Noul restaurant al lui Gordon Ramsay din Londra este un omagiu adus legendarului chef francez Auguste Escoffier.
Chef Gordon Ramsay ii aduce un omagiu legendarului bucatar francez Georges Auguste Escoffier la noul sau restaurant din Londra de la Hotelul Savoy. Numele noului proiect al lui Ramsay este Restaurant 1890, denumit dupa anul in care Escoffier a inceput sa gateasca pentru prima datala Savoy.
Spatiul este un loc cu meniu de degustare, cu doar 26 de locuri, cu mancaruri inspirate din bucataria lui Escoffier din acea vreme.
Restaurantul, care se afla deasupra intrarii emblematice a hotelului Savoy, este al treilea restaurant pe care Gordon Ramsay il deschide in acest hotel, alaturi de The River Restaurant si Savoy Grill. Bucatarul-sef executiv este James Sharp, care a lucrat la restaurantul Ramsay, cu trei stele Michelin din Chelsea, precum si la Restaurant Pétrus.
Gordon Ramsay a devenit cunoscut dupa aparitia in mini seria de televiziune Boiling Point, in 1998. Ramsay a deschis apoi mai multe restaurante si a prezentat emisiuni culinare de mare succes, cum ar fi Hell’s Kitchen, The F Word sau Ramsay’s Kitchen Nightmares. Restaurantele sale au fost premiate de-a lungul timpului cu 16 stele Michelin, in prezent ele avand numai 7.
Auguste Escoffier a parasit Savoy in dizgratie in 1898, dupa ce a fost acuzat de activitate frauduloasa, dar nu inainte de a crea mancaruri de renume mondial, cum ar fi Melba cu piersici sau toast-ul Melba.
Auguste Escoffier a inventat aceste piersici Melba in 1894, la Londra, pentru celebra soprana australiana Nellie Melba, care se afla in capitala britanica pentru o serie triumfala de spectacole cu Lohengrin. Tot pentru Nellie Melba, acesta a mai creat o garnitura, un sos si o varianta de toast, toate purtand numele de Melba, insa niciuna dintre aceste trei feluri de mancare nu s-a bucurat ulterior de o faima comparabila cu a piersicilor.
Georges Auguste Escoffier (1846-1935) a fost supranumit „roi des cuisiniers et cuisinier des rois” (regele bucatarilor si bucatarul regilor) a fost cel care a preluat si modernizat mostenirea gastronomica a lui Marie-Antoine („Antonin”) Carême (1784-1833), cunoscut, la randul sau, ca fiind „le roi des chefs et chef des rois”.
Acesta este cel care a introdus conceptul de haute cuisine si a fost primul care a purtat denumirea de „chef”.
Escoffier a fost, printre altele, cel care a revolutionat organizarea in bucataria restaurantelor, introducand „diviziunea muncii” si o structura organizatorica foarte precisa („brigade de cuisine”), dar si standarde de curatenie in bucatarie si reguli de depozitare corecta a ingredientelor. Cartile lui au influentat decisiv generatiile urmatoare si a fost primul „chef” decorat cu Legiunea de Onoare.