Muzeul Hartilor ofera acum experiente cu ajutorul realitatii augmentate. Aplicatia Artivive pe care muzeul o foloseste e creata de doi romani care locuiesc in Viena
Muzeul Hartilor a trecut printr-o reamenajare, iar incepand din 10 martie, vizitatorii pot descoperi o noua expozitie permanenta la etajul al II-lea a edificiului. Conform informatiilor oferite de muzeu, multe dintre lucrari revin in fata publicului dupa o perioada de repaus, perioada impusa de normele de conservare in vigoare, si beneficiaza de noi conditii de etalare.
“Printre operele expuse, realizate in secolele XVII – XXI, vizitatorii vor putea descoperi harti celebre ale Dunarii si ale diferitelor regiuni europene, harti ale continentelor, ale lumii orientale, teatre de razboi, harti si tabele speciale (prezentand, de exemplu, Luna sau sisteme astronomice). Nu lipsesc portrete ale unor cartografi renumiti si peisaje surprinse de artisti aflati in calatorie pe Dunare”, noteaza reprezentantii muzeului.
Muzeul si studentii Facultatii de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti au realizat aplicatii de realitate augmentata pentru cateva dintre lucrarile expuse. Privite prin camera telefonului, cu ajutorul aplicatiei gratuite Artivive, acestea „prind viata” pentru cateva secunde.
Aplicatia Artivive este creata de doi romani care locuiesc la Viena, Sergiu Ardelean si Codin Popescu, care deja colaboreaza cu muzee, galerii, festivaluri si designeri. Aplicatia ofera solutii personalizate pentru expunerea lucrarilor ca arta digitala. Conform website-ului lor oficial, compania a creat pentru Muzeul Albertina din Viena continut digital pentru expozitia „Instantanee de Film” si a integrat experiente AR in cadrul expozitiei permanente „De la Monet la Picasso – Colectia Batliner”, iar experiemente similare sunt desfasurate si cu Muzeul Belvedere din Viena, dar si MAK – Muzeul Austriac de Arte Aplicate / Arta Contemporana in Viena. Mai mult, acestia lucreaza si cu spatii expozitionale precum Muzeul Himalaya din Shanghai si MIT – Massachusetts Institute of Technology.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Acesta se poate vizita de miercuri pana duminica, in intervalul 10.00-18.00.
O suita de aplicatii romanesti ale muzeelor si bibliotecilor sunt disponbile online, dar si o serie de carti romanesti pentru descarcat gratuit.
Aplicatia Muzee si Colectii din Romania, disponibila doar in Google Store, a fost dezvoltata de catre Asociatia Prietenii Muzeului National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu Institutul National al Patrimoniului, si pune la dispozitia utilizatorilor lista completa a muzeelor din Romania, 943 de institutii.
Monumente Romania, disponibila doar in Google Store, este un ghid digital cu informatii despre aproximativ 20.000 de monumente istorice din Romania, monumente ce includ case, ansambluri urbane si rurale, biserici, manastiri, cetati, castele, statui, cruci, morminte si multe alte categorii, fara a fi listate insa situri arheologice.
Muzeul Hartilor, Muzeul Satului si Muzeul Literaturii Romane au propriile aplicatii care va completeaza experienta muzeala, oferind si mult mai multa informatie si conexiuni utile intre lucrarile pe care utilizatorul le exploreaza online sau offline.
Cea mai recenta aplicatie culturala romaneasca vine din partea Bibliotecii Judetene din Arad, care a lansat o colectie de peste 300 de carti si 30.000 de ziare, reviste si periodice din secolele XIX si XX, o parte dintre ele fiind disponibile pentru descarcare gratuita in format PDF.