Muzica uneste oamenii. Un studiu recent arata ca bataile inimii si ritmul respiratiei publicului se sincronizeaza atunci cand urmaresc un concert de muzica clasica. Observatia e valabila si la teatru.
Un nou studiu al Universitatii din Berna, Elvetia, confirma ceea ce multi iubitori de muzica stiau din experienta: cu stimulii potriviti, energia si gandurile mai multor persoane pot fi sincronizate.
Potrivit cercetarii conduse de psihologul Dr. Wolfgang Tschacher, bataile inimii, ritmul de respiratie si chiar transpiratia membrilor publicului se sincronizeaza atunci cand acestia urmaresc un concert de muzica clasica.
Tschacher si colegii sai au monitorizat 132 de persoane (cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani) care au fost separate in trei grupuri pentru a urmari diferite interpretari de cvintet de coarde ale acelorasi piese muzicale – op. 104 in do minor de Ludwig van Beethoven, Epitafurile compozitorului australian Brett Dean si op. 111 in sol major de Johannes Brahms – in timp ce purtau senzori corporali.
In timpul concertelor, datele au aratat ca ritmul cardiac, viteza de respiratie si conductanta pielii participantilor au devenit sincronizate.
Inainte de concerte (care au avut loc toate in Berlin), cercetatorii le-au cerut participantilor sa se supuna unui test de personalitate. Dupa ce aceste date au fost interpolate, cercetatorii au constatat ca sincronizarea era mai probabila in randul persoanelor care se considerau „agreabile” sau „deschise”.
„Deschiderea este o trasatura de personalitate care consta in primirea de noi experiente – ii plac arta, calatoriile si lucrurile exotice”, a declarat Tschacher intr-un articol publicat in New Scientist. Persoanele care sunt agreabile pot fi mai predispuse sa „indeplineasca asteptarile sociale”, cum ar fi sa se concentreze la un concert in timp ce se afla in public, a explicat el.
„Este fascinant faptul ca oamenii de la un concert, care nu se cunosc intre ei si nici macar nu-si vorbesc, par sa aiba o experienta comuna, bazata pe masuratori precum ritmul cardiac”, a declarat Tschacher. „Stim ca oamenii sunt cu adevarat implicati in muzica, deoarece reactioneaza la ea emotional in acelasi mod”.
Studiile anterioare au evidentiat, de asemenea, ca nu numai membrii publicului, ci si muzicienii si dirijorii pot prezenta reactii fizice sincronizate in timpul spectacolelor.
In 2017, o cercetare condusa de Divizia de Stiinte Psihologice si ale Limbajului (PaLS) de la UCL a descoperit ca vizionarea unui spectacol de teatru live iti poate sincroniza bataile inimii cu cele ale altor persoane din public, indiferent daca le cunosti sau nu.
Cercetarea a fost realizata de Dr. Joe Devlin, Dr. Daniel C. Richardson, John Hogan (toti de la Departamentul de Psihologie Experimentala) si Dr. Helen Nuttall (Universitatea Lancaster). Echipa a monitorizat ritmul cardiac si activitatea electrodermica a 12 membri ai publicului la o reprezentatie live a musicalului Dreamgirls din West End. Echipa a descoperit ca, pe langa raspunsurile emotionale individuale, inimile spectatorilor raspundeau la unison, pulsurile lor accelerand si incetinind in acelasi ritm.
Experienta spectacolului de teatru live a fost suficient de extraordinara pentru a depasi diferentele de grup si pentru a produce o experienta fiziologica comuna la membrii publicului.