Lumea filmului romanesc incepe sa se reintoarca la viata: regizorul Stefan Constantinescu filmeaza in aceste zile „OM – CAINE” cu Bogdan Dumitrache si Ofelia Popii
Lungmetrajul de debut „OM – CAINE”, semnat de regizorul Stefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache si Ofelia Popii in rolurile principale, este o poveste despre dragoste si exil, scrisa de Andrei Epure, Stefan Constantinescu si Jörgen Andersson, structurata sub forma unui film noir, in care se intrepatrund senzatiile de paranoia, alienare, umorul absurd dar si sentimentul unei iminente catastrofe.
Actiunea filmului are loc in apogeul crizei sanitare provocata de coronavirus cand personajul principal, Doru, decide sa revina in Romania, abandonandu-si locul de munca din Suedia.
Sustine ca trebuie sa asiste la botezul fiului celui mai bun prieten, dar in realitate are un alt plan. Alaturi de cainele mamei lui, Doru urmareste sa isi confirme banuielile legate de infidelitatea sotiei. In tot acest timp, Europa se pregateste sa isi inchida granitele, iar superiorii ii cer sa se intoarca de urgenta in Suedia.
Filmul „OM – CAINE” a intrat deja in productie din aceasta saptamana
Din distributie mai fac parte actorii Ana Ciontea, Voica Oltean, Liviu Pintileasa si Cosmina Stratan, iar filmarile se vor desfasura pana la mijlocul lunii septembrie in Romania si Suedia.
Bogdan Dumitrache a jucat in cateva dintre cele mai titrate lung si scurtmetraje ale momentului: „Trafic”, regia Catalin Mitulescu, „Moartea domnului Lazarescu”, regia Cristi Puiu, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, regia Catalin Mitulescu, „Captivi de Craciun”, regia Iulia Rugina, „Loveboy”, regia Catalin Mitulescu, „Pozitia copilului”, regia Calin Peter Netzer, „Pororoca”, regia Constantin Popescu, „Sieranevada”, regia Cristi Puiu, „Alice T”, regia Radu Muntean si „Heidi”, regia Catalin Mitulescu.
Ofelia Popii este actrita Teatrului National Radu Stanca din Sibiu, unde joaca in majoritatea spectacolelor. In lungmetraje, Ofelia Popii a jucat in „Undeva la Palilula”, regia Silviu Purcarete, „Rocker”, regia Marian Crisan si „Q.E.D.”, regia Andrei Gruzsniczki.
Scurtmetrajele lui Stefan Constantinescu au avut un public international,„Troleibuzul 92” (2009), fiind prezentat la Bienala de la Venetia, „Family Dinner/ Cina in familie” (2012), selectat in Semaine de la Critique de la Cannes si „6 Big Fish/6 pești mari” (2013), a carui premiera a avut loc in cadrul competitiei Pardi di Domani – Festivalul International de Film de la Locarno. Documentarul sau „Dacia, dragostea mea” (2009) a primit Premiul Juriului în cadrul Documenta Madrid.
„Om – Caine” este inca unul dintre filmele romanesti care si-au plasat actiunea in vremea pandemiei. Primul a fost filmul lui Dan Chisu, „9 povesti de ura si dragoste”, filmat cu telefonul in primele luni de izolare completa. Filmul are deja un parcurs international in festivaluri.