Muzeul Satului aniverseaza 85 de ani. Din 10 mai expozitii si intalniri cu mesteri populari. Romfilatelia emite o serie speciala pentru colectionari
Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” organizeaza in perioada 10 – 17 mai o serie de evenimente care aniverseaza cei 85 de ani de la inaugurarea institututiei.
Ceremonia oficiala de deschidere a Zilelor Muzeului Satului va avea loc In data de 10 mai, cand muzeul va primi si doua titluri onorifice de Ambasador al Muzeului Satului unor personalitati care au promovat si sustinut valorile traditionale si identitare romanesti. Mai mult, Romfilatelia va lansa Intregul postal aniversar “Muzeul Satului-85 de ani (1936-2021)”.
Printre evenimentele aniversare se numara deschiderea expozitiilor „Muzeul Satului si Regalitatea” si „Satul regal”, ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte si costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului si Arhivelor Nationale ale Romaniei. Publicul va afla astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al Romaniei si despre cat de mult iubea Majestatea Sa Regina Maria costumul traditional si il promova purtandu-l.
Pentru public, se va deschide casa bunicului Episcopului Macarie al Europei de Nord, din Spermezeu, judetul Bistrita-Nasaud, pe care a donat-o in anul 2018 Muzeului de la Sosea.
Mese rotunde cu tematica stiintifica, ansambluri populare, cantareti si artisti cunoscuti, mesteri populari, costume si masini de epoca sunt doar alte cateva repere ce vor anima aceste zile de sarbatoare.
Pe 10 mai 1936 se inaugura oficial „Muzeul Satului Romanesc” in prezenta Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialitatilor Bucurestiului, precum si a elitei culturale din acea vreme din care facea parte profesorul Dimitrie Gusti.
Conform informatiilor oferite de Muzeul Satului din Bucuresti, sursa de inspiratie pentru Dimitrie Gusti a fost zona Europei de Nord, mai exact muzeele din Skansen, Bigdo si Lillehammer. Modelul muzeului functioneaza astfel: case din diferite zone sunt stramutate complet cu ajutorul specialistilor, acestea devenind vestigii antropologice pentru studiu, pe de o parte, si parc natural pentru vizitatori, pe de alta parte.
In Romania sunt mai multe Muzee ale Satului, cel mai mare fiind cel din Sibiu, denumit si Muzeul Astra. Pe langa acesta, exista muzee cu acest specific in Bucuresti, dar si Muzeul Satului Valcean (langa Ramnicu Valcea), Muzeul satului banatean din Timisoara, Muzeul satului Baia Mare, Muzeul satului maramuresean din Sighetul Marmatiei, Muzeul satului din Galati (Padurea Garboavele), Muzeul Satului Bucovinean (Suceava, langa Cetatea de Scaun a Sucevei), Parcul Etnografic Romulus Vuia din Cluj si Muzeul în aer liber de la Golesti (langa Pitesti).