Nicole Kidman si scenaristul Ryan Murphy vor produce un film despre Vivien Leigh, actrita castigatoare a premiului Oscar pentru „Pe aripile vantului”
In viitoarea serie „Hollywood”, creata de Ryan Murphy si Ian Brennan si difuzata pe Netflix, o drama care se desfasoara dupa al Doilea Razboi Mondial, in Tinseltown, cineastul Murphy aduce un omagiu actritei sale preferate de la Hollywood din toate timpurile, Vivien Leigh (interpretata de Katie McGuinness) prin prezenta ei intr-o scena la o petrecere alaturi de personalitati precum Rock Hudson si Noel Coward.
Murphy planuieste sa realizeze un lungmetraj despre Vivien Leigh, starul din pelicula „Pe aripile vantului”, alegand-o pe Nicole Kidman pentru rolul lui Leigh.
Cei doi sunt prieteni de mult timp, chiar inainte de a colabora la urmatorul proiect Netflix al lui Murphy – „The Prom” – muzicalul de la Brodway nominalizat la premiul Tony, in care Nicole joaca alaturi de Meryl Streep, James Corden si Andrew Rannells, care urmeaza sa fie lansat spre sfarsitul anului. Murphy si Kidman au dezvoltat o relatie speciala in legatura cu fascinatia reciproca fata de Leigh, castigatoarea premiilor Oscar si Tony, care suferea de tulburare bipolara.
In timp ce filma „Moulin Rouge” al lui Baz Luhrmann, Kidman si-a rupt o coasta incercand sa aiba o talie de 45 cm, aceeasi marime pe care o avea Leigh in timp ce filma „Pe aripile vantului”.
Kidman isi gaseste inspiratia in cariera actritei, metionand anul trecut intr-un interviu pentru revista Backstage ca fiecare actor ar trebui sa o studieze pe Vivien Leigh, considerand-o uimitoare.
Explicand fixatia lui fata de Vivien, Murphy a declarat ca o admira pentru ca era o persoana care suferea mental, dar care lupta asa de mult sa fie apreciata si niciodata nu credea ca este destul de buna si frumoasa, fiind foarte rusinata de mainile ei disproportionat de mari, asa de mult ca le ascundea adesea in manusi.
Scenaristul e fascinat de viata lui Leigh dupa cea de-a doua experienta majora a ei, cu rolul Blanche DuBois in filmul „Un tramvai numit dorinta” din 1951, un rol care i-a adus al doilea Oscar.
Impreuna cu Nicole Kidman, au discutat despre acea perioada din viata actritei, in apropierea aniversari a 20 de ani de la lansarea filmului „Pe aripile vantului”, cand a mers la reuniune si a avut un episod de tulburare bipolara. Scena respectiva va fi o provocare pentru Kidman.
Actrita britanica, Vivien Leigh, a scris istorie jucand in doua dintre cele mai cunoscute roluri din literatura americana, Scarlett O’Hara din productia lui David O. Selznick, „Pe aripile vantului” – film care a castigat opt premii Oscar – si personajul Blanche DuBois din filmul „Un tramvai numit dorinta”, pe care l-a interpretat si in teatru in 326 de spectacole la West End din Londra.
De-a lungul celor 30 de ani de cariera, Vivien a interpretat roluri variate, incepand de la eroinele comediilor lui Noël Coward si ale lui George Bernard Shaw, pana la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth.
Celebra actrita s-a nascut pe 5 noiembrie 1913 in Darjeeling, India, sub numele de Vivian Mary Hartley, iar la varsta de trei ani a urcat prima data pe scena recitand poezia „Micuta Bo Peep” in cadrul trupei de teatru a mamei sale, Gertrude Hartley.
A beneficiat de o educatie inalta, la „Convent of the Sacred Heart” din Londra, in anul 1920, si a studiat actoria la Academia Regala de Arta Dramatica, dar si-a pus cariera temporar in asteptare la varsta de 19 ani, cand s-a casatorit cu avocatul Leigh Holman, cu care a avut o fiica.
Rolul principal din filmul „Things Are Looking Up” (1935) i-a marcat debutul in cariera.
In timp ce explora roluri mai dinamice jucand piese de Shakespeare la Old Vic din Londra, Leigh il intalneste pe actorul Laurence Olivier, cu care se va recasatori dupa divortul de Holman.
Din lista impresionanta a celor mai importante actrite de la Hollywood din acea vreme, inclusiv Katharine Hepburn si Bette Davis, rezigorul american George Cukor a ales-o pe Vivien pentru rolul lui Scarlett O’Hara din „Pe aripile vantului” – pelicula care va ramane una dintre cele mai emblematice productii din istoria cinematografiei.
Rolul controversat din piesa lui Tennessee Williams „Un tramvai numit dorinta”, Blanche DuBois, i-a adus al doilea Oscar si un premiu BAFTA pentru Cea mai buna actrita si unul din partea Criticilor de film din New York.
Editorul britanic Phyllis Hartnoll a descris interpretarea drept o „dovada de o mai mare putere ca si actrita decat aratase pana atunci”, care a condus la o perioada lunga de aprecieri fiind considerata una dintre cele mai fine actrite britanice.
In scurt timp, Leigh a facut istorie si in teatru jucand alaturi de Olivier Laurence in productii simultane pe scenele londoneze, in „Antony si Cleopatra” a lui Shakespeare si „Caesar si Cleopatra” de George Bernard Shaw – ambele au avut reactii pozitive din partea criticilor.
In ciuda acestor triumfuri, tulburarea bipolara a continuat sa se agraveze, fiind fortata sa se retraga in 1953 de la filmarile dramei americane „Elephant Walk”. Zece ani mai tarziu si dupa divortul de Olivier din 1960, Vivien s-a inscris intr-o adaptare muzicala a lui Tovarich si a obtinut un prim Premiu Tony. Doi ani mai tarziu, a jucat in filmul „Ship of Fools” castigator a doua premii Oscar.
Vivien Leigh a murit in iulie 1967, la varsta de 53 de ani, la Londra, marcand un sfarsit prematur al unei cariere zbuciumate, dar mai ales triumfatoare. Teatrele londoneze au stins luminile timp de o ora in onoarea lui Leigh.
In 2013, Muzeul Victoria&Albert din Londra a achizitionat arhivele personale ale actritei, care includ jurnalele personale si fotografii nevazute anterior. Directorul muzeului, Martin Roth, a declarat ca arhiva nu numai ca reprezinta cariera lui Vivien Leigh, ci este si o perspectiva fascinanta asupra lumii teatrului si a societatii care a inconjurat-o.