O nava esuata in Anglia in 1749 va fi transformata intr-un muzeu subacvatic in Amsterdam.
Firma olandeza de arhitectura ZJA a anuntat ca va reloca o nava esuata in urma cu 271 de ani in Anglia si o va transforma intr-un muzeu subacvatic in Amsterdam de unde vizitatorii o vor putea admira intr-un mod inedit.
Naufragiul a avut loc in secolul al XVIII-lea, in Canalul Englez.
Nava care apartinea Companiei Indiei de Est Olandeze a naufragiat din cauza unei furtuni agitate care a avut loc intr-o noapte din ianuarie 1749. La 40 de metri lungime, nava „Amsterdam” devenise de necontrolat iar capitanul a cautat adapost pe cea mai apropiata coasta si a ajuns in apropierea orasului Hastings din Canalul Englez.
Toti cei 330 de marinari, soldati, ofiteri si pasageri care se aflau la bordul navei au scapat din potentialul dezastru insa nava construita recent a fost inghitita de sapte metri de nisip si a ramas blocata in apele englezesti. Furtunile care au urmat au cauzat eroziunea epavei insa, in ultimii 40 de ani, specialistii olandezi au cautat moduri de a prezerva „Amsterdam” intr-un mod istoric.
Nava va trebui sa parcurga pste 400 de kilometri pentru a fi relocata pe coasta Amsterdamului unde va deveni piesa centrala a unui muzeu construit in jurul ei.
Echipa de arhitecti de la ZJA isi motiveaza alegerea navei pentru muzeul pe care planuiesc sa il deschida in 2025 prin faptul ca este „cea mai bine pastrata nava a Companiei Indiei de Est si Olandei din istorie. O inspectie atenta in continutul navei ne va ajuta sa intelegem mai bine orasul Amsterdam si legaturile pe care comertul naval le crea in secolul al XVIII-lea. Este vorba despre modul in care se imbinau resursele financiare, informationale, tehnologice, culturale, politice dar si conflictele, comertul, globalizarea, inovatia si exploatarea.” Toate aceste teme sunt des discutate in zilele noastre si sunt considerate de importanta pentru patrimoniul olandez.
Muzeul este produsul unei colaborari multiculturale care le va permite vizitatorilor sa admire nava de sub apa, prin geamuri transparente care vor expune lumea fascinanta a secolului al XVIII-lea.
Pe langa nava propriu zisa care va fi pastrata in cele mai bune conditii, va fi creata o experienta inedita in jurul ei. Publicul va putea observa prin geamuri fiecare detaliu din continutul acesteia. Arhitectii vor lucra in jurul ei, sub apa, sub ochii vizitatorilor.
Echipele de arhitecti si ingineri care lucreaza la acest proiect inca din 2017 au creat un doc special de salvare si transport al navei, pentru a fi mutata in conditii exceptionale.
Proiectul este o reamintire a modului in care patrimoniul cultural trebuie sa coexiste cu inovatiile tehnologice si nevoile omenirii de a trai experiente la fiecare vizita in muzee. Exponatele trebuie sa fie accesibile si interactive in timp ce isi pastreaza importanta artistica si valoarea istorica.