S-a redeschis muzeul dedicat pictorului Stefan Luchian in satul natal din judetul Botosani
Singurul muzeu din Romania dedicat pictorului Stefan Luchian a fost inaugurat in localitatea natala a artistului, orasul Stefanesti din judetul Botosani, dupa 14 ani de cand a fost inchis, acesta functionand intre anii 1989 xi 2007.
Muzeul functioneaza intr-o cladire recent reabilitata complet, inchisa din cauza gradului mare de degradare.
Muzeul cuprinde o expozitie de baza cu piese de arta plastica si de sculptura din colectiile Muzeului Judetean, dar si bunuri culturale apartinand familiei pictorului, donate de Fundatia „Stefan Luchian”, care formeaza „Camera – atelier a lui Stefan Luchian”.
Dintre artistii romani, Stefan Luchian a fost supranumit „poetul plastic al florilor”. Despre ele, a spus „Am adunat florile campului intr-o oala de lut si le-am pus apa atat cat sa nu moara iute. Dupa ce au murit, le-am inviat pe panza si au devenit nemuritoare.”
La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, Stefan Luchian era recunoscut drept unul dintre cei mai importanti pictori romani. Un succesor al lui Nicolae Grigorescu si Ion Andreescu, Luchian s-a remarcat prin peisaje, portrete si naturi moarte, mai ales flori. Lucrarile sale demonstreaza interesul deosebit pentru natura si simbioez dintre vegetatia abudenta si fiinta umana.
S-a nascut in Stefanesti, la vremea respectiva un sat din Botosani si, dupa ce familia s-a mutat la Bucuresti in frunte cu tatal sau, maiorul Dumitru Luchian, tanarul Stefan s-a inscris la Scoala Nationala de Arte Frumoase pe care a absolvit-o in 1889 cu o medalie de bronz. A urmat doua semestre la Academia de Arte Fine din Munchen unde a creat copii dupa Coreggio si Rembrandt.
Ulterior a studiat la Academia Julian din Paris sub William-Adolphe Bougureau si a devenit influentat de lucrarile impresionistilor, in special Manet si Degas. A revenit la Bucuresti unde a creat o serie de expozitii si cercuri artistice. Treptat, a inceput sa fie afectat de scleroza multipla si a ramas infirm pana la finalul vietii. Acest lucru nu l-a oprit din creatie, fiind considerat un maestru al naturilor moarte cu flori si pasteluri.
Lucrarile lui Stefan Luchian sunt parte din patrimoniul mai multor muzee de arta din Romania, dar si in colectii private, fiind unul dintre artistii prezent des in licitatiile de arta locale.