Experimentati o fuziune a contrastelor din Bucuresti: in mijlocul orasului intrati pe o poarta a timpului catre Muzeul Satului.
E unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Bucuresti, esenta contrastelor dintre traditional si contemporan: Muzeul Satului din Bucuresti, din parcul posh al capitalei, Herastrau.
In noua campanie de brand, Fuzetea ne invita, printr-un parteneriat cu Tripadvisor, sa descoperim un nou mod de a calatori: explorand contrastele fiecarui loc in care ajungem. Sau chiar pe ale orasului in care traim, iar Muzeul Satului este una dintre recomandarile cu care ii vom surprinde tare frumos pe turisti.
Brandul a creat 5 itinerare de travel in destinatii spectaculoase din lume, dar si un itinerar prin care poti explora Bucurestiul, printr-un melange al contrastelor istorice si culturale, o fuziune intre nou si vechi, intre aglomeratie urbana si oaze de liniste si eleganta, iar Muzeul Satului este calatoria imersiva in timp si spatiu demna de un joc pe computer.
Daca vreti sa explorati puterea unica a contrastelor pe care o ofera calatoria in timp in mijlocul unei capitale europene sau daca vreti sa faceti o surpriza unui prieten venit din strainatate, acest muzeu in aer liber este mixul perfect al contrastelor: istorie, poveste, traditie, energie si bucurie. In plus, in valtoarea orasului intri, la propriu, printr-o excursie imersiva fascinanta in mijlocul naturii in alt timp… iar lumea ta se reintoarce la prospetimea unui trai autentic.
E un muzeu inaugurat in 1936 in prezenta regelui Carol al II-lea, creat din initiativa profesorului Dimitrie Gusti si e una dintre cele mai frumoase demonstratii ca lucrurile valoroase, cu povesti autentice, pot capta atentia generatiilor care traiesc cu o alta viteza.
Muzeul Satului Romanesc este unul dintre cele mai mari si vestite muzee etnografice in aer liber din lume, in care au fost reconstruite monumente de arhitectura populara de mare valoare stiintifica si artistica.
La momentul lansarii sale, in Europa existau doar trei muzee in aer liber: Muzeul Skansen din Stockholm (Suedia, 1891), Muzeul Bygdoy din Lillehamer (Norvegia) si Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Parcul „Hoia”, de la Cluj.
Pentru un turist in Bucurestiul anului 2023, locul este ca si cum ai intra printr-o poarta timpului in alt spatiu: case taranesti in marime naturala, care in interior par ca sunt locuite iar satenii sunt plecati putin la vecini.
Muzeul Satului incearca sa reconstituie ambianta intima a locuintelor si, in acest scop, a adus in jurul fiecarei gospodarii elemente specifice zonelor etnografice cum sunt: hambarele, grajdurile si celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, portile modeste sau impunatoare, interioarele cu mobilierul specific sau uneltele de munca, vasele si covoarele.
De fapt, la inceput, in anii 30 ai secolului trecut, dupa ce sociologul Dimitrie Gusti a facut cateva studii etnologice si a stabilit care sunt casele care pot spune povesti pentru secole, locuintele au fost dezasamblate din satele de origine, bucata cu bucata, transportate cu trenul sau carutele si montate apoi in parcul de langa Herastrau.
Vizitarea Muzeului Satului este o experienta spectaculoasa pentru cei fascinati de viata traditionala a satului, acesta gazduind monumente si constructii taranesti originale, precum o gospodarie din Chiojdu, judetul Buzau, o biserica din Dragomiresti, jud. Maramures, diferite troite sau o gospodarie din secolul al XIX-lea din Dumitra, judetul Alba.
Iar, in zilele noastre, asocierile dintre zonele Romaniei si traditiile specifice, precum si trecerea rapida in plimbarea prin parc de la o zona la alta care pe harta reala a tarii ar insemna sute de kilometri, fac ca vizitatorii sa se simte ca intr-un joc pe computer intr-o imersiune in realitatea virtuala.
In cele 16 hectare ale muzeului sunt 123 de complexe distincte, totalizand 363 de monumente, iar patrimoniul mobil insumeaza peste 50.000 obiecte pe care un turist le poate vedea in mijlocul capitalei, la doi pasi de Palatul Elisabeta resedinta familiei regale a Romaniei si la doar cateva sute de metri de Arcul de Trumf, un simbol al participarii tarii noastre la Primul Razboi Mondial.
Ideea crearii unui muzeu al satului a existat inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In 1867, cu ocazia participarii Romaniei la Expozitia Universala de la Paris, scriitorul Alexandru Odobescu, comisarul general al Principatelor Romane pentru expozitie, a propus prezentarea in cadrul unui pavilion special amenajat, a unor monumente de arhitectura populara. Mai tarziu, in 1909, la propunerea savantului Alexandru Tzigara Samurcas era expusa o casa taraneasca din judetul Gorj, chiar in Muzeul Etnografic, de Arta Nationala, Arta Decorativa si Arta Industriala din Bucuresti, infiintat de el in 1906.
Profesorul Dimitrie Gusti, intemeietor al Scolii Sociologice din Bucuresti, a achizitionat din satele cercetate impreuna cu studentii sai constructii taranesti (case, anexe gospodaresti, biserici, instalatii tehnice) si obiecte de interior (mobilier, ceramica, tesaturi, unelte etc.), considerate ca reprezentative pentru locurile lor de origine. La remontarea constructiilor in muzeu au lucrat mesteri adusi din satele de provenienta a monumentelor.
Harta asamblarii locuintelor, cu traseul pe care sa-l urmeze turistii, a fost gandita de dramaturgul si scenograful Victor Ioan Popa (care a lucrat si la cladirea Teatrului National din Bucuresti)
Muzeul Satului Romanesc a fost conceput ca un muzeu sociologic cu scopul de a arata vizitatorilor realitatea, viata satului, asa cum era ea traita de taranul roman. De aceea, periodic, au locuit, in casele din muzeu, familii de tarani din satele de origine a monumentelor.
Conceptul a fost cu mult inaintea vremurilor si este in continuare revolutionar pentru ca ofera turistilor o imersiune a contrastelor care e impresionanta.
Anual, in incinta muzeului se organizeaza Targul mesterilor populari, Tabara de creatie „Vara pe ulita”, Festivalul obiceiurilor de iarna „Florile dalbe” sau Zilele zonelor etnografice, care atrag un numar mare de vizitatori.
Invitati-va prietenii, din tara, strainatate sau chiar din Bucuresti intr-o excursie in acest muzeu in aer liber, veti simti fuziunea dintre nou si vechi, veti experimenta senzatii noi si veti petrece cateva ore in natura, in mijlocul aglomeratiei urbane, o fuziune de experiente de neuitat.