Skip to content

O statie radio din Polonia a inlocuit prezentatorii cu Roboti care folosesc Inteligenta Artificiala. Decizia, care optimizeaza costurile, a generat proteste nationale

humanoid robot

Decizia unei statii poloneze de radio de a inlocui angajatii cu roboti care folosesc Inteligenta Artificiala pentru a face emisiunile din grila a declansat controverse majore la nivel national.

La cateva saptamani dupa ce si-a incheiat colaborarea cu jurnalistii sai, OFF Radio Krakow a revenit in emisie saptamana aceasta, afirmand ca este „primul experiment din Polonia in care jurnalistii… sunt personaje virtuale create de IA.”

Este primul experiment radio de acest gen, desi in presa scrisa si online au fost introdusi in mai multe redactii roboti AI care sa curatorieze, editeze si traduca stiri, tocmai pentru a eficientiza costurile si a reduce timpul alocat anumitor stiri, precum si pentru a creste numarul stirilor publicate.

Postul de radio din Cracovia a declarat ca cele trei avatare prezentatori sunt conceputi pentru a atrage ascultatori mai tineri, discutand despre teme culturale, artistice si sociale, inclusiv despre preocuparile comunitatii LGBTQ+.

„Este inteligenta artificiala mai degraba o oportunitate sau o amenintare pentru mass-media, radio si jurnalism? Vom cauta raspunsuri la aceasta intrebare”, a scris directorul postului, Marcin Pulit, intr-o declaratie, citat de Associated Press.

Schimbarea a atras atentia la nivel national dupa ce Mateusz Demski, un jurnalist si critic de film care pana de curand a avut o emisiune la postul de radio, a publicat marti o scrisoare deschisa in care a protestat impotriva „inlocuirii angajatilor cu inteligenta artificiala.”

„Este un precedent periculos care ne afecteaza pe toti”, a scris el, argumentand ca acest lucru ar putea deschide calea „catre o lume in care angajati cu experienta, care au fost asociati de ani de zile cu sectorul mass-media si oameni angajati in industriile creative, vor fi inlocuiti de masini.”
Peste 15.000 de persoane au semnat petitia pana miercuri dimineata, a declarat Demski pentru Associated Press. El a adaugat ca a primit si apeluri de la sute de oameni, multi dintre ei tineri, care nu vor sa fie subiectul unui astfel de experiment.

Demski a lucrat la OFF Radio Krakow din februarie 2022, realizand interviuri cu ucraineni care fugeau din calea razboiului, pana in august, cand a fost printre cei aproximativ o duzina de jurnalisti care au fost concediati. El a spus ca masura a fost cu atat mai socanta, deoarece postul de radio este unul public, sustinut de contribuabili.

Pulit a insistat ca niciun jurnalist nu a fost concediat din cauza inteligentei artificiale, ci din cauza ca audienta era „aproape de zero.”

Krzysztof Gawkowski, ministrul afacerilor digitale si viceprim-ministru, a intervenit marti, spunand ca a citit apelul lui Demski si ca este nevoie de legislatie pentru a reglementa IA.

„Desi sunt un sustinator al dezvoltarii inteligentei artificiale, cred ca anumite limite sunt depasite din ce in ce mai mult”, a scris el pe X. „Utilizarea pe scara larga a inteligentei artificiale trebuie facuta in favoarea oamenilor, nu impotriva lor!”

Marti, postul de radio a difuzat un „interviu” realizat de un prezentator generat de IA, cu o voce care pretindea a fi Wisława Szymborska, o poeta poloneza si laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, care a murit in 2012.

Michał Rusinek, presedintele Fundatiei Wisława Szymborska, care se ocupa de mostenirea poetei, a declarat pentru postul de televiziune TVN ca a fost de acord sa lase radioul sa foloseasca numele Szymborska in emisiune. El a adaugat ca poeta avea simtul umorului si i-ar fi placut ideea.

In Romania nu a fost testat inca niciun asemenea algoritm in media, desi au fost concedieri masive in ultimii ani. Criticii media de peste tot din lume spun ca a lasa stirile pe “mana” Inteligentei Artificial este o chestiuene foarte periculoasa, in orice reportaj sau interviu unghiul uman, empatia si emotia facand intotdeauna diferenta la public.
Europa FM este statie radio cu actionariat polonez.

Citește în continuare