Skip to content

Oana Pellea deschide Festivalul International de Teatru „Interferente” de la Cluj cu „Evadarea tacuta”. Festivalul se desfasoara intre 3-17 noiembrie

Spectacolul Teatrului National I.L. Caragiale din Bucuresti „Evadarea tacuta”, regizat si interpretat de actrita Oana Pellea, va deschide cea de-a 9-a editie a Festivalului International de Teatru „Interferente”, care se va desfasura la Cluj-Napoca, in perioada 3-17 noiembrie 2024.

Dupa succesul rasunator din septembrie, de la Luxemburg, acolo unde a avut doua reprezentatii cu casa inchisa la Théatre des Capucins, „Evadarea tacuta” va avea o intalnire cu publicul unuia dintre cele mai importante festivaluri europene de teatru, organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca.

“35 de ani dupa schimbarea regimului” este tema actualei editii ce reuneste spectacolele unor companii teatrale nationale si internationale de renume.

Oana Pellea, indragita actrita a Teatrului National din Bucuresti, revine in festival dupa o prima participare la „Interferente”, in 2022, cu spectacolul „Scaunele” de Eugene Ionesco regizat de Tompa Gabor. De aceasta data va sustine un One woman show in regie proprie (debut).

„Evadarea tacuta” de Lena Constante a avut premiera anul trecut, in noiembrie, la Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti si s-a bucurat de un succes impresionant. Este o poveste despre supravietuire, libertate interioara si rezistenta in fata opresiunii, bazata pe experientele dramatice traite de artista plastica, scriitoarea si etnografa Lena Constante in perioada inchisorilor comuniste.
Oana Pellea, printr-o interpretare profunda si sensibila, aduce la viata vocea Lenei Constante, transmitand emotiile si suferintele unei femei care si-a gasit puterea de a rezista prin arta si introspectie. „Evadarea tacuta” nu este doar un spectacol de teatru, ci o marturie vie a rezilientei umane si a fortei spiritului, o lectie despre „iadul care explodeaza in lumina”.

„Lena Constante este un model de om in care spiritul a invins carnea, ne spune Oana Pellea intr-un recent interviu acordat pentru Radio Romania Cluj. A trai intr-o celula, la izolare totala, 8 ani si a fi in stare sa transformi acest iad in Rai tine de exceptional. La finalul acestui iad, exista speranta, exista lumina”. Oana Pellea asteapta publicul, tinerii in mod special, sa urmareasca aceasta reprezentatie unica prin care si-a propus sa transmita un mesaj generatiilor care vin si sa duca mai departe povestea Lenei Constante.

Pe afisul celor 15 zile ale festivalului, alaturi de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, organizatorul manifestarii, au fost invitate in actuala editie: ARCUB (Romania), Teatrul National „I. L. Caragiale”, Bucuresti (Romania), SFUMATO Theatre Laboratory (Bulgaria), Teatrul Dramatic Iugoslav (Serbia), Teatrul National „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (Romania), Teatrul National Miskolc (Ungaria), Teatrul German de Stat Timisoara (Romania), Teatrul de Balet din Székesfehérvár (Ungaria), Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa „Harag György” (Romania), Teatrul National Targu-Mures – Compania „Tompa Miklós” & Yorick Studio (Romania), Teatrul de Stat „Stoyan Bachvarov” (Bulgaria), Vígszínház (Ungaria) Atelier 3+1 (Franta), Teatrul National Sloven din Nova Gorica (Slovenia).
Printre evenimentele conexe se numara si dialoguri cu creatorii spectacolelor dupa fiecare reprezentatie, vernisaje, lansari de carte si mese rotunde, oferind un cadru complet de reflectie si schimb de idei.

Foto: Florin Ghioca

Citește în continuare