Nick Cave a raspuns unui fan despre soft-ul de inteligenta artificiala ChatGPT care i-a rescris o melodie. „Vine apocalipsa”, a concluzionat artistul
In newsletterul prin care raspunde fanilor de peste tot din lume, The Red Hand Files, Nick Cave a scris o recenzie legata de soft-ul de inteligenta artificiala ChatGPT cu care un fan a incercat sa compuna o melodie „in stilul lui Nick Cave”.
Concluziile artistului a fost ca soft-ul este „o batjocura groteasca” si „o parodie”, explicand cum creatiile sale „apar din suferinta, ceea ce vreau sa spun ca sunt bazate pe lupta umana complexa, interna a creatiei si, din cate stiu eu, algoritmii nu simt. Datele nu sufera. ChatGPT nu are fiinta interioara, nu a fost nicaieri, nu a indurat nimic, nu a avut indrazneala sa depaseasca limitele sale si, prin urmare, nu are capacitatea de a avea o experienta transcendenta de impartasit”, concluzionand ca scrierea de versuri prin ChatGPT este echivalent cu venirea apocalipsei.
Nick Cave este una dintre cele mai intimidante figuri muzicale din ultimii 40 de ani, este cantaret, compozitor, romancier si uneori actor, cu o voce profunda, a carui opera a fost uneori influentata de o tragedie din 2015, cand fiul sau, Arthur, in varsta de 15 ani, a murit cazand in timpul unei drumetii in Brighton. Anul trecut, si celalalt fiu al sau, Jethro Lazenby, a murit, la varsta de 30 de ani.
ChatGPT a fost lansat anul trecut si este construit cu milioane de date care ii permit sa faca predictii despre cum sa aleaga cuvintele intr-un mod semnificativ.
Datele ChatGPT includ milioane de carti, pagini web, postari pe forum si pagini Wikipedia, care ar putea include inclusiv informatii protejate de drepturile de autor. Practic, printr-un univers statistic care se afla in spatele platformei, aceasta poate sa genereze raspunsuri, in cateva secunde, sub forma unui dialog cu interlocutorul. Discutiile despre acest nou soft sunt intense in sfera artelor, deoarece practic orice se poate reproduce si copia, numindu-se ulterior arta, iar profesorii de peste tot din lume sunt ingrijorati despre efectele copiatului si plagiatului.
Situatia pare deja ca a scapat de sub control, introducandu-se deja masuri impotriva acestui soft, cum au procedat scolile din New York, care au interzis folosirea platformei ChatGPT in salile de clasa, pe fondul preocuparilor legate de efectul negativ al inteligentei artificiale asupra gandirii elevilor, dupa cum este mentionat intr-un reportat din Europa Libera.
Tehnologia a fost lansata in noiembrie 2022 si a devenit foarte populara, peste tot in lume, prototipul reusind sa raspunda uman la intrebari complexe.