O instalatie de arta inovatoare ar putea transforma agricultura prin inlocuirea pesticidelor cu lumini colorate.
Cea mai recenta instalatie de arta gandita de echipa de arhitecti, designeri si ingineri de la Studio Roosegaarde din Olanda este un omagiu inovator adus agriculturii si unui viitor mai ecologic.
Lucrarea „GROW” a fost inspirata de cercetari stiintifice. Se prezinta ca un camp luminos colorat in rosu si albastru care imbunatateste dezvoltarea si rezistenta plantelor si a recoltei.
Dan Roosegaarde, conducatorul studioului olandez care a creat o parte cele mai spectaculoase instalatii de arta in aer liber din ultimii ani, a declarat ca GROW subliniaza importanta inovatiei in sistemul agricol: „Cum putem proiecta lumini de ultima generatie ca sa ajutam plantele sa creasca mai durabil? Cum putem transforma fermierul intr-un erou?”
Instalatia a fost dezvoltata pe parcursul a ultimilor doi ani ca parte din programul de rezidenta Rabobank alaturi de o echipa de experti de la Wageningen University & Research, Springtij Forum si Forumul Economic de la Davos. Este prima dintr-o serie care isi propune sa combine inovatia din lumea stiintei si tehnologiei cu frumusetea artei pentru a crea o lume mai buna.
Conceptul a pornit de la tehnologiile stiintei luminii fotobiologice prin care anumite retele de lumina albastra, rosie si ultravioleta pot spori cresterea plantelor si pot reduce utilizarea pesticidelor cu pana la 50%.
GROW include proiectii de lumini ultraviolete intinse pe un teren agricol de 20.000 de metri patrati, plantat cu praz. Luminile care „danseaza” deasupra campului sunt gandite ca o experienta kinetica si senzoriala.
Filmul realizat de Roosegaarde prezinta peisajul mirific creat dupa lasarea intunericului de instalatia GROW. Este un concept futurist prin care agricultura ar putea fi imbinata in contextul cultural.
LED-urile specializate din instalatia GROW sunt folosite deseori in sere si in fermele verticale care au fost una din tendintele ultimilor ani.
Se incarca de la lumina soarelui pe parcursul zilei iar noaptea proiecteaza lumina ultravioleta la nivelul varfurilor plantelor. Planul lui Roosegaarde este sa duca lucrarea in 40 de tari si sa adapteze plantele in functie de specificul local.
Desi este o tara relativ mica, Olanda este al doilea producator de legume din lume dupa SUA si a castigat o pozitie semnificativa ca pionier in eficientizarea tehnicilor folosite in agricultura.
Din studioul lui Roosegaarde v-am mai prezentat alte doua instalatii spectaculoase in care lumina este folosita pentru a transforma mediul inconjurator si a transmite un mesaj complex.
Foto: Studio Roosegaarde