Muzica este folosita in clinicile din intreaga lume pentru a reduce nivelul stresului si anxietatii pacientilor. In timpul pandemiei, muzica este folosita si pentru a sustine psihicul medicilor
Puterea tamaduitoare a muzicii inceput sa fie acceptata ca forma de tratament in clinici medicale, scrie “The New York Times”. Este folosita in anumite tratamente ce vizeaza astmul, autismul, depresia, inclusiv in tratamentul unor tulburari precum boala Parkinson, Alzheimer sau epilepsia.
Muzica si-a gasit utilitatea si in zonele de asteptare, acolo unde pacienti bolnavi de cancer se pregatesc sa primeasca tratamentele care le pot salva viata, cum ar fi chimioterapia. De asemenea, in unele spitale muzica este folosita pentru a intampina nou-nascutii in salile de nastere, dar si pentru a alina suferinta celor aflati pe patul de moarte.
Terapiile prin muzica rareori sunt folosite ca terapii unice in diverse tratamente, de regula ele vin sa sprijine protocoalele medicale. Ii ajuta pe oameni sa faca fata stresului si sa se mobilizeze sa depaseasca boala.
“The New York Times” scrie povestea artistei grafice Julia Justo. In 2016, pe cand trecea prin tratamente impotriva cancerului, muzica a ajutat-o sa faca fata stresului si anxietatii severe de dinaintea procedurilor. S-a intamplat la clinica Mount Sinai, din New York. “Am simtit diferenta imediat, eram mult mai relaxata”, povesteste Julia.
Ea a fost ajutata de Andrew Rossetti, un muzician terapeut autorizat sa lucreze in clinici medicale. El canta la chitara pentru a ajuta pacientii sa se relaxeze. De asemenea, foloseste tehnici de vizualizare, pentru a-i sprjini sa faca fata mai bine stresului.
Julia Justo a invins cancerul, insa a continuat sa mearga la clinica din New York unde s-a tratat, pentru a beneficia de ajutorul lui Andrew Rossetti. Muzica si vorbele sale au ajutat-o sa depaseasca anxietatea de dinaintea tratamentelor si i-au imbunatatit si somnul.
Vizitele sale la clinica au continuat pana la declansarea pandemiei. Acum, tine legatura cu Andrew prin intermediului emailului.
“Intr-un spital, pacientii sunt supusi diverselor proceduri. Cu ajutorul muzicii, le oferim propriile resurse pentru a lupta cu boala, pentru a se ajuta singuri, pentru a se simti mai stapani pe ei, mai calmi. Ii determinam sa participe activ la propria lor vindecare”, spune Andrew Rossetti.
Acesta a continuat sa lucreze cu pacientii, chiar si in timpul pandemiei de coronavirus. Spune ca in aceasta perioada, a crescut nivelul de anxietate, dar in aceste conditii, muzica s-a dovedit a fi si mai utila.
In plus, clinica Mount Sinai la care lucreaza Andrew Rossetti a inceput sa includa in programul de terapie prin muzica si cadrele medicale, care sufera din cauza orelor lungi de munca alaturi de pacientii cu Covid-19. In timpul pranzului, acestia pot asculta muzica live.
Nu este doar o modalitate de a ne schimba starea de spirit. Mai multe studii au arata ca muzica ascultata intr-un mediu spitalicesc are efecte medicale palpabile.
“Cei care accepta ideea de terapie prin muzica, iau mai putine medicamente care sa le reduca nivelul de anxietate, iar cateodata, in mod surprinzator, se descurca fara medicatie”, spune medicul Jerry Liu, de la departamentul de radiologie oncologica de la clinica Mount Sinai.
Iar un studiu din anul 2013, derulat de Daniel Levitin la McGill University asupra a 400 de subiecti arata ca ascultarea de muzica s-a dovedit a fi mai eficienta in a reduce nivelul anxietatii decat medicamentele, inaintea unei operatii chirurgicale.
“Muzica ii relaxeaza pe pacienti fara a avea efecte adverse, ii transporta intr-un loc familiar lor”, spune pentru The New York Times medicul Manjeet Chadha, directorul departamentului de radiologie oncologica de la clinica Mount Sinai.
Andrew Rossetti isi aminteste de o pacienta, supravietuitoare a atacurilor de la 11 septembrie 2001. Femeia fusese prinsa sub daramaturi, insa a fost salvata. Ani mai tarziu a inceput un tratament pentru cancer la san, insa era terifiata de aparatura medicala, suferind de claustrofobie, dupa experienta traumatica a atacului terorist.
“Terapia zilnica cu ajutorul muzicii au ajutat-o sa treaca peste trauma, peste claustrofobie, iar intr-un final a terminat cu success tratamentul”, povesteste Andrew Rossetti.
In clinica Mount Sinai, pacientii pot asculta si la casti muzica inregistrata in prealabil. Piesele sunt in general inregistrate in timp ce sunt interpretate live, cu ajutorul unor instrumeste precum tobe, pian sau flaut.
Muzica inregistrata este folosita si in sali de operatie. Medicul Dave Bosanquet, chirurg cardiovascular la spitalul Royal Gwent Hospital din Newport, Tara Galilor spune ca muzica, in special cea clasica, este tot mai intalnita in salile de operatie.
El atentioneaza, insa ca ar trebui folosita in timpul operatiilor ce presupun un nivel redus de stres din partea personalului medical si nu in timpul operatiilor care presupun o mai mare concentrare.
De asemenea, muzica este folosita si in perioada de recuperare de dupa operatii. Un studiu publicat in revista medicala “The Lancet”, in 2015, arata ca muzica a redus nivelul durerii si stresului dupa o interventie chirurgicala, iar pacientii au avut nevoie de mai putine medicamente care sa le sustina psihicul.
O alta dovada ca muzica poate ajuta o aduce doamna Edie Elkan, de 75 de ani, care canta la harpa. A cantat pentru prima oara la harpa intr-un spital in momentul in care sotul ei a suferit o operatie de urgenta.
Initial, cadrele medicale nu i-au permis sa intre cu instrumentul in salonul sotului sau. Doamna a insistat si a primit intr-un final acceptul. A inceput sa cante la harpa, iar semnele vitale ale sotului sau au inceput sa revina la normal, avand initial niste niveluri critice. Medicii au intrat mirati in salon si i-au spus doamnei ca trebuie sa cante pentru toti pacientii.
Doamna Edie Elkan a retinut indemnul, iar in urmatorii doi ani a cautat un spital care sa ii finanteze programul sau de sprijin al pacientilor prin muzica. A gasit sprijin la spitalul universitar Robert Wood Johnson din New Jersey. Acolo a infiintat o scoala de muzica de care sa beneficieze pacientii clinicii.
“Bedside Harp” este numele programului pus pe picioare de doamna Elkan in anul 2002, iar alaturi de elevii sai a cantat pentru peste 100.000 de pacienti din 11 spitale care au gazduit initiativa.
De cand a inceput pandemia de coronavirus, cantaretii la harpa au cantat la intrarile din spitale, pentru pacienti si au tinut mici concerte speciale pentru medici.
Studiile arata ca sunetul de harpa poate reduce mult nivelul de stres, atat in randul medicilor, cat si al pacientilor.
Doamna Elkan subliniaza insa ca nu este terapeut clinician, avand in vedere ca nu a urmat cursul de cinci ani, in timpul carora cei care practica terapia prin muzica invata psihologie, dar si alte aspect ale medicinei. “Noi lucram intuitiv, vrem doar sa ii calmam pe pacienti, sa le oferim speranta”, spune Edie Elkan.
Ted Taylor, cel care se ocupa de ingrijirea pastorala in cadrul spitalului in care activeaza si doamna Elkan, spune ca muzica sa poate oferi confort spiritual oamenilor care trec prin momente grele.
“Este ceva misterios, care nu poate fi masurat. Poarta numele de medicina sufletului. Harpa poate atinge acele zone ascunse ale oamenilor, cele care ne conecteaza unii de altii”, spune Ted Taylor pentru The New York Times.
In Romania, la Arad, cinci muzicieni din Filarmonica de Stat Arad au concertat in curtea Spitalului Judetean, in semn de recunoastere a efortului depus de personalul medical. Acestia au venit cu instrumentele si au cantat pentru medici si asistente.