Muzica electronica are o colectie dedicata pe Google Arts & Culture. Noua arhiva digitala dedicata fenomenului muzical cuprinde inclusiv referinte din Romania despre RO-minimal
“Music, Makers & Machines” – colectia Google dedicata muzicii electronice ofera pe platforma
Google Arts & Culture peste 250 de expozitii online, cuprinzand o arhiva de peste 15.000 de fotografii, video-uri, tururi 360° si modele 3D, precum si materiale editoriale dedicate scenelor, sunetelor si oraselor reprezentative ale muzicii electronice.
Proiectul Music, Makers & Machines este rezultatul colaborarii dintre 50 de arhive, muzee, colectii, case de discuri, festivaluri si unii dintre cei mai apreciati experti ai industriei muzicale si pionieri din 15 tari, printre care si Romania.
Capitolul dedicat Romaniei din proiectul istoriei muzicii electronice povesteste despre fenomenul “Sunrise”, evenimentele muzicale care incepand cu 2007 au transformat in ceea ce autorul capitolului il considera “Romanian sound / sunetul romanesc”, cunoscut ca subgen sub numele de RO-minimal.
In istoria locala prezentata de “Music, Makers & Machines”, sunt referinte cu privire la regimul comunist si la lipsa magazinelor specializate de muzica, bazata in primul rand pe excluderea de catre marile case de discuri a Romaniei din distributia internationala, lucru care a inceput sa se regleze o data cu intrarea tarii in Uniunea Europeana.
La vremea respectiva, cele mai mari petreceri electronice aveau loc in Ibiza, unde o serie de DJ romani mergeau constant si unde s-au si afirmat – Rhadoo si Petre Inspirescu devenind chiar rezidenti pe insula distractiei. O data cu terminarea verii, acestia reveneau in Romania, unde aduceau muzica produsa de alti DJs din zona muzicii electronice. Astfel, comunicatea de RO-minimal a crescut, la fel si numarul de petreceri unde acest tip de muzica era disponibil. Intreaga poveste este disponbila aici.
Din continutul colectiei “Music, Makers & Machines” mai fac parte si capitolele dedicate originii muzicii electronice, inclusiv ale diferitelor genuri – Dubstep, Grime, Techno au Gabber, precum si artistii care au definit-o – Honey Dijon, Ellen Allien sau Suzanne Ciani, dar si pionierii muzicii electronice – de la Lee Scratch Perry la Kraftwerk, Giorgio Moroder si Daft Punk.
Colectia exploreaza cultura cluburilor din Bristol pana in Bucuresti sau Tel Aviv si istoria, design-ul si cultura unor cluburi simbolice, precum Tresor, Berghain sau Fabric.
De asemenea, se pot descoperi povestile unor inventatori faimosi in muzica electronica ca Raymond Scott, Alan Pearlman sau Bob Moog si locuri legendare pentru muzica electronica, precum WDR Studio for Electronic Music sau Studio Pierre Henry.