O noua versiune a filmului „Nasul: Partea a III-a”, cu un final diferit, va fi lansata in luna decembrie. Va include viziunea originala lui Francis Ford Coppola.
„Nasul: Partea a III-a”, continuarea lui Francis Ford Coppola la doua dintre cele mai mari filme de la Hollywood, va fi relansata in cinematografe in decembrie.
Chiar daca filmul din 1990 nu a fost prea apreciat de catre public si critici, studiourile Paramount au mentionat ca noua versiune despre ascensiunea si declinul familiei de asasini Corleone va fi realizata dupa „viziunea originala a lui Francis Ford Coppola si a scenaristului Mario Puzo”.
Regizorul vizionar a declarat ca va fi o „concluzie mai adecvata” a trilogiei „Nasul”.
Intr-o declaratie, acesta a mentionat ca pentru actuala varianta de final au creat un nou inceput, cat si un nou sfarsit. Cateva scene au fost rearanjate, unele cadre remontate, sunetul a fost restaurat si au fost aduse o serie de modificari la melodiile de pe coloana sonora.
Lansarea acestei noi versiuni, intitulata „Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone”, va marca cea de-a 30-a aniversare a filmului original.
La 16 ani de la cea de-a doua parte a Nasului, filmul din 1990 il prezinta pe Michael Corleone (interpretat de Al Pacino) in anii ’60, in timp ce incearca sa-si indeparteze familia din lumea periculoasa a mafiei.
Noul film a presupus o „restaurare minutioasa, cadru cu cadru” a filmului original si cu imagini nevazute anterior. Pe parcursul a sase luni, a fost restaurat in format 4K si au fost aduse imbunatatiri la sunet. Modificarile au inclus repararea petelor si a zgarieturilor de pe negativele initiale.
Coppola a supravegheat fiecare aspect al restaurarii in timp ce lucra la noua versiune, asigurandu-se ca filmul nu numai ca arata si suna clar, ci indeplineste si standardele sale personale si viziunea regizorala.
„Nasul: partea a III-a” a fost lansat pe 25 decembrie 1990 prin Paramount Picture si a primit sapte nominalizari la Oscar.
Coppola intentiona ca partea a III-a sa fie un epilog al primelor doua filme.
In al treilea film, Al Pacino care il joaca pe Michael Corleone isi reia rolul de lider suprem al familiei si incearca sa isi gaseasca un succesor potrivit. Acesta ar putea fi Vincent Corleone (Andy Garcia), fiul nelegitim al lui Sonny Corleone.
Din distributie mai fac parte Diane Keaton, Talia Shire, Eli Wallach, Sofia Coppola, Joe Montegna si Bridget Fonda. Robert Duvall a refuzat sa reia rolul lui Tom Hagen. Pelicula exploreaza cu maiestrie teme precum puterea, traditia, razbunarea si iubirea.
Filmul include, de asemenea, relatari fictive despre doua evenimente din viata reala: moartea Papei Ioan Paul I din 1978 si scandalul bancar de la Banca Vaticanului din 1981-1982, ambele legate de afacerile lui Michael Corleone.
Primul film „Nasul” a fost lansat pe 15 martie 1972 si se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al lui Mario Puzo din 1969.
Actiunea se desfasoara intre 1945 si 1955 si relateaza povestea familiei Corleone cu Vito Corleone (Marlon Brando) ca lider, concentrandu-se pe transformarea celui mai tanar fiu al sau, Michael Corleone (Al Pacino), intr-un nemilos sef al mafiei.
Productia a castigat premiile Oscar la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal (Brando), cel mai bun scenariu si a creat un cult si o armata de fani in jurul „Nasului”.
In 1990, filmul a fost selectat pentru arhivare in Registrul National al Filmelor din Statele Unite al Bibliotecii Congresului, fiind considerat „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric si estetic”. Este clasat pe locul al doilea ca importanta a unui film din cinematografia americana de catre American Film Institut (dupa drama de mister din 1941 „Citizen Kane”).
„Nasul: partea a II-a” a debutat doi ani mai tarziu, pe 20 decembrie 1974.
Al doilea film din trilogie prezinta doua drame paralele. Povestea principala se desfasoara in urma evenimentelor primului film, care se concentreaza pe Michael Corleone, noul sef al familiei Corleone. Cealalta parte este o serie de amintiri cu viata tatalui sau, Vito Corleone (interpretat de Robert De Niro), din copilaria sa din Sicilia in 1901 pana la infiintarea familiei Corleone din New York.
Filmul a fost nominalizat la 11 premii Oscar, castigand sase dintre ele printre care trofeele pentru cea mai buna imagine, cel mai bun regizor pentru Coppola, cel mai bun actor in rol secundar pentru De Niro si cel mai bun scenariu adaptat. Al Pacino a castigat premiul BAFTA pentru cel mai bun actor si a fost nominalizat la Oscar la aceeasi categorie.
In 2008, Coppola a restaurat ambele filme si le-a relansat in cinematografe. In mai 2011, a lansat si o versiune restaurata a dramei de razboi din 1979, „Apocalypse Now”, considerat astazi unul dintre cele mai mari filme realizate vreodata.
Lungmetrajul a avut opt nominalizari in cadrul celei de-a 52-a editie a Premiilor Oscar inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Coppola) si cel mai bun actor in rol secundar pentru Robert Duvall.