O noua experienta in Realitate Virtuala va permite sa dialogati cu Imparatul Napoleon cand sunteti in vizita la Paris. Din izolare pe Insula Sf. Elena, un Napoleon bazat pe Inteligenta Artificiala prezinta istoria imperiului francez.
Pe 2 decembrie 1804, elita franceza s-a reunit la Catedrala Notre-Dame pentru a asista la incoronarea lui Napoleon Bonaparte si la nasterea Imperiului Francez. Momentul a fost imortalizat sub o forma manipulata — anumite elemente au fost modificate la sugestia lui Napoleon — intr-o pictura monumentala a lui Jacques-Louis David, opera devenind punctul central de inspiratie pentru lansarea unei noi experiente imersive deschise recent la Paris.
Dupa 220 de ani de la smulgerea coroanei de la Papa Pius al VII-lea si propria incoronare, Napoleon ramane un personaj fascinant si misterios, multe aspecte definitorii ale lumii sale persista in continuare in domeniul drumurilor, sistemelor de canalizare, codurilor juridice si invatamantului superior.
Experienta in Realitate Virtuala intitulata „Napoleon, the Immersive Saga” este inspirata de istoria militara a lui Napoleon.
Experienta este deschisa la Banca Frantei din Paris, o institutie infiintata chiar de Napoleon in 1800, careia i-a acordat in cele din urma monopolul de a tipari francul francez.
Acesta este primul proiect Sandora, o companie cu sediul la Paris infiintata in 2024, care isi propune sa creeze experiente imersive cu un accent cultural. In cazul de fata, a lucrat cu un comitet de istorici, specialisti in Napoleon, pentru a se asigura ca rezultatul final este corect si respecta datele cunoscute despre imparatul francez.
Experienta dureaza aproape 30 de minute si permite interactiunea cu un Napoleon generat pe computer care ghideaza vizitatorii prin unele dintre principalele evenimente din viata sa si de la inceputul secolului al XIX-lea.
Alaturi de experienta, exista o functie numita „Bonjour Napoleon”, de la Jumbo Mana, un start-up tehnologic francez, care permite vizitatorilor sa converseze cu imparatul gratie unui software bazat pe Inteligenta Artificiala. Jumbo Mana s-a ocupat si de versiunea digitala a maestrului olandez Vincent Van Gogh care a interactionat cu vizitatorii din cadrul unei expozitii deschise anul trecut la Musée d’Orsay din Paris.
„Ne-am propus sa dezvaluim publicului modul in care Napoleon insusi si-a creat propria legenda. Fiecare element al naratiunii a fost studiat cu atentie si validat de comitet.”, a declarat Pierre Branda, un istoric care a publicat mai multe studii despre Napoleon.
In cadrul experientei, il veti intalni pe Napoleon la apogeul carierei sale lungi si turbulente.
“Intalnirea” il prezinta pe Napoleon intr-un decor nostalgic, o dupa-amiaza ploioasa pe Sfanta Elena, insula din mijlocul Oceanului Atlantic unde Marea Britanie l-a alungat pe imparat dupa ce l-a invins in batalia de la Waterloo din 1815 (a murit pe insula in 1821). Aflat in izolare, Napoleon se arata incantat de companie si incepe sa-si aminteasca momentele importante care au marcat atat viata lui dar si a imperiului francez.
Proiectat pentru a gazdui pana la 10 persoane intr-un spatiu de aproximativ 200 de metri patrati, „Napoleon, the Immersive Saga” are o forma libera, permitand vizitatorilor sa se plimbe si sa se implice in experienta dupa cum doresc.
Printre punctele de atractie se numara calatoria cu vaporul spre Sfanta Elena, prezenta in mijlocul bataliei de la Austerlitz si inaltarea deasupra Columnei Vendôme, pe care Napoleon a construit-o ca propria sa Columna a lui Traian pentru a comemora batalia din 1805.
„Ne-am asumat tripla provocare de a atinge excelenta tehnica, artistica si istorica pentru a crea prima experienta imersiva despre Napoleon. Intensitatea evenimentelor recreate si legatura stransa cu o figura universal cunoscuta fac ca aceasta productie sa fie atat captivanta, cat si educativa.”, a declarat fondatorul Sandora, Marin de Saint Chamas.
Experienta urmeaza sa calatoreasca la Bruxelles, Belgia, si Lille, Franta, in 2025, inainte de a reveni la Paris.
Implicarea istoricilor in realizarea proiectului imersiv a fost foarte importanta dupa ce „Napoleon”, filmul lui Ridley Scott lansat anul trecut, a fost intens criticat pentru lipsa de acuratete istorica.
Scott a raspuns ca nu l-a interesat sa faca un film istoric insa criticile insistente ale mediului academic i-au daunat in campania pentru premiile Oscar unde pelicula, desi era favorita, a fost nominalizata la patru categorii insa nu a castigat premii.