Negutatorul din Venetia cu Ion Caramitru si Richard Bovnoczki fata in fata
Textul lui Shakespeare “Negutatorul din Venetia” prinde viata in orice montare daca actorii care joaca personajele aflate in conflictul principal – Antonio si Shylock – au energia necesara sa sustina dincolo de cuvinte o ura care vorbeste despre diferentele lor religioase si de clasa.
Avem doi negutatori influenti in Venetia: Shylock, camatar fara dorinta de a ajuta fara un beneficu direct, si Antonio, negutator de materiale si mirodenii pe care le aduce pe vapoare de peste mari si tari, om bun si bland care ajuta pe toata lumea. Daca nu ati citit pana acum textul piesei si nici nu ati vazut filmul cu Al Pacino (Shylock) si Jeremy Irons (Antonio), va spunem doar ca in urma unor intamplari neprevazute, conflictul lor degenereaza si ajung la un pas de moarte, iar pedeapsa finala e plina de invataminte pentru toata lumea si cu un twist special.
In montarea de la Teatrul National din Bucuresti rolurile principale sunt sustinute de Ion Caramitru (Shylock) si Richard Bovnoczki (Antonio).
Ion Caramitru se reintoarce la „Negutatorul din Venetia” dupa 45 de ani. In 1974, intr-o versiune de teatru radiofonic, Caramitru ii avea colegi pe Octavian Cotescu – Sheylock, Constantin Codrescu – Antonio, Alexandru Repan, Rodica Tapalaga, Emil Hossu, Valeria Seciu, Marin Moraru, Virgil Ogasanu, Florian Pittis, Mitică Popescu, Ovidiu Iuliu Moldovan. Inregistrarea a fost readusa in atentie in epoca digitala si o puteti asculta aici. (Astazi e amuzant cum au schimbat replicile lui Shylock care, in original, trebuie sa-si schimbe religia… o tema imposibil de abordat in acei ani)
La 45 de ani distanta, Caramitru detine rolul principal si, practic, succesul piesei sta in mare masura in durerea si puterea interioara cu care spune monologul final, cand e infrant. Daca reuseste sa faca publicul sa-l compatimeasca pentru situatia in care s-a pus, e o seara castigata. Daca nu, e doar inca o seara in care a mers periculos pe sarma.
Richard Bovnoczki e unul dintre cei mai fini si mai talentati actori din generatia noua, iar distribuirea lui in Antonio ii vine manusa. Va recomandam sa-l vedeti si in “Before Breakfast” la unteatru, unde face maiestrie fara niciun cuvant, in “No Man’s Land” la TNB sau in “Crima si Pedeapsa” la Bulandra. Veti deveni, cu siguranta, mari admiratori ai lui.
La vremea publicarii ei, „Negutatorul din Venetia” a fost considerata cea mai antisemita piesa scrisa de Shakespeare.
De fapt, totul trebuie privit in contextul vremii: la 1294 Eduard I, rege al Angliei, a expulzat toti evreii din tara si abia dupa aproape 350 de ani evreii au putut reveni in Anglia. Regina Elisabeth I a incalcat regula si i-a angajat un doctor personal de religie iudaica.
Chiar si astazi cand auzi vorbele pe care si le rostesc cei doi dusmani, textul pare foarte dur, iar actorii din rolurile secundare in montarea de la TNB isi fac foarte bine treaba pentru ca incarcatura cuvintelor sa fie si mai greu de dus.
De altfel, regizorul a fost foarte inspirat alegerea tinerilor actori din rolurile secundare pentru ca textul le permite multora momente in care sa iasa in evidenta. O fac foarte bine, Cosmina Olariu (interpreta Nerissei, slujnica si sfatuitoarea Portiei – Ada Gales , frumoasa tinutului dupa care alearga toata lumea), Alexandru Potocean si Silviu Mircescu , Bassanio – cel indragostit de Portia, repectiv Gratiano, ajutorul si prietenul lui. Cu o mentiune speciala pentru charisma lui Emilian Marnea (Lanceloto) si pentru relaxarea cu care se adapteaza la interactiunea cu publicul.
O parte din actorii tineri de aici sunt dintre cei pe care ii vedeti si in “Padurea Spanzuratilor”, in regia lui Radu Afrim. E de salutat faptul ca TNB incepe sa innoiasca garda de actori cu unii tineri carora le da timp sa creasca si sa evolueze.
Decoruri spectaculoase, costume aduse in anii 30-40 ai secolului trecut, multi actori tineri, actiunea usor modernizata, asa e versiunea regizata de Alexander Morfov
S-a vorbit mult in spatiu public despre devizul de productie al acestei premiere (aproape de 900.000 de lei), dar dincolo de considerentele politice si conflictele din interiorul teatrului, aceasta montare respecta statutul de principala premiera a toamnei la cel mai important teatru din tara.
Intr-o vreme in care teatrul se face foarte mult in zona independenta si cu mijloace reduse, sa intri in sala Studio a Teatrului National si sa vezi un décor minutios, cu case realiste, cu balcoane si scari complicat realizate, e ca intrarea in Disneyland cu o imersiune foarte puternica. (Decorurile sunt realizate de Gabi Albu).
Negutatorul din Venetia
Regie Alexander Morfov
Distributie: Ion Caramitru, Richard Bovnoczki, Ada Gales, Alexandru Potocean, Cosmina Olariu, Silviu Mircescu, Flavia Giurgiu, Ciprian Nicula, Emilian Mârnea, Mihai Calota, Petre Ancuta, Florin Calbajos, Mihai Muntenita, Stefania Circu, Cristina Simion, Shahbazimoghadam Mohammad Jawad, Dragos Dumitru.
Durata 2 ore si 30 min (cu pauza de 15 min)
Bilete aici