Curtea Muzeului Taranului Roman devine targ cu mesteri si anticari in acest weekend celebrand Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Muzeul National al Taranului Roman marcheaza sfarsitul toamnei si ultimele zile de inainte de intrarea in Postul Craciunului cu „Targul cu mesteri si anticari, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, unde, timp de trei zile, de vineri, 5 pana duminică, 7 noiembrie 2021, de la orele 10, 50 de mesteri, anticari si artisti vin din toata tara cu obiecte din ceramica, tesaturi, icoane, podoabe si obiecte din lemn, dar si miere, prajituri, turta dulce, plante de leac, tuica, sucuri naturale, fructe si legume.
„Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are in centru, sarbatoarea Sfintilor arhangheli Mihail si Gavriil. Prima saptamana din luna este numita in popor Saptamana Miristei, deoarece este saptamana in care se termina insamantarile de toamna si incepe aratul miristilor pentru insamantarile de primavara. Cea de- a doua saptamana are in centru sarbatoarea Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cei cu sabii si puteri ocrotitoare asupra oamenilor si a turmelor de oi.
In folclorul religios romanesc, dintre cei doi arhangheli, mai venerat este Mihail. Se spune ca el poarta cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este harazit sa mai traiasca, fiind si un stapanitor al vazduhului, alaturi de prorocul Ilie”, povestesc organizatorii.
Pretul biletului de intrare la targ este de 8 lei pentru adulti, 4 lei pentru pensionari si 2 lei pentru studenti. Accesul la eveniment se face pe baza certificatului verde.
Tot la Muzeul Taranului Roman puteti vedea o expozitie-retrospectiva dedicata artistei Juliana Fabritius Dancu.
Muzeul National al Taranului Roman deschide miercuri, 3 noiembrie 2021, de la ora 18.00, expozitia „Fereastra de la parter”, in memoriam Juliana Fabritius Dancu.
Curatorul expozitiei este scenograful Sanda Mitache care a declarat ca „Juliana Fabritius Dancu, s-a ocupat in amanunt de tot ce tine de folclorul romanesc si sasesc, strabatand toata tara pentru informatii, fara a aduce realitatii adaosuri.”
Expozitia cuprinde lucrari ale Julianei Fabritius Dancu, cele ramase in patrimoniul unuia dintre copii, violoncelista Ioana Meier Ostafi, la randul ei pictor amator in Germania, care a contribuit si la scenografia prezentarii. Are trimiteri catre satul romanesc iar lemnul, copacii si personajele sculpturale anima spatiul alaturi de lucrari clasice pe aceeasi tema. Expozitia este insotita de o muzica cu specific german aleasa de Mag. Gabriela Carmen Rescheneder, flautista la Viena.
Va putea fi vizitata la Sala Noua Galerie in perioada 3 noiembrie – 1 decembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.