Premiera la Teatrul Nottara „Stela” de Simona Gosu, un spectacol de Gianina Carbunariu. Prima reprezentatie pe 7 noiembrie
Stela, un personaj unic, complex, emotionant, prin care Simona Gosu a imbogatit literatura romana contemporana, este adus pe scena Teatrului Nottara de Gianina Carbunariu intr-o montare de tip metateatral, in care Stela cea plina de viata, de simt al umorului, de cochetarie si intr-o permanenta cautare a sensului, devine si o oglinda a societatii romanesti actuale, divizate intre latura progresista si cea puternic conservatoare. Universul Stelei si al Bucurestiului in care incearca sa-si gaseasca locul este ridicat de Adrian Ganea, muzica originala este semnata de Oscar Ungvári, iar lighting designul, de Cristian Niculescu. In rolul Stelei o veti regasi pe Ada Navrot, iar alaturi de ea, vor da viata unei lumi in care este nevoie de mai multa tandrete si acceptare: Mihai Dinvale, Alexandru Jitea, Stefan Radu, Mihaela Subtirica, Diana Roman, Sorina Stefanescu, Isabela Neamtu, Luminita Erga, Teo Dinca, Crenguta Hariton, Daniela Minoiu, Alma Andreescu.
Premiera oficiala are loc pe 7 noiembrie, ora 19:00, Sala „Horia Lovinescu”
„Cum traieste un om obisnuit, caruia nu-i pasa de istorie, de politica? Ce se intampla atunci cand suntem coplesiti de greutati, de probleme personale si nu mai avem timp, energie sa intelegem lumea in care traim? Am scris povestea Stelei cu intrebarile astea in minte. Desi a locuit o viata intr-o casa nationalizata, pe care o pierde prin retrocedare, Stela nu cunoaste si nu intelege bine contextul istoric, politic care o aduce in situatia de a fi evacuata. Desi nu vrea sa-si bata capul cu referendumul pentru modificarea familiei, fiindca i se pare ca nu are nicio legatura cu ea, cu sotul si fiul ei si nicio relevanta in viata ei, si-asa plina de dificultati, Stela va ajunge sa se confrunte direct cu consecintele evenimentului asupra propriei familii.” (Simona Gosu)
Un spectacol sensibil, care trateaza direct si curajos, de multe ori cu un umor dulce-amar, aspecte dureroase din prezent – presiunea sociala asupra femeii, mentalitatile ultraconservatoare, extremiste, raportul dintre religie si societate si, nu in ultimul rand, situatia in continuare controversata a retrocedarilor – Stela invita la o atitudine mai toleranta, intr-o lume tot mai sfasiata de ura si segregare.
„Cand am citit romanul prima data (pentru ca l-am recitit ulterior de cel putin trei ori si am revenit obsesiv la anumite pasaje), mi-am dorit sa «traduc» pe scena acea lume si personajele ei. Textul Simonei Gosu este foarte dens, sunt atat de multe teme, se intersecteaza subtil atat de multe planuri, epoci, iar lumea Bucurestilor Noi e pregnanta, vie si privita din perspectiva diverselor personaje. Stela circula atat prin casele si prin vietile familiilor middle-class in care face menaj, cat si prin propria viata, reevaluand anumite momente ale experientei ei ca femeie, ca sotie, ca mama, ca fiinta care si-a dorit anumite lucruri de la viata, a avut anumite aspiratii, unele neimplinite. Stela face parte din categoria «perdantilor» tranzitiei care traieste facand curat in casele «castigatorilor» acelei perioade.” (Gianina Carbunariu)