Muzeul National de Istorie are acces gratuit pana joi pentru a vizita expozitia permanenta: Coroana Reginei Maria, Tezaurul istoric, Lapidariumul si copia Columna lui Traian. Pentru copii este disponibila expozitia temporara Muzeul Jucariilor.
Accesul publicului in Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) este gratuit si se face, pana joi, 27 octombrie, prin intrarea din spatele cladirii situata in str. Postei, urmand ca incepand de vineri sa se reia accesul pe intrarea principala din Calea Victoriei nr. 12, revenindu-se la tarifele uzuale de acces pentru fiecare categorie de vizitatori in parte. Schimbarea a avut loc datorita montarii in Holul Central a expozitiei „Dacia – ultima frontiera a romanitatii”, care va fi vernisata joi, 28 octombrie 2022.
Programul de vizitare a MNIR este de miercuri pana duminica, intre orele 10,00 – 18,00, cu ultima intrare la 17,15, pana la data de 29 octombrie. Apoi, din 30 octombrie, se va trece la programul de iarna, cuprins in intervalul orar 9,00 – 17,00, cu ultimul acces la 16,15.
Avand in vedere ca in aceasta saptamana, copiii sunt in vacanta, la MNIR este disponibila expozitia temporara Muzeul Jucariilor.
Din informatiile prezentate de muzeu, in 1960, Romania avea opt fabrici care manufacturau obiecte din lemn sau tabla, sau tipareau carti, dar avea si sectii speciale de jucarii.
De exemplu, Intreprinderea „9 Mai” din Lugoj facea stropitori, jucarii cu cheita si carusele, Cooperativa „Tehno-Metalica” Bucuresti realiza jucarii metalice, biciclete, triciclete si trenulețe, Fabrica de Mase Plastice, „MAP Oradea”, turna jucarii din plastic, Cooperativa „Arta Lemnului” figurine, trenulete si jocuri din lemn, Fabrica „Steaua Rosie” din Rasnov, jocul de Domino, iar „Agatex” Timisoara trenulete, tamburine si alte jucarii din metal, iar celebra „Aradeanca” facea sute de modele de papusi. Toate aceste fabrici exportau 80% din productie, iar jucariile ajungeau in anii ’60 si ’70 sa le concureze calitativ pe cele din Occident.
Pentru pasionatii de boardgames, din istoria recenta a Romaniei face parte si „Intreprinderea Poligrafica Banat”, cea mai mare fabrica unde se realizau jocuri din carton, cu peste 1000 de angajati.
Aici s-au nascut celebrele jocuri „Animalele din continente”, „Piticot”, „Nu te supara frate”, „Pacalici” sau „Dacii si Romanii”.
O parte dintre jucariile expuse in Muzeul Jucariilor este disponibila si online, aici.
Tot la Muzeul National de Istorie veti putea vedea si copia dupa coloana lui Traian, o istorie a bijuteriilor pe teritoriul romanesc si Coroana Reginei Maria a Romaniei, alaturi de alte obiecte care au apartinut familiei regale.
„Dacia – ultima frontiera a romanitatii” are vernisajul joi, 28 octombrie, si cuprinde 1400 de ani de istorie, intr-un efort comun depus de 45 de muzee nationale si din Republica Moldova, avand la baza conceptul expozitional materializat in „Tezaure arheologice din Romania. Radacini dacice si romane”, realizat, in anul 2021, la Muzeul National de Arheologie din Madrid.
Aceasta este cea mai mare expozitie sintetica dedicata civilizatiei getilor si dacilor, a celei romane precum si a celor ale primilor migratori in acest spatiu, organizata in ultimii 25 de ani, printr-un efort a 45 de institutii muzeale din Romania si Republica Moldova, proiect coordonat de Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Din colectia MNIR vor fi prezentate urmatoarele piese: coiful de aur de la Cotofenesti, tezaurele getice de la Stancesti, Agighiol, Peretu, tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Baiceni, inventarul mormantului unei capetenii getice de la Popesti, tezaurele de argint dacice de la Sancraieni, Herastrau, Senereus, Vedea, doua tezaure necunoscute din sud-vestul Romaniei, si multe altele, iar din colectiile muzeelor partenere, tezaure datand din epoca migratiilor descoperite in mormintele unor principese, la Cluj-Polus si Turda (din patrimoniul Muzeului National al Transilvaniei si Muzeul de Istorie Turda), sau din patrimoniul Muzeului National de Istorie a Moldovei din Chisinau, vase din ceramica, arme, unelte si podoabe din metale comune care ilustreaza evolutia civilizatiilor care s-au succedat in spatiul de la nord de Dunare in perioada cuprinsa intre sec. VII i.e.n. si sfarsitul sec. VII d. Hr.
Firul expozitiei este acela al impletirii si influentarii reciproce a civilizatiilor, al transformarilor profunde, al framantarilor de creatie si adaptare ce au ca finalitate crearea unei identitati culturale, pe un traseu temporal care dureaza de la sfarsitul primei epoci a fierului pana la zorii actualei civilizatiei europene.
Expozitia va fi deschisa pana in luna martie a anului 2023 si va putea fi vizitata de miercuri pana duminica.