Skip to content

In SUA se deschide Muzeul Gratarului (Museum of BBQ), dedicat exclusiv istoriei carnii fripte si educatiei culinare. Va avea expozitii interactive pe o suprafata de 400 de metri patrati.

In SUA se deschide Muzeul Gratarului — Museum of BBQ —, prima institutie din lume dedicata istoriei bogate a gratarului si a carnii fripte. Va fi deschis in Kansas City, Missouri si va prezenta expozitii interactive despre diferitele spatii geografice si stiluri in care este preparat gratarul. 

Muzeul propune o celebrare a unuia dintre cele mai populare si dezbatute feluri de mancare din lume, pentru care americanii au dezvoltat o afinitate aparte. In Romania, pe acelasi subiect s-ar preta un muzeu al micilor, una dintre cele mai iubite mancaruri din tara, reprezentativa pentru cultura noastra culinara. 

Muzeul Gratarului se va deschide in primavara lui 2025 si va oferi vizitatorilor o experienta imersiva prin lumea gastronomica a fripturii la foc deschis, pornind de la carne si condimente, pana la sos, lemn, foc si fum. 

Institutia va fi amplasata in centrul comercial Crown Center din Kansas si va avea o suprafata de 392 de metri patrati. Vizitatorii vor putea descoperi o expozitie permanenta dedicata istoriei si evolutiei gratarului, vor putea invata despre diversele influente culinare si despre cele mai populare regiuni cu fripturi delicioase.

Muzeul va avea si un magazin de suveniruri de unde vor putea fi cumparate cadouri tematice, sorturi, sosuri, carti de bucate si ustensile pentru gratar. Cei mici se vor putea bucura de o zona de joaca in acelasi spirit cu o piscina in forma de tigaie si bile in forma de fasole.

Fondatorul muzeului este Jonathan Bender, gurmand si specialist in gratare care scrie despre acest subiect de mai bine de 15 ani. 

A fost jurat in cadrul competitiei internationale American Royal World Series of Barbecue din Kansas City si este producatorul documentarului Burnt Legend,  despre celebra friptura ”burnt ends” — ”margini arse” —, specifica orasului Kansas.

Bender a declarat ca „vom deschide acest muzeu deoarece gratarul nu este doar mancare, este o cultura care face parte din spiritul american de secole, care reuneste oamenii la masa, este un mod de a marca sau sarbatori momente importante pentru comunitate.”

Kansas City este unul dintre cele mai cunoscute orase din SUA cand vine vorba de gratare. Pe langa ”burnt ends”, un alt preparat specific zonei este friptura de vita servita cu un sos gros, dulce si usor picant, la care se adauga inclusiv melasa din sfecla de zahar. Orasul are peste 100 de restaurante locale specializate in gratar si multe competitii internationale, printre cele mai cunoscute fiind World Series of Barbecue si Barbeque Hall of Fame. 

La nivel de Romania, Bucurestiul este cunoscut pentru una dintre cele mai reprezentative fripturi ale tarii: micii. O legenda spune ca mititeii ar fi fost inventati in secolul al XIX-lea intr-o seara la hanul La Iordachi din Bucuresti.

La Iordachi era binecunoscut pentru carnatii sai, insa intr-o seara cand bucataria a ramas fara invelisuri din matul de porc, a fost improvizata o varianta a amestecului de carne, fripta direct pe gratar, asa se presupune au aparut pentru prima data micii.

Ei au fost mai intai oferiti in 1902 la restaurantul bucurestean Caru(l) cu bere, si contineau numai carne de vita, iar parte din reteta secreta a bucatarului era faptul ca un kilogram de carne tocata trebuia sa contina cel putin trei grame de bicarbonat de sodiu.

Puteti citi mai multe despre aceasta poveste si descoperi locurile din Bucuresti cu cei mai buni mici la articolul de mai jos. 

La articolele urmatoare puteti citi mai multe stiri culinare. 

Citește în continuare