Politia italiana a recuperat o copie a celui mai scump tablou din lume realizat de Leonardo da Vinci.
Politia italiana a recuperat o copie a faimosului „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci care a fost furat anul trecut din Muzeul San Domenico Maggiore din Napoli.
Pentru ca nu se stie daca tabloul a fost pictat de Da Vinci insusi sau de unul dintre discipolii sai, orice copie dupa „Salvator Mundi” este considerata una dintre cele mai vanate lucrari de pe piata artei.
Tabloul pictat in urma cu 400 de ani a fost descoperit intr-un apartament aflat la cativa kilometri de locul din care a fost furat – Muzeul Bazilicii San Domenico Maggiore. Suspectul furtului a fost arestat de politia locala.
Tabloul era ascuns in spatele unui sifonier dintr-o vila din Ponticelli, o suburbie din zona de est a orasului Napoli. Proprietarul apartamentului este un barbat de 36 de ani care a declarat ca a gasit lucrarea intr-un targ de vechituri. Acesta a fost luat in custudia Polizia di Stato.
Versiunea recuperata de politia este datata ca fiind pictata in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, la 150 de ani dupa versiunea lui Da Vinci.
Tabloul ar fi fost pictat de Giovan Antonio Muscettola, cunoscut drept sfatuitor al Imparatului Carol al V-lea si ambasador al Curtii Papale. Ulterior, a fost plasat in capela familiei Regale din Bazilica San Domenico Maggiore din centrul orasului Napoli.
Furtul a avut loc in urma cu doi ani iar politia a remarcat ca hotul a incercat sa creeze senzatia ca ar fi fost vorba de o organizatie internationala de pe piata neagra a vanzarilor de arta.
„Salvator Mundi” este un portret al lui Hristos in ipostaza de salvator al lumii care face semnul binecuvantarii cu o mana in timp ce tine un glob de cristal in cealalta. A fost pictat in jurul anului 1500 si exista in jur de 20 de copii existente in muzee si in colectii private.
In 2017, tabloul atribuit lui Da Vinci, o idee care se afla in continua dezbatere in randul istoricilor de arta, a stabilit un record mondial pentru cea mai scumpa lucrare vanduta vreodata la licitatie.
„Salvator Mundi” a fost vandut cu 450 de milioane de dolari lui Mohammed bin Salman, Printului Coroanei Arabiei Saudite. L-a cumparat in calitate de Ministru al Culturii si urma sa il expuna in Muzeul Luvru din Abu Dhabi dar evenimentul a fost amanat fara vreo explicatie din partea Departamentului pentru Cultura si Turism. Zvonurile indica faptul ca tabloul este folosit pentru a decora unul dintre yachturile miliardarului.