Consecintele Razboiului. Muzeul Ermitaj din Amsterdam incheie colaborarea cu Ermitaj din Sankt Petersburg
Una dintre cele mai mari institutii muzeale din lume, Muzeul Ermitaj din Amsterdam, a anuntat ca incheie colaborarea cu Ermitaj din Sankt Petersburg. Institutia olandeza este independenta, dar a fost creata in colaborare cu muzeul din Sankt Petersburg.
Din planul de promovare a artistilor rusi fac parte o serie de expozitii anuale din colectii rusesti, care erau aduse in Olanda, insa acest lucru se va opri din cauza razboiului dintre Rusia si Ucraina.
Ermitaj din Amsterdam este din 2009 instalat in Amstelhof, o cladire celebra a orasului datand din secolul al XVII-lea. Publicatia Le Figaro citata de agentia news.ro mentioneaza ca muzeul, entitate juridica si autonoma, organiza doua expozitii pe an cu obiecte din colectia Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg. Muzeul rus detine o colectie permanenta a istoriei Amstelhof si a relatiilor dintre Regatul Tarilor de Jos si Rusia, dar si colectii din alte muzee precum cel din Amsterdam si Rijksmuseum.
Din pacate, din cauza conflictului armat, o mare parte din colectia Ermitaj Amsterdam este de acum inchisa publicului.
Cladirea Muzeului Ermitaj din Olanda dateaza din 1680, cand un bogat comerciant olandez si-a donat averea catre unul dintre ordinele religioase din Amsterdam. Acestia au decis ca din banii comerciantului sa faca o casa publica pentru femei in varsta si o biserica.
Dupa 300 de ani de serviciu, casa a fost inchisa de conducerea sa, mutand rezidentii intr-o cladire contemporana. In cele din urma, cladirea a fost achizitionata de municipalitatea din Amsterdam si apoi inchiriata organizatiei Hermitage.
Grupul a renovat cladirea pentru a infiinta o filiala a Muzeului Hermitage, Sankt Petersburg, in Olanda, iar planurile au fost finalizate in 2009, cand regina Beatrix si presedintele rus, Dmitry Medvedev, au deschis muzeul pentru public.
Colaborarea dintre cele doua tari din punct de vedere cultural dateaza de pe vremea Tarului Petru cel Mare (1672-1725), care venise in Olanda pentru a invata tehnici de a moderniza Rusia, iar la intoarcere, a achizitionat o lucrare de Rembrandt si astfel a inceput celebra colectie de maestri olandezi din muzeul din Sankt Petersburg.
Dincolo de tablouri, Tarul a gandit intreaga retea de strazi si canale a orasului Sankt Petersburg dupa cea a orasului Amsterdam. Ulterior, colectia de arta olandeza a fost dusa mai departe de fiica lui Petru, tarina Elisabeta, care a comandat constructia Palatului de Iarna, actualul Muzeul Ermitaj din Sank Petersburg, iar ulterior, succesorii lor au adaugat atat aripi noi cladirii principale, cat si tablouri la colectia privata. Din 1852, tarul Nicolae I a deschis o noua cladire pentru lucrarile de arta si in acelasi timp, a deschis muzeul pentru public. Acesta a fost unul dintre primele muzee publice din lume.
In prezent, Muzeul Ermitaj are o colectie de peste trei milioane de obiecte, dintre care aproximativ 65.000 pot fi vizualizate in cele peste 350 de camere ale muzeului. In calitate de cel mai important partener strain permanent al muzeului, Hermitage Amsterdam prezenta la fiecare sase luni o noua expozitie cu lucrari din colectie. Acest parteneriat face parte din activitatile de diplomatie culturala, prin care o tara isi face cunoscuta artistii prin intermediul lucrarilor de arta.
Cultura si sportul fac parte din procesele de soft power care sunt folosite ca tehnici pentru negocierea unor termeni si conditii, mai ales in vreme de razboi.
In acest moment, o serie de competitii sportive, in principal fotbal si patinaj artistic, au blocat accesul Rusiei din cauza razboiului, iar artisti de origine rusa din toata lumea sunt anulati de pe marile scene. Totodata, mai multi scriitori rusi, nominalizati la Premiul Nobel, au facut o scrisoare deschisa catre presedintele Putin pentru a inceta razboiul. De asemenea, Netflix a scos de pe platforma de streaming toate filmele rusesti, iar marii distribuitori de filme de la Hollywood au anuntat anularea distribuirii filmelor in cinematografele rusesti.