Skip to content

Astazi incepe festivalul One World Romania. Peste 50 de filme si intalniri cu cineasti renumiti, in 3 cinematografe din Bucuresti.

Ajuns la editia cu numarul 18, Festivalul International de Film Documentar si Drepturile Omului One World Romania incepe astazi, 4 aprilie, la Bucuresti. 

Peste 50 de filme documentare care indeamna la comunicare si intelegere intr-o lume tot mai dominata de polarizare vor fi proiectate pana pe 13 aprilie la Cinema Muzeul taranului, Cinema Elvire Popesco si Cinema Union, cele mai multe dintre ele in prezenta unor invitati speciali. 

Peste 25 de cineasti, dintre care 10 internationali, si mai multe ONG-uri, platforme media si persoane active in societatea civila vor lua parte la Q&A-urile si discutiile care vor insoti aproape toate proiectiile din festival.

Matteo Severi (regizorul „Nu suntem parintii nostri”), Farah Kassem (regizoarea „Suntem inauntru”), Kinshuk Surjan (regizorul „inaintand prin intuneric”), Lesia Diak (regizoarea „Cantecul de leagan al tatalui”), Steven Eastwood si Georgia Kumari Bradburn (co-regizori „The Stimming Pool”), Michał Bielawski (co-regizor al filmului „Musafirul”), Nikola Ilić (regizorul „Evadare prin cuibul de cuci”) si Rami El Sabbagh (artist vizual si colaborator al lui Christian Ghazi, regizorul „Rezistenta, de ce?”) sunt invitatii internationali care anul acesta vor fi prezenti la Q&A-urile cu publicul de dupa proiectii. 

Acestora li se alatura Marc Isaacs, cineastul britanic nominalizat la premiile BAFTA, caruia ii este dedicat un intreg focus intre 9 si 12 aprilie, si care va sustine si un masterclass in incheierea lui, pe 13 aprilie, la Cinema Elvire Popesco.

Printre invitatii romani se numara Mihai-Gavril Dragolea si Radu Constantin Mocanu (regizorii „Dupa cioate”), Anelise Salan (regizoarea „Interzis”), Lina Vdovii si Radu Ciorniciuc (regizorii „TATA”), Tudor Platon (regizorul „O familie aproape perfecta”), Ioana Grigore si Cristian Georgescu (regizoarea si monteurul „Leo Records: Doar pentru prietenii nostri”), Simona Constantin (regizoarea „CALIU: Nicidecum altceva, ce sa fac altceva?”), dar si Andra MacMasters, regizoarea „Viitor luminos”, care va intra in dialog cu istoricul Mihai Burcea. 

In cadrul sectiunii „Dialoguri extinse”, istoricii Adrian Cioflanca si Florin Muller vor lamuri discutiile legate de legionari in cadrul proiectiei „Fascism Vintage”, in timp ce activistele Una Toma si Elena Enache vor intra in dialog cu doi studenti parte din nucleul protestelor recente din Serbia, dupa proiectia „Blocada”.

Pentru ca anul acesta sunt revizitate filme, actiuni si directii prezente de-a lungul timpului in festival, doua intalniri informale „Istoric OWR la cafea” vor aduce in discutie, pe 5 aprilie, primii ani de festival, si, pe 6 aprilie, directiile curatoriale de la inceput pana in prezent. Ambele intalniri vor avea loc in prezenta mai multor invitati surpriza, de la ora 13:00, la Sala Media de la Muzeul National al taranului Roman. Intrarea este libera.

Totodata, KineDok – reteaua europeana care aduce documentare creative in spatii alternative – propune un format inedit de eveniment despre organizarea proiectiilor de film documentar, sub numele „Cum sa pregatesti un spatiu de proiectie”. Managerii culturali, institutiile culturale, organizatorii de cinecluburi si pasionatii de film documentar care doresc sa se alature programului sunt asteptati miercuri, 9 aprilie, de la ora 17:00 la Sala Media a Muzeului National al taranului Roman.

Programul si biletele One World Romania 18 sunt disponibile pe site-ul festivalului, oneworld.ro, si pe Eventbook. Dupa terminarea festivalului, o parte din titlurile prezentate vor fi disponibile si pentru streaming online, intre 14 si 30 aprilie, de oriunde din Romania.

Citește în continuare