Skip to content

2025 – Un nou an, noi obiective si rezolutii. 10 obiceiuri care ne aduc mai aproape de fericire

Lingvistii au pareri apropiate in ceea ce priveste definitia fericirii, exprimata in cuvinte mai multe sau mai putine. In 1939, definitia fericirii asa cum apare in Dictionaru Limbii Românesti, este poate cea mai apropiata de adevar: „starea omului caruia nu-i lipseste nimica, si are corpu si sufletu sanatos, fericirea perfecta nu exista.” Cu timpul, conform DEX 2009, definitia a devenit mai concentrata „stare de multumire sufleteasca intensa si deplina”. Iar Dictionarul Oxford are o definitie si mai simpla, „fericirea este starea de a fi fericit”.

Potrivit cercetatorilor in psihologie, starea de bine si fericirea sunt asociate cu echilibru, acceptare, intelegere si dezvoltare personala constanta.

Unii dintre noi ar spune ca pot fi asociate si cu situatia financiara, insa studiile arata ca exista si milionari nefericiti, mai ales cei care au mostenit averea si nu au muncit pentru ea. Conform cercetarilor, se pare ca banii nu schimba prea mult capacitatea oamenilor de a fi fericiti, ci doar le amplifica personalitatea. Oamenii fericiti devin mai fericiti, iar cei nefericiti devin si mai nefericiti atunci când se imbogatesc.

Pandemia ne-a fortat sa privim adevarul in fata, sa evaluam corect ce ne aduce fericire, si sa realizam ca ea nu vine din exterior, ci este doar responsabilitatea noastra. Cercetarile arata ca simple obiceiuri precum practica recunostintei sau petrecerea timpului cu prietenii si familia, ne fac mai fericiti.

1. Petrecem timp cu oameni pozitivi. Fericirea este contagioasa.

Conform studiilor, cei care traiesc la maxim 1,5 km de o persoana fericita, se simt mai fericiti cu 25%. Probabil avem cu totii macar un prieten sau prietena mereu veseli si cu atitudine pozitiva, iar recomandarea specialistilor este sa ne conectam cu astfel de oameni atunci când avem o stare mai putin fericita. Neuronii-oglinda descoperiti de cercetatorii italieni in 1996, sunt un fel de „senzor social”, ei conecteaza creierul nostru cu ce vedem la altii, practic creierul nostru oglindeste ce face creierul celuilalt. Daca acesta este fericit, creste si starea noastra de fericire.

2. Ne acceptam emotiile. Unii oameni isi folosesc multa energie pentru a evita, nega sau ingropa propriile emotii, in speranta ca se vor simti mai bine.

Specialistii insa, sustin ca problemele noastre fizice, mentale, emotionale si relationale apar ca urmare a inabilitatii noastre de a ne trai toate emotiile, fie ele placute sau mai putin placute. Fugim de tristete, furie sau frica, le ascundem sub covor, fara sa constientizam ca netraind emotiile neplacute, nu le mai putem trai nici pe cele pe care le consideram placute. Expertii recomanda sa ne oferim permisiunea de a simti toate emotiile si sa folosim, printre altele, tehnica jurnalului pentru a scrie despre cele neplacute. Studiile arata ca oamenii care scriu despre cele mai profunde emotii sunt mai putin deprimati si privesc viata dintr-o perspectiva mai pozitiva decât inainte de a face asta.

3. Traim in prezent. Situatia actuala, teama de boala, incertitudinea in ceea ce priveste viitorul au amplificat starea de anxietate, iar sanatatea noastra mentala devine din ce in ce mai provocator de pastrat.

Respiratia constienta, implicarea completa, cu toate simturile, in activitatile care ne plac sau in joaca cu copiii, practicarea oricarui sport, dansul, plimbarile in natura, printre altele, ne aduc atentia in momentul prezent si ne impiedica sa ne concentram pe ce s-a petrecut in trecut sau ce s-ar putea intâmpla in viitor.

4. Ne asumam mici riscuri. Sau facem ceva de care ne este frica, fara a ne pune in pericol.

Poate fi orice, de invitatia facuta colegului sau colegei pe care o placi demult, aplicarea pentru un job in alt oras sau in strainatate, sau inscrierea la un curs de tango. Invingerea fricilor ne face sa ne simtim puternici, increzatori in fortele proprii si capabili sa ne indeplinim visurile.

5. Dam mai departe. Cercetarile arata ca ajutorul oferit celorlalti activeaza in creierul nostru centrul placerii, responsabil cu eliberarea endorfinelor, ceea ce se traduce prin cresterea sanatatii mentale, si conduce la prelungirea vietii, afirma specialistii.

Fie ca este vorba despre sustinere morala sau emotionala oferita cuiva in nevoie, de o cafea sau o masa platita in avans la restaurantul preferat, sau participarea ca voluntar intr-o asociatie, unde ne folosim abilitatile si cunostintele, cu aceste gesturi aducem fericirea in viata oamenilor, dar si in a noastra.

7. Râdem. Conform studiilor, copiii râd in jur de 200 de ori pe zi, iar adulti doar de 15 ori.

Câteodata, ca adulti avem tendinta sa ne luam prea mult in serios si uitam ca râsul este considerat cel mai bun medicament. Când râdem, sanatatea noastra mentala si emotionala se imbunatateste, iar specialistii recomanda sa ne uitam la comedii, sa ne inconjuram de oameni veseli, sa ne jucam mai mult.

8. Facem ordine. Unele cercetari arata ca dezordinea si aglomerarea de lucruri ne poate stresa, poate reduce productivitatea si starea generala de bine are de suferit.

Spatiul de lucru organizat si curat, locuinta eliberata de lucrurile inutile ne ajuta sa avem mintea clara, devenim mai calmi, mai veseli si fericiti, avem mai multa energie pentru a face ceea ce ne propunem.

9. Practicam recunostinta. Din ce in ce mai multe studii arata strânsa legatura dintre practica recunostintei si fericirea noastra.

Constientizarea si reflectarea asupra ceea ce suntem in prezent, asupra lucrurilor, oamenilor si oportunitatilor pe care le avem in viata noastra, este secretul fericirii, sustin specialistii. Ei recomanda sa pastram un jurnal in care sa scriem zilnic minim 5 motive pentru care suntem recunoscatori, simpla observare a acestora scade nivelul de ingrijorare, sporesc optimismul si bucuria cu care traim fiecare zi.

10. Dansam. Si daca toate propunerile de mai sus esueaza, dansam.

Numeroase studii arata ca dansul scade nivelul de anxietate, ajuta la eliberarea stresului, imbunatateste imaginea de sine si ne face sa ne simtim fericiti. Oricine poate dansa, nu avem nevoie de coregrafii complicate, gratie sau agilitate, ci doar de muzica si putin spirit ludic.

Citește în continuare