Muzeul Prado lanseaza primul tur virtual al unei expozitii temporare. Este disponibil atat in engleza cat si spaniola si include lucrari de Titian, Rubens si Velázquez.
Pana anul trecut, marile muzee europene s-au concentrat pe tururi virtuale care prezinta strict colectiile permanente si atmosfera din jurul cladirilor. Schimbarea experientelor virtuale cu fiecare expozitie era considerata costisitoare, implicand costuri suplimentare ridicate. Noua expozitie a muzeului Prado ar putea orienta muzeele spre a gandi majoritatea vernisajelor cu o versiune online. In muzeu, expozitia va putea fi vizitata pana pe 4 iulie insa online ar putea ramane disponibila pentru o perioada mai indelungata, lucru care ar crea un nou model despre cum va arata consumul cultural in viitor.
„Pasiuni mitologice” devine prima expozitie a Muzeului Prado care are propriul sau tur virtual. Contra cost, iubitorii de arta se pot bucura de lucrarile expuse in galeriile spaniole la calitatea maxima disponibila in ceea ce priveste redarea imaginii.
Turul virtual este disponibil in spaniola sau engleza pentru 2,50 euro pe site-ul Muzeului Prado. Incepe cu Alejandro Vergara, unul dintre curatorii expozitiei, care a inregistrat un mesaj de bun venit in galerii, asemenea experientei reale de la intrarea in muzeu. Inainte de a le oferi sansa de a explora expozitia dupa bunul plac, curatorul prezinta conceptul vernisajului „Pasiuni mitologice” si ofera contextul necesar pentru a intelege operele de arta. Ulterior, fiecare vizitator poate alege sa parcurga turul virtual cu sau fara ghidul audio, textul de camera sau etichetele lucrarilor. Intreaga experienta este complexa, gandita sa fie cat mai aproape de o vizita fizica reala.
Vergara, curator sef al sectiei de pictura flamanda si nordica la Prado a declarat: „Intentia noastra cu aceasta expozitie este sa ne apropiem de modurile de simtire si gandire invatate de la scriitorii clasici care au definit cultura europeana in secolele al XVI-lea si al XVII-lea. Ideea ca frumusetea, dorinta, dragostea si sexul sunt strans legate intre ele si ca suntem la mila lor, asa cum suntem cu natura, face parte din aceasta cultura. ”
Expozitia reuneste 29 de lucrari: 16 de la Prado si 13 imprumutate de la alte institutii. A fost posibila datorita colaborarii cu Galeriile Nationale din Londra si Galeriile Nationale din Scotia, care detin la comun „Diana si Actaeon”si „Diana si Callisto”(1556-59) si Muzeul Isabella Stewart Gardner, care gazduieste „Rapirea Europei”(1559-62). Acestor lucrari li se alatura „Danaë” din colectia Wellington, Londra si „Perseus si Andromeda” din colectia Wallace, Londra, completand seria pe care Titian insusi a numit-o poezie. Ele pot fi considerate printre cele mai importante creatii ale operei sale, nu doar pentru calitatea lor artistica, ci si pentru modul in care artistul a abordat relatarea picturalaa naratiunilor literare.
Muzeul a lucrat cu echipa Second Canvas pentru a include tehnologia „Gigapixel” in turul virtual al expozitiei, fiind completata de comentarii cu povestile care au definite cele mai cunoscute lucrari. Sapte capodopere din expozitie pot fi vizualizate la nivelul maxim de zoom, oferind detalii milimetrice care cuprind mai mult decat ceea ce poate fi vazut cu ochiul uman.
Lucrarile pe care le puteti explora din tehnologia Gigapixel sunt: „Venus si un muzician” si „Danae si dusul de aur” ale lui Titian, „Gradina Iubirii”, „Diana si Callisto” si „Cele trei gratii” ale lui Rubens, „Venus si Adonis” de Veronese si „Las Hilanderas” de Velázquez. Fiecare dintre acestea este introdus prin scurte comentarii pregatite de expertii muzeului pentru a explica simbolismul, tehnica si personajele descrise.
Gigapixelul este o imagine alcatuita din 1 milion de pixeli, de peste 100 de ori dimensiunea care poate fi obtinuta cu un smartphone. Tehnologia este folosita in peste 75 de muzee din 16 tari si permite explorarea unei lucrari de arta pana la un punct care se doreste a fi senzorial.