „Ceremonie” din acelasi an sunt exemplele din aceasta perioada care sunt expuse la Muzeul de Arta Moderna din Paris.
Victor Brauner s-a nascut in 1903 in Piatra Neamt, a facut parte din avantgarda romaneasca din anii ’20 si a prins avant la Paris in perioada 1933-1948 unde a locuit si a creat alaturi de fondatorii miscarii suprarealiste.
Desi a fost exclus din cercurile artistice dupa neintelegerile pe care le-a avut cu Andre Breton, parintele Suprarealismului, a fost si a ramas apreciat de publicul francez care ii viziteaza constant expozitiile dedicate si operele incluse in colectiile permanente la Centrul Pompidou sau la Muzeul Grenoble-J.L. Lacroix.
Daca ajungeti in Paris pana in luna ianuarie, va puteti cumpara bilete pentru expozitia Victor Brauner de aici, costa intre 11-13 euro iar tinerii sub 18 ani au acces gratuit.